Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Asociacija „Lamatos žemė“: metai po „didžiojo sprogimo“ (patikslinta)

Publikuota: 2013 sausio 31 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

.                           .

Prieš metus Šilutės rajono vietos veiklos grupėje (toliau – VVG) asociacijoje „Lamatos žemė“ kilusių neramumų dėl pažeidimų vykdant iš ES fondų remiamus projektus atgarsiai juntami iki pat šiol: vietos plėtros strategiją įgyvendinančiai asociacijai uždrausta dalyvauti tarptautiniuose projektuose, tebevyksta teisminiai ginčai su buvusia pirmininke Edita Grinčinaitiene, areštuota dalis VVG lėšų.

Pakirpo sparnus

Žinoma, asociacijos veiklą 2012 metais jokiu būdu negalima piešti vien tik niūriomis spalvomis. Anaiptol, nuveikta nemažai gerų darbų – „Lamatos žemės“ narių vietos veiklos projektams per praeitus metus skirta per 3,5 mln. litų parama. Tačiau pradžioje minėti faktai tapo tuo nelemtuoju šaukštu deguto.

V. Laurinaitis. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

V. Laurinaitis. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Europos milijonus skirstančios Šilutės rajono asociacijos pasiekimai ir praradimai praeitais metais apibendrinti trečiadienio pavakarę įvykusiame „Lamatos žemės“ visuotiniame ataskaitiniame susirinkime.

Asociacijos pirmininkas Vytautas Laurinaitis, kalbėdamas apie situaciją „Lamatos žemėje“, pabrėžė, kad 2012 – tieji buvo išskirtiniai: „Buvo projektai, patikrinimai, auditai, keitėsi vadovybė“. Dabartinė situacija irgi ne pati maloniausia: vyksta teisminiai ginčai su E. Grinčinaitiene, kuri apskundė asociacijos valdybos sprendimą atleisti ją iš vietos plėtros strategijos ”Gyvenimo ir darbo kokybės gerinimas Šilutės rajono savivaldybės kaimo vietovėse” projekto vadovo pareigų (buvo “apskundė asociacijos visuotinio narių susirinkimo sprendimą nušalinti ją nuo pirmininko pareigų, tuo pačiu atšaukiant ją ir iš valdybos), ir reikalauja nemenkos kompensacijos. Reikalaujamos kompensacijos dydžio pinigų sumai „Lamatos žemės“ sąskaitoje uždėtas areštas.

Tačiau tai dar ne viskas. Dėl „Lamatos žemės“ veikloje nustatytų pažeidimų Žemės ūkio ministerija pernai neleido šiai asociacijai dalyvauti tarptautiniuose projektuose, ir kol kas neaišku, ar tokia galimybė jai bus suteikta šiemet, nutrūko bendradarbiavimo sutartis su Klaipėdos rajono VVG „Pajūrio kraštas“ – ketinta kartu statyti pontoninį 45 vietų laivą ir sukurti naują vandens turizmo maršrutą nuo Drevernos iki Rusnės su edukacinėmis programomis.

„Lamatos žemę“ nuo visiškos „izoliacijos“ išgelbėjo Šilutės rajono savivaldybės administracija, suteikusi galimybę asociacijos nariams kartu pakeliauti po užsienį: lankytasi Lenkijoje, Švedijoje ir Portugalijoje.

E. Grinčinaitienės nuopuolis

E. Grinčinaitienė. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

E. Grinčinaitienė. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Prie VVG asociacijos „Lamatos žemė“ ištakų stovėjusios ir ne vienus metus jai vadovavusios rusniškės E. Grinčinaitienės žvaigždė ėmė gesti praeitų metų pradžioje, kai viena iš asociacijos steigėjų ir partnerių – Šilutės rajono savivaldybės administracija, tuometinės VVG pirmininkės veikloje įžvelgusi galimą viešųjų ir privačių interesų konfliktą, LR Žemės ūkio ministerijoje (toliau – ŽŪM) užsakė “Lamatos žemės” veiklos ir finansinį auditą. Negana to, netrukus V. Grinčinaitienės veiklą asociacijoje ėmėsi tirti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (toliau – VTEK).

ŽŪM auditoriai nustatė pažeidimų, dėl kurių, jų manymu, kilo rizika, kad Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos biudžeto milijonai šioje asociacijoje gali būti naudojami neefektyviai. Vėliau, jau vasarą, savo išvadą pateikė ir VTEK: E. Grinčinaitienė, eidama Šilutės rajono vietos veiklos grupės asociacijos „Lamatos žemė“ pirmininkės pareigas ir balsuodama už beveik 600 tūkst. litų finansinės paramos skyrimą savo pačios atstovaujamai kaimo bendruomenei „Rusnės šeima“, negalėjo būti nešališka ir objektyvi.

2012 m. balandžio pradžioje E. Grinčinaitienė buvo nušalinta nuo asociacijos „Lamatos žemė“ pirmininko pareigų ir atšaukta asociacijos valdybos (visuotinis susirinkimas vietoj jos išrinko V. Laurinaitį), o po kelių mėnesių, praeitų metų spalį, jai teko atsisveikinti ir su vietos plėtros strategijos ”Gyvenimo ir darbo kokybės gerinimas Šilutės rajono savivaldybės kaimo vietovėse” projekto vadovo pareigomis.

Tačiau…

Tačiau, kaip sakoma, nėra to blogo, kas neišeitų į gerą.

„Lamatos žemės“ byla paskatino Nacionalinę mokėjimo agentūrą atidžiau kontroliuoti Lietuvos vietos veiklos grupių veiklą, o ŽŪM ėmėsi priemonių užkirsti kelią jose galimoms viešųjų ir privačių interesų konfliktų apraiškoms (bent jau formaliai): pirmininkams uždrausta tuo pačiu eiti kitas pareigas savo VVG.

Todėl ir Šilutės rajono VVG asociacijos „Lamatos žemė“ pirmininkui V. Laurinaičiui teko trauktis iš valdybos. Trečiadienio susirinkime vietoj jo į valdybą išrinktas Šylių kaimo bendruomenės lyderis Arūnas Uselis.

Visuotiniame ataskaitiniame susirinkime taip pat patvirtinti naujos redakcijos „Lamatos žemės“ įstatai, aptarti šių metų veiklos planai ir uždaviniai.

Susiję str.: “Be komentarų: E. Grinčinaitienei neliko vietos „Lamatos žemėje“”,
“Etikos sargai: E. Grinčinaitienė galėjo sukelti interesų konfliktą”,
““Lamatos žemėje” įvyko perversmas”,
“Virš Editos Grinčinaitienės galvos tvenkiasi juodi debesys”,
“Pamario žemėje pakvipo paraku”,
“Užmojai: pamariečiai nori statyti laivą”

9 skaitytojų komentarai
Petras 2013 sausio 31d., 11:3788.118.206.34
Bet va toks retorinis klausimas, kodel perzvelgus lamatos zemes igyvendintus ir ruosiamus igyvendinti projektus, tas garsusis Grincinaitienes projektas uz 600 000 lt tebera sarasuose? Kaip taip gali buti? Vtek pasisake kad ji supainiojo viesus privacius interesus balsuodama uz savo projekta, bet va jis vis tiek islieka ir pinigai nugula i Grincinaiciu busima verslo planiuka. Gi kas nenoretu tureti scena ir visa reikalinga aparatura. Tuo labiau, kad gi vienas is ju sunu busimas garso specialistas… Kam dirbti, kai versliuka galima uzsukti uz europinius pinigelius? Ir kada bus lamatoje viesai skelbiami patys projektai su informacija, kas bus nuveiktas juos igyvendinus?
Pasiziurejus kaip svaistomi pinigai visokiems itartiniems projektams, kaip “Sveskime sventes kartu”. Na kas cia gali buti per projektas?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 26 Thumb down 5

Atsakyti

Vilija 2013 vasario 1d., 09:2184.15.118.233
Ydomu kas nenori šiltos vietos.Keista tik viena kaipV.Laurinaitis visur spėja ir niekam nekliūna .Jis turi ir tiesiogines pareigas mokykloje ir gauna atlyginimą,o gal tai tik dėl akių dūmimo ,nes vesti pamokas ir būti pavaduotoju plius visos kitos veiklos sunku įsitekti paroje.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 20 Thumb down 3

Atsakyti

Skaitytoja 2013 vasario 2d., 10:3878.61.84.246
Jo… E.Grinčinaitienės nuomone nėra jėgos kas ją galėtų sustabdyti. Visada galvojo , jei vyras žurnalistas , tai niekas ir nedrįs jai pasipriešinti. Tačiau išdrįso… Bet kodėl nesustabdė jos projekto? Juk akivaizdu, kad projektas ne Rusnės miestelio bendruomenei, o jos šeimos verslui.
Juk visiems yra aišku kas yra bendruomenės “Rusnės šeima” nariai. Pati bendruomenė yra “popierinė”, renginiuose dalyvauja jos šeimos nariai arba keli tie patys jaunuoliai. Kiek pati Edita parašo, pagarsina, tai tiek tos veiklos ten ir tėra. Svarbiausiai garsiai “trimituoti”, šnekėti (kalbėti – tai ji sugeba), vyro pagalba spaudoje garsintis. Sugebėdavo ir dalį projektinių lėšų sau į kišenę įsidėti.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 3

Atsakyti

Studentas 2013 vasario 2d., 20:07158.129.23.145

Duskit pavidolei

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 7

Atsakyti

dėstytojas 2013 vasario 2d., 20:2984.15.182.62
už rašybą – 2.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 2

Atsakyti

mokyklos direktorius 2013 vasario 2d., 20:4082.135.197.157
Naujos mados cia.. Nieko nesupranti…

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 5 Thumb down 4

Studentas 2013 vasario 2d., 23:23158.129.23.145
Nieko ponai nesuprantat kaip matau. Šiais laikais retas pasižymi humoro jausmu :)

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 3 Thumb down 5

tai 2013 vasario 3d., 13:3178.61.24.221

Šeima ir komentuoja :-D

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 2

Atsakyti

rusniškiai 2013 vasario 8d., 20:1078.61.15.248

parklupdė pagaliau ponią – nepagaunamą, nepakeičiamą. Kiek narių turi ,,Rusnės šeima,,? Tiek kiek yra Editos šeimos narių. Nepykinkit jūs rusniškių, neprasigyvensit ir nuo to projekto. Nuo svetimų pinigų turtų nebūna, o per mandrumą, nei darbo neteko, vis tas charakteris kaltas– aš, mano, kuo daugiau. Taip nebūna, o Edita nesikeičia, iš kelintos darbovietės išeina pasižymėdama nesąžiningumu…….

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą