Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kova su vėjo malūnais: Didšilių kaimo auka

Publikuota: 2013 sausio 30 Kategorija: Aktualijos, Rajone

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šilutės r. savivaldybės vyr. architektas Edmundas Benetis: „Kol Lietuvoje bus tokie įstatymai, vėjo jėgainių kaimynystėje gyvenantiems žmonėms teks arba keltis gyventi kitur, arba tyliai eiti iš proto“.

Didšilių – Rudynų vėjo elektrinių statybos Šilutės rajone ne tik dar kartą iškėlė į viešumą šių jėgainių kenksmingo poveikio žmonių sveikatai problemą, bet ir privertė Lietuvos valdžią atsakingiau planuoti jų plėtrą.

K. Komskio iniciatyva

Antradienį, sausio 29 d., LR Seimo pirmininko pavaduotojo Kęsto Komskio iniciatyva Didšilių kaime įvyko susitikimas su vietos gyventojais, jau kuris laikas kenčiančiais nuo kaimynystėje augančio vėjo jėgainių parko. Vėliau susitikimo dalyviai persikėlė į seniūnijos salę Šilutės mieste.

Susitikime su Didšilių žmonėmis, be K. Komskio, dalyvavo sveikatos apsaugos ministro pavaduotojas Erikas Mačiūnas, krašto apsaugos ministro patarėjas Mantas Varaška, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Visuomenės sveikatos departamento, kitų suinteresuotų žinybų atstovai, taip pat Šilutės rajono savivaldybės vadovai – merė Daiva Žebelienė su administracijos direktoriumi Raimundu Ambrozaičiu, keletas Tarybos narių ir administracijos specialistų. Į susitikimą atvyko ir vėjo energetiką Lietuvoje plėtojančių įmonių, taip pat ir Didšilių – Rudynų vėjo jėgainių parką eksploatuojančios bendrovės „Vėjų spektras“, atstovai.

Vėjo elektrinių kaimynystėje gyvenančių žmonių nusiskundimai dėl neigiamo jėgainių poveikio jiems ir naminiams gyvūnams bei pastebimai suprastėjusia sveikata visiems seniai iki skausmo žinomi: dėl jėgainių skleidžiamo triukšmo ir infragarso sutrinka miegas, nuolat persekioja nerimas ir kita. Ir žmonių pasipiktinimas dėl neteisėtai, pastarųjų manymu, šalia jų kylančių vėjo malūnų visiškai suprantamas.

Tačiau pastarajame susitikime Šilutės seniūnijoje paaiškėjo dar keli įdomūs faktai, tarsi patvirtinantys, kad lig šiol Lietuvoje labiau už viską buvo paisoma įsipareigojimo ES plėtoti šalyje atsinaujinančią energetiką (o galbūt ir privačių interesų? – red. pastaba).

Didšiliai atvėrė akis šalies valdžiai

Maždaug už 15 kilometrų nuo Didšilių – Rudynų vėjo jėgainių parko, Degučių kaime, veikia kariuomenės radiolokacinė bazė, iš kurios stebima Lietuvos oro erdvė. Prieš kelis metus kariškiai teigė, kad vėjo jėgainės trukdys stebėti oro erdvę, todėl nepritarė šių elektrinių statyboms.

Tačiau žmonės iš bendrovės „Vėjų spektras“ pasiekė savo, mat paaiškėjo, kad tuometiniuose Lietuvos teisės aktuose nebuvo reikalavimo vėjo energetikos projektus derinti su kariškiais.

Dabar, anot krašto apsaugos ministro patarėjo M. Varaškos, viskas kitaip. Esą nuo praeitų metų rudens visi vėjo jėgainių statybos projektai derinami su Krašto apsaugos ministerija, todėl tokių atvejų kaip Didšiliuose, kai visa krašto apsaugos sistema turėjo nusileisti privačiam kapitalui, o pilkąją zoną stebimoje oro erdvėje „nušviesti“ papildomomis mobiliomis priemonėmis, daugiau neturėtų pasitaikyti.

Ir iš viso, anot ministro patarėjo, gali nutikti taip, kad prie dabartinės valstybės sienos apsaugos sistemos išdėstymo vietos naujiems vėjo energetikos objektams pasienio regionuose gali iš viso nelikti.

„Krašto apsaugos ministerija atliks studiją. Gali būti, kad vėjo elektrinių parkams pasienyje vietos daugiau nebus, nes nebus kur perkelti oro erdvės apsaugos sistemas, – teigė M. Varaška. – Tai bus aišku po kokio pusmečio“.

Sugriežtinti reikalavimai triukšmui

Sveikatos apsaugos viceministras E. Mačiūnas teigė, kad, atsižvelgiant į gyventojų skundus, buvo sugriežtinti reikalavimai vėjo elektrinių skleidžiamam triukšmui, todėl naujai statomos jėgainės negalės skleisti didesnį kaip 45 decibelų garsą, prie šio reikalavimo turės prisitaikyti ir Didšilių – Rudynų parkas.

Anot E. Mačiūno, triukšmo tyrimai Didšiliuose ir toliau bus vykdomi pagal patvirtintą metodiką. O jeigu vietos gyventojams atrodo, kad, prieš laboratorijai atvykstant į vietą, jėgainių sparnuotės pristabdomos, kad skleistų mažiau triukšmo, tai jau prokurorų reikalas.

Sveikatos viceministras savo pasisakyme atskleidė dar vieną nemalonią tiesą, – kad iš vėjo energetikos plėtros žemėlapių buvo prapuolusios jėgainių apsaugos zonos. Dabar, anot E. Mačiūno, jos vėl grąžinamos ant Vyriausybės darbo stalo. Telieka apsispręsti, kokius atstumus nustatyti. Tai turės nuspręsti mokslininkai. Viceministro asmenine nuomone, vėjo jėgainių apsaugos zona turėtų būti bent 500 metrų pločio.

Bet čia įsikišo G. Bružas…

Kai sveikatos ministro pavaduotojas prakalbo apie gyventojų įtarimus dėl galimo vėjo jėgainių sparnuočių greičio reguliavimo, žodžio iš salės paprašė Šilutės r. savivaldybės tarybos narys, K. Komskio bendrapartietis, „tvarkietis“ Gintaras Bružas. Jis kreipėsi į Savivaldybės merę D. Žebelienę su klausimu, ar Didšiliuose veiklą plėtojantys vėjo energetikai kartais neplanuoja pasekti kitų pavyzdžiu ir įsteigti fondą Didšilių kaimo bendruomenei remti.

Merė patvirtino, kad toks fondas gali būti įsteigtas.

Tokį fondą jau yra įkūrę Kintų pusėję verslą plėtojantys vėjo energetikai. Jo lėšomis vietos gyventojai gali bent minimaliai pagerinti savo gyvenamąją aplinką.

Beje, G. Bružo veikla susijusi su energetika, jis yra UAB „Energijos versmė“ vadybininkas.

Pabaigai

K. Komskis irgi nepatikėjo bendrovės „Vėjų spektras“ atstovo tvirtinimu, kad vėjo elektrines prižiūrintys žmonės neturi galimybės reguliuoti jėgainių sparnuočių sukimosi greičio.

M. Varaška siūlo Šilutės r. savivaldybei surengti rajono gyventojų apklausą dėl tolesnės vėjo energetikos plėtros ir atsižvelgti į jos rezultatus.

Apsilankymo Didšilių – Rudynų jėgainių parke metu nuo vieno malūno sparnuotės atitrūkęs ledo luitas užkrito ant Savivaldybės automobilio, kuriuo į susitikimą Didšiliuose atvyko merė D. Žebelienė, ir jį gerokai apgadino

Susijęs str.: “Šilutės rajone įdarbins dar dešimt vėjo jėgainių”

15 skaitytojų komentarų
Anevas 2013 sausio 29d., 19:4878.61.237.27

Gal nereikia geb.merei D.Žebelienei statyti prie jėgainių malūno sparnuoies automobilio,taip pat kaip ūkininkams karvių ganyti,yra apsaugos ribos ir sveikas protas.Kas geriau?Atominė el?

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 10

Atsakyti

benas 2013 gruodžio 21d., 21:095.20.115.71

ha gerai pasakyta . bet jus pagyventument salle tu malunu ir is po leto suprastumete kad sviekata genda .

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Donatas 2013 sausio 29d., 20:3478.61.7.78
Idomu ar nors vienas, vieso susirinkimo metu dalyvaves kaimietis zino, aplamai, kas tas infragarsas yra? Ar tiesiog pavydi kaimynui, kad pas ji stovi jegaine ir jis gauna kasmet papildomu pajamu?! Idomu butu si straipsni isversti/nusiusti i koki tai Danijos, Olandijos, Vokietijos ar kitos europos salies kaimo vietini laikrasti, vietiniai zmones mirtu is juoko…
Kodel niekas neraso, kad vienolynai, kaimo bendruomenes pacios sau stato jegaines, gauna papildomu pajamu, tvarko vietine infrastruktura , t.y. tvarko mokyklas, salikeles, rengia sventes, remia vietines socialiai remtinas seimas ir t.t.
Protingas, apsisvietes zmogus, ironizuodamas, paklaustu:
O gal vejo jegaines karvem sukelia miningita, kiaulem – kiauliu gripa?!
Linkiu dziaugtis, kad kaimynas turtingesniu tapo, patiems steigti fondus, statyti jegaines, gauti papildomas pajamas, gerinti vietiniu gyventoju gyvenimo kokybe.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 19 Thumb down 11

Atsakyti

Vytautas 2013 gruodžio 21d., 16:295.20.115.71

Kitose europos salyse ir nera tokiu supuvusiu istatymu kaip pas mus ten 2km spinduliu nera gyvenamu teritoriju aplink jegainiu parkus kai pas mus tuo tarpu jegaines stato vos ne po langais..

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

? 2013 sausio 29d., 20:5578.61.57.176
Ar tiesa, Orestai, jog vėjo jėgainių parko teritorija buvo numelioruota europiniais pinigėliais? Po to , gal net tuo pačiu metu, pradėtas statyti vėjo jėgainių parkas.
Jei tai tiesa, kažin kas gal turės išlaidų…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 19 Thumb down 2

Atsakyti

admin 2013 sausio 29d., 21:0984.15.191.70
suris 2013 sausio 29d., 22:2846.4.48.149
gal dabar suprantate kodel a.balcytis dirba savivaldybeje neimdamas neilito?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 18 Thumb down 2

Atsakyti

Petras 2013 sausio 29d., 23:0295.143.193.191
Neveltui savivaldybe, toks trokstamas darbdavys. Visi vis sugeba pridurti prie atlyginimo, tai kam laukus numelioruoja, tai kam aikstele padaroma prie privacio prekybos centro. O kas yra daroma del miestelenu geroves? Neveltui musu vietiniai politikai yra tokie nepakeiciami…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 25 Thumb down 1

Atsakyti

Taip, 2013 sausio 30d., 10:5678.61.35.108
Petrai,” neveltui mūsų vietiniai politikai yra tokie nepakeičiami…” Nes Šilutės rajono gyventojai,kiekvieną kadenciją rinkdami juos į valdžią, toleruoja jų savanaudiškumą. Ir piktnaudžiavimą valdžia stambiu mastu. Nėra rajone spaudos leidnio ar interneto portalo, kuris nebūtų aprašęs viešųjų ir privačių interesų supainiojusių ir iki šiol valdžios svertus savo rankose turinčių veikėjų, o rinkėjams – dzin. Jie juos renka ir rinks. Nes – “toks tokį pažino ir ant alaus pavadino”. Vargdieniai tikisi – gal ir jiems per ‘blatą’ kokį riebesnį kasnį iš bendro katilo jį išsėmusieji numes. Gal kaip Žemaitaičiams -trinkelėmis kiemą išgrįs…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 13 Thumb down 1

Atsakyti

Kolchidė 2013 sausio 30d., 12:0081.7.78.252
arba ganėtinai painas padavimas apie tai kaip narsūs argonautai nuo Vilniaus paraginti Mitridato Kresto pagaliu atrado kad pamario vėjai kedena Aukso Vilną
ir begalo švelniom užuominom Šebos Valdovei siūlė keisti karalystės kurios vanduo ir žiuvys kuria gyvenimą o danguje žiebias jeu
turizmo žvaigždė strategijos spektrą bei labiau lenktis pavėjui stanginantis nuobirų tautai

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 4 Thumb down 4

Atsakyti

ww 2013 sausio 30d., 12:0188.119.138.20
Jėgainių statyba paprasti mirtingieji neužsiima, čia mūsų politikėlių ir jų giminaičių sukamas verslas. Negana mūsų sveikatą žaloja, pasirodo mes visi dar jiems ir už gaunamą elektrą mokame milžinišką kainą. Ubagą muša iš visų pusių ir apgintįi nėra kam. Varnas, varnui akies nelesa.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 5

Atsakyti

:) 2013 sausio 30d., 19:1278.61.57.176
Kas čia atsitiko? Konkurencija politikoje peraugo į konkurenciją versle?

A.Skardžius: … Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociacijos prezidentas, Lietuvos verslo konfederacijos narys, Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos narys. … – duomenys iš VRK pateiktos biografijos.
K.Komskis: energetikos sektoriuje nesuinteresuotas asmuo… – bent jau duomenų nerasta :)

KĘSTAS KOMSKIS: NESUSTOKIME PUSIAUKELĖJE!

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 2

Atsakyti

Žmonės 2013 vasario 4d., 13:0888.119.253.65

:)

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 1

Atsakyti

senas didsiliu gyventojas 2013 sausio 31d., 12:3681.171.159.172

Kas galejo skustis? Musu kaime yra tik gal sesi zmones. Kaimas yra mires ir niekam jokio nuostolio ar sveikatos sutrikimo nera.

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 1

Atsakyti

Testas 2013 sausio 31d., 18:3681.7.78.252

Jūs arba vaiduoklis, arba prisikėlęs
pasitikriname:
1. įsižnybkite
2. dar kart perskaičiuokime
-jei kaime gal septyni – tikrai prisikėlėte- sutrikimas
-jei kaime gal 5- tikėtinas nuostolis
3. jei vis dar gal 6 -gerai įsitikiname ar anie moja dviem rankom ar visom trimis
jei variantas pirmas- sugrįžtame prie 1 punkto

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 4

Atsakyti

Rašyti komentarą