Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės valdžios jėga – vienybėje?

Publikuota: 2012 gruodžio 17 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

Šiandien jie vieningi. (Oresto Lidžiaus nuotr.)Šiandien jie vieningi. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Minėdama savo veiklos pirmojo pusmečio sukaktį, Šilutės rajono savivaldybės valdžia penktadienį surengė spaudos konferenciją, kurioje daugiausiai dėmesio ir laiko buvo skirta koaliciniams įžadams viešai atnaujinti bei savo pirmtakų nuodėmėms paviešinti, nuveiktus ir planuojamus darbus tarsi pastatant ant trečiosios vietos laiptelio.

Į dūšią, kaip sakoma neįlysi, o kurti kokias nors sąmokslo teorijas – tai jau Arno Klivečkos (BTV televizija) darbas. Todėl, kalbant apie Daivos Žebelienės koalicijos tvarumą, galime pasakyti tik tiek, kad visi penktadienio spaudos konferencijoje dalyvavę politikai – D. Žebelienė, Alvidas Šimelionis, Šarūnas Laužikas, Edvardas Vitkauskas, Steponas Kazlauskas, Arvydas Jakas ir Algirdas Balčytis – kaip vienas tvirtino, jog jų valdančioji koalicija tvirta kaip plienas, ir esą nė kalbos negali būti apie kokį nors politinių jėgų persigrupavimą Taryboje.

Atradimai

Perfrazavus Šilutės valdančiuosius, bet daug nesiplečiant, galima pasakyti, kad dėl Savivaldybę pastaraisiais metais prislėgusių finansinių ir su tuo susijusių kitų bėdų kalti prieš tai buvusieji – Virgilijaus Pozingio koalicija: kur bepažvelgsi (valdžios akys natūraliai daugiausiai krypo į galimai neskaidrius viešuosius pirkimus), visur kyšo „tvarkiečių“, „darbiečių“ ir kitų „-iečių“ ausys, užtat ir skolų našta šią vasarą persiritusi per 50 mln. litų.

A. Jako žodžiais tariant, jeigu nebūtų buvus birželio 13 – osios (tądien Šilutėje įvyko valdžios perversmas), senovės majų išgarsinta ir silpnų nervų žmones ne juokais išgąsdinusi gruodžio 21 – oji į Šilutė jau būtų atėjusi…

Tai kodėl jų – tų buvusiųjų – rankos iki šiol be pančių, kad jau buvo tokie nenaudėliai? – maždaug tokį klausimą rajono valdžiai uždavė „Šilutės ETA Žinios“, nepamiršdamos priminti, kad ir tarp dabartinių valdančiųjų yra nemažai buvusiųjų.

Administracijos direktorius Raimundas Ambrozaitis: “Reikia turėti įrodymus. Administracija ne ta institucija, kuri turi rinkti įrodymus.

Dėl kai kurių, jeigu matysim, kad yra finansiniai… ar kažką, tai galbūt ir reikės…

Jeigu matysim, kad ten yra…, vėlgi sakykim… Bet direktorius remiasi skaičiais…”

A. Jakas buvo labiau iškalbingesnis: Medžiaga jau buvo patekusi į STT, bet neva STT davė atsakymą, kad mums reikėjo kažkokį imituoti nusikalstamą modelį, kad juos pagauti, ir taip toliau, ir taip toliau.

Ir aš netgi dabar sakyčiau, kad reikia toliau tęsti<…> Esu suruošęs medžiagą ir perdavęs Savivaldybei. Reikia kreiptis Savivaldybei, o ne man asmeniškai kaip Tarybos nariui…”

Pasiekimai

Anot merės D. Žebelienės, daugiausiai laiko ir pastangų pastarąjį pusmetį atėmė buvusiųjų padarytų klaidų (visai tiktų ir kabutėse) taisymas, pradedant mero fondo lėšų panaudojimu, baigiant komunalinių atliekų tvarkymu Šilutės rajone. Jau nekalbant apie, švelniai tariant, keistus viešuosius pirkimus ir smulkesnes, bet ne mažiau svarbias „klaideles“, dėl kurių Savivaldybės biudžetas iki pat šiol patiria nuostolių.

Per 6 mėn. Savivaldybėje sudaryta 11 įvairių darbo grupių, buvo atliekami auditai ir kita.

Pamažu grąžinamos skolos, ir 2013 – uosius tikimasi sutikti jau su vienu kitu milijonu litų mažesne našta.

Toliau vykdomi įvairūs iš ES fondų ir valstybės biudžeto finansuojami projektai, ir t.t., ir pan.

Perspektyvos

R.  Ambrozaitis: Stebime kas vyksta Seime, kas vyksta Vyriausybėje. Nes mums daugiau klausimų nei atsakymų. Lygtai Prezidentė pritarė minimalios mėnesio algos didėjimui, lygtai Vyriausybė ryžosi tam žingsniui. Bet kol kas nekalbama apie finansavimą. Tai 2 milijonų klausimas – kaip bus skirtas finansavimas?

Šiaip, tai, jeigu kas bus,… mes dedame labai dideles viltis į naujai rengiamą strateginį planą, ir nuo to labai daug priklausys, kokius projektus rengti, remiantis ta strategija. Ilgalaikius projektus, nes šiandien Savivaldybė gali dalyvauti projektuose tuose, kur yra 100 – procentinis finansavimas. Praktiškai nelabai turime iš ko rinktis…”

A. Jakas papildė, kad strateginiai projektai bus pristatyti jau kitų metų pradžioje.

A. Šimelionis: “Labai svarbu atsigręžti ir į šiandien – kokia yra situacija. Tarkim, mes jau esam nutarę iš biudžeto poreikį švietimo įstaigoms. Yra keliolika įstaigų, kurios dirba neturėdamos higienos paso<…> Norint joms elementariai pasitvarkyti, gauti higienos pasą, reikia apie 1,5 mln. Lt.

Taip kad, manau, reikės rasti lėšų ne tik tiems projektams iš ES fondų be Savivaldybės įnašo, reikės rasti lėšų ir tiems pagrindiniams darbams”.

Pabaigos žodis

R. Ambrozaitis: “Ateitį galima pakeisti…”

Tikėkimės, kad į gerąją pusę.

Ar jiems, rajono valdantiesiems, užteks tam noro ir politinės valios, parodys laikas.

Oresto Lidžiaus nuotr.

8 skaitytojų komentarai
Anevas 2012 gruodžio 14d., 21:0178.61.237.27
Ką ten A.Jakas STT juokauoja imituoti,?Buvęs meras meras Virgis P.pats pasirašė kvietimą į Turkija pats sau(na kaip ponas Bynas komedijoje sveikinimus Kalėdinius pats sau rašo),na ir išvažiavo….su drauge ar buvusia administratore?Veiksmas kaip per seną komediją “Kaukazo belaisvė”,važiavo Virgis į Turkiją,nors tostą pasakytu šventėm,ką Šilutė iš tos komedijos naudos turėjo?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 26 Thumb down 2

Atsakyti

Rinkėja 2012 gruodžio 14d., 21:4178.61.35.108
R.Ambrozačio viltys į strateginį planą – tai yra viltys į dar vieną popierių krūvą. Pamenam ketvirtį milijono litų kainavusią savivaldybės plėtros strategiją – eksmero(2001-2007) A. Jako džiūgavimų šaltinį. Taip gražiai kylančia Europos žvaigžde Šilutę pavadino, taip gražiai įrišo! Savireklamos tikslais bemojuojant, 10 tūkst. darbingų rajono žmonių, kad nebadmiriautų, emigravo, vietinė rinka susitraukė, pirkėjų neliko, užsidarinėjo smulkios ir stambesnės bendrovės.Kol prie nemokamų kruopų išsirikiavo penkių tūkstančių šilutiškių eilė. Ir tebestovi, ir vis ilgėja. Dabar A.Jakas vėl kuria strategiją. Ar vėl – tuščiagarbio viešųjų ryšių akciją? Gal nadingiau būtų, jei valdantieji perpus sumažintų išpūstą biurokratinį apratą, o jo išlaikymui skirtas biudžetines lėšas nukreiptų skolų dengimui. Betgi Ambrozaičiui net neatrodo, jog administracija privalo skaičiuoti kiekvieną mūsų iždo centą, surinkti jo iššvaistymo įrodymus, kreiptis į teisėsaugą ir pareikalauti atsakomybės iš kaltų politikų. Pasididinęs pusantro karto atlygį, vapa niekus “… jeigu matysim, kad yra finansiniai… ar kažką, tai galbūt…” Reziume: nuo birželio 13-osios kiaurą valtį vairuoja kiti, bet kas iš to, kad supuvusį dugną pakeisti nėra kam.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 26 Thumb down 10

Atsakyti

:) 2012 gruodžio 14d., 23:0078.61.57.176
Gerai kai geriečiai gerai kalba, ausiai malonu.
O skaitant – akys šypsosi …

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 17 Thumb down 5

Atsakyti

yla 2012 gruodžio 15d., 13:0078.61.175.137
Sprendimas yra: politinės “erkės”, siurbiančios biudžeto krauja (pinigus) atsisako pačių pasiskirtos duoklės (rašikliams pirkti), ne bėdžiai susirinkę, net įmonių vadovų yra, o be jokios gėdos siurbiat tą kruviną tūkstantuką. O kiek biednų žmonių yra kur centukus skaičiuoja. Įsitaisę šiltai ir pasijutę galingais sau pučiatės atlyginimus dar neišmokę dirbti. Tai yra ciniška ir nusikalstama prieš rinkėjus. Esat įsipareigoję vienas prieš kitą šiltomis vietomis apsirūpinti, bet užmirštate, kad ne valdovai, o tarnautojai ęsat. Naudojatės žmonių menkumu, jų bejėgiškumu ir bailumu atstovėti teisybę. Susiskaldžiusi visuomenė nesugeba kontroliuoti valdžios, todėl ji pati imituoja kontrolę. Politinės gaujosrokiruotėmis keičia viena kitą. Todėl ir nekerta viena kitai akies, nes bijo, kad ir ja puls, kai atsidurs opozicijoj.
Situacija tol nepasikeis, kol patys rinkėjai netaps ryžtingesni ir demokratinėmis priemonėmis nesiims kontroliuoti viešūjų pirkimų niekšingų ir gėdingų vagysčių. Kol nebus išmėtomi padlaižūnai biurokratai, kurie nieko nemato, kai politikams nenaudinga……

Todėl liurbiams rinkėjams ir tinka milijonus ištąsantys vilkai, nes mekeną jie avinų kalba.

Su apgailestavimu dėl naujūjų laikų vergovės YLA

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 14 Thumb down 11

Atsakyti

tadas 2012 gruodžio 15d., 18:265.20.114.140
tarp visu ten sedinciu akis bado jakas su lauziku, tikri sventuoliai.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 22 Thumb down 6

Atsakyti

:) 2012 gruodžio 15d., 21:2878.61.57.176
Nei Jakas nei Laužikas akių nebado. Tiesiog yra, kaip yra…

Paprastai šalia Merės sėdi jos pavaduotojai, kad ir visuomenininkai (Laužikas ir sėdi merei iš kairės). Tačiau dabar atrodo, kad vieno skyriaus vadovas užima svarbesnes pareigas savivaldybėje nei vicemeras (spręsti galima ne tik iš sėdėjimo vietos, bet ir iš pasisakymo) – nei šis, nei tas.
Gal ne visi mėgsta A.Balčyti, bet kam iš žmogaus viešoje erdvėje šaipytis – kaip ten bebūtu, bet žmogus stengiasi, dirba pagal galimybes.
Na, o jeigu nereikia dviejų vicemerų visuomenininkų (dirbančių, ar nedirbančių- kas juos supaisys), tai nuimkite nuo jų tas regalijas – dabar kažkaip komiškai visa tai atrodo:
Į darbą neina, bet pareigas turi. O kaip su atsakomybe ?…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 6

Atsakyti

ANTANAS 2012 gruodžio 16d., 17:205.20.114.140
atrodo, kad nuodemes dare tik pozingis, o is cia sedinciuju, praeityje nei vienas nebuvo apsivoges. tai ar nebado? ar yra taip , kaip yra?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 5

Atsakyti

:) 2012 gruodžio 17d., 16:3988.119.253.65
Antanai, ADVENTAS, žmonės į bažnyčią eina…
Tikrai ne šventieji ten susėdę (nuotraukoje), bet norisi nors prieš šventes, anot Oresto, ,,be pykčio”…, ir be nusivylimo…

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 7 Thumb down 5

Atsakyti

Rašyti komentarą