Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ornitologai ėmėsi „šokoladinių“ Rusnės gandrų mįslės

Publikuota: 2012 spalio 30 Kategorija: Aktualijos, Rajone

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Rusnėje iki šiol stipinėjantys rudai nusidažę laibakojai gandrai gali būti išsitepę riebalais, spėja Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė. Jos nuomonei pritaria Lietuvos ornitologų draugijos (toliau – LOD) nariai.

Portale „lrytas.lt“ spalio 23 d. rašyta apie rudai išsitepusius gandrus, o korespondentas šį reiškinį sieja su paukščių parazitais ir siūlo naikinti senus šių paukščių lizdus.

LOD narių, turinčių veterinarinį išsilavinimą, nuomone tai ne parazitų veiklos rezultatas, todėl apie gandralizdžių naikinimą negali būti nė kalbos – seni lizdai patrauklesni paukščiams, todėl vietoje jų iškeltos dirbtinės platformos gali likti neužimtos.

Rusnės seniūnė D. Drobnienė gandrų purvinumą sieja su rūkymui skrodžiamų žuvų atliekų išmetimu į aplinką: esą kai tėvai jas atneša į lizdą, jaunikliai plunksnas išsitepa žuvų riebalais.

LOD tarybos narys Julius Morkūnas neatmeta galimybės, kad gandrai gali išsitepti ir kitokiais riebalais (taip pat ir techniniais), o jo kolega Modestas Ružauskas mano, kad gerai būtų pagauti bent vieną tokį paukštį ir patiems patikrinti, ar pavyks nuplauti jų plunksnas bei kokias priemones tam naudoti.

Rusnės bendruomenė šią problemą ėmėsi spręsti savarankiškai: vietos gyventojai buvo raginami neišmesti žuvų atliekų, o kartą per savaitę Rusnės seniūnija organizuodavo jų išvežimą.

Rusnės seniūnė džiaugiasi pasiektais rezultatais, mat po šviečiamojo darbo dauguma žuvų rūkytojų nustojo žuvies atliekas mesti į aplinką. „Šiuo metu liko tik dvi šeimos, kurios nepaiso mūsų iniciatyvos, tačiau su jais dar kalbėsimės,“ – sakė Rusnės seniūnė D. Drobnienė.

Praeitais metais į žiemavietes neišskrido net 20 išsitepusių gandrų, todėl šiemet likę tik du gandriukai teikia vilčių, jog šią problemą pavyks išspręsti.Tačiau ir jiems reikalinga pagalba, nes žiemos mėnesiais Lietuvoje šie paukščiai be žmogaus pagalbos neišgyventų.

Neišskridusių (jaunų ar susižeidusių) paukščių globa dažniausiai rūpinasi pavieniai gyventojai. Todėl LOD kviečia neatsisakyti šios gražios iniciatyvos ir nepamiršti į žiemavietes neišskridusių gandrų. Jeigų paukščius pavyktų sugauti, LOD nariai norėtų dalyvauti valant jų plunksnas.

Parengta pagal LOD inf.

Rašyti komentarą