Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ministras R. Šimašius: „Situacija Lietuvos teisėsaugoje dar ne tobula, bet gerėja“

Publikuota: 2012 spalio 05 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

R. Šimašius (dešinėje): 'Kartais susidaro įspūdis, kad daugiausiai apie teisingumo siekį šneka tie žmonės, kurie labiausiai tą teisingumą pamina'. Nuotraukoje ministras su R. Plikšniu. (Oresto Lidžiaus nuotr.)R. Šimašius (dešinėje): 'Kartais susidaro įspūdis, kad daugiausiai apie teisingumo siekį šneka tie žmonės, kurie labiausiai tą teisingumą pamina'. Nuotraukoje ministras su R. Plikšniu. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

LR ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, Lietuvos policijoje, prokuratūroje ir teismuose vis dar yra sadistų, kurie mėgsta tyčiotis iš kitų žmonių. Tačiau bendra situacija šalies teisėsaugoje, jo manymu, pastebimai taisosi.

Savo pastebėjimais apie problemas ir pokyčius Lietuvos teisėsaugoje ministras R. Šimašius pasidalijo Šilutės rajono savivaldybėje praeitą penktadienį po susitikimo su krašto teisėsaugos darbuotojais surengtos spaudos konferencijos metu.

Kartu su ministru spaudos konferencijoje dalyvavo antrą kandenciją LR Seime baigiantis šilutiškis parlametaras Audrius Endzinas, jo įpėdinis šiuose rinkimuose vienmandatėje Šilutės – Pagėgių rinkimų apygardoje Raimondas Plikšnys ir Šilutės liberalsąjūdiečių lyderis, rajono savivaldybės tarybos narys Edvardas Vitkauskas. Tad natūralu, kad šis susitikimas, vertinant objektyviai, turėjo priešrinkiminį atspalvį.

Antra vertus, kodėl gi mums, vien tik kritikuoti valdžią pratusiems lietuviams, nepriminti, ką turėjome prieš ketverius metus, kokių teigiamų pokyčių pasiekta teisingumo srityje per šį laikotarpį.

Išlaisvinti kuriantį žmogų…

Vienas pagrindinių tikslų, kurio buvo siekiama visą šią kadenciją, anot ministro R. Šimašiaus, buvo išlaisvinti kuriantį ir dirbantį žmogų – tai yra, sukurti jam kuo palankesnes sąlygas realizuoti Lietuvoje savo verslo ir kitokius sumanymus.

„Kalbant apie įmonių kūrimą, noriu pasidžiaugti, kad elektronizavus, atpiginus ir panaikinus daugybę kliūčių, daugiau kaip trečdaliu padaugėjo steigiamų įmonių, o apklausos rodo, kad du trečdaliai verslininkų, apklaustų šių metų vasarą, pasakė, kad pastaruoju metu kontroliuojančių institucijų požiūris pasidarė pagarbesnis ir draugiškesnis, ir didžioji dalis jų sako, kad dabar gauna kokybiškas konsultacijas. To, tiesą sakant, anksčiau niekada nebūdavo, – teigė ministras R. Šimašius. – Žinoma, situacija dar nėra tobula, bet gerėja, ir yra užduota teisinga kryptis“.

Ministras teigiamų pokyčių mato ir viešuosiuose pirkimuose. Anot R. Šimašiaus, prieš ketverius metus informacijos apie viešuosius pirkimus buvo lygiai nulis, o šiandien internete nesunkiai galima rasti, kas, ką ir už kiek pardavė valstybei. „Tikiuosi, kad tokie dalykai galiausiai pasieks ir paveiks ir tokias savivaldybes, kur vis dar yra problemų su skaidrumu,“ – pridūrė ministras, neslėpdamas, kad, jo manymu, viena tokių savivaldybių yra įsikūrusi pakeliui iš Šilutės į Kauną.

Teismuose dar ne viskas gerai

Teisingumo ministras nevengė ir teismų temos. Jo teigimu, nors ir ten per pastaruosius ketverius metus būta gerų permainų, pirmiausia siekiant padaryti jų darbą efektyvesniu, tačiau įvairaus pobūdžio problemų vis dar pasitaiko.

„Yra procentas kitas sadistų, kurie mėgsta tyčiotis iš kitų žmonių. Tokių, ko gero, yra ir policijoje, ir prokuratūroje. Kalbant apie teismus, lygiai tą patį galiu pasakyti. Tikrai yra visokių ten dirbančių žmonių. Yra žmonių, kurie netgi nebando dirbti gerai. Kai kuriais atvejais aš netgi pasakyčiau, kad kai kuriuose organizaciniuose reikaluose aš matau sabotažą, – teigė ministras. – Kai šiandien klausia, kodėl tokie ilgi teismo procesai… Atidėtas teisingumas – tiktai kaip ir nėra teisingumo. Bet kai aš matau, kad teisėjai turi galimybę paskirti teismo posėdį ir mato kompiuterio ekrane datą, kada bus artimiausias laisvas laikas ir teisėjui, ir advokatams, bet jie vis tiek sugeba kai kuriais atvejais paskirti laiką, nors žino, kad advokatas jau turi kitą bylą, iš anksčiau paskirtą, tai nieko gero nesitikiu ir turiningesniuose dalykuose“.

Antra vertus, ministro R. Šimašiaus manymu, šiandien svarbu konstatuoti ir tai, kur link einame.

„Kai žiūri, kas buvo prieš ketverius ar trejus metus, o kas dabar, man atrodo, kad situacija yra geresnė pagal daugybę kriterijų. Tie garso įrašai teismuose iš esmės pakeitė situaciją į gerąją pusę. Tas pats ir su posėdžių organizavimu – dabar jis aiškesnis ir geresnis, – teigė ministras. – Advokatai ir kiti susiję asmenys kartais sudarydavo blogiausių teismo sprendimų, teisėjų 10 – ukus. Tai galiu pasakyti, kad maždaug pusė jų nebėra teisėjais. Tai, mano supratimu, reikalai juda į gerąją pusę. Aišku, visada norisi, greičiau…“

Apie teisingumo siekį ir…

Teisingumo siekis, anot ministro, būdingas žmogui. Tačiau R. Šimašius pastebi, – tai jį, kaip ministrą ir pilietį, labai neramina, – kad teisingumo siekiu kartais pradeda manipuliuoti žmonės, kurie su teisingumu neturi nieko bendra.

„Ir partijų pavadinimuose atsiranda tokie dalykai, ir šūkiuose. Tai iš tikrųjų kartais susidaro įspūdis, kad daugiausiai apie teisingumo siekį šneka tie žmonės, kurie labiausiai tą teisingumą pamina,“ – apgailestavo ministras R. Šimašius.

3 skaitytojų komentarai
stebėtojas 2012 spalio 8d., 12:0278.61.235.47
Sovietmečiu sotu būdavo gyventi, kai atidarai ne šaldytuvą, bet TV. Dabar – viskas teisinga, kai klausaisi teisingumo valdininkų. Kai nori pasiekti teisingumo, visur durys uždarytos…

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 7 Thumb down 6

Atsakyti

pakalne 2012 spalio 8d., 12:4182.135.211.147

kalbos skiriasi nuo darbu. zmogus tarnauja istatymui, o ne istatymas zmogui.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 7

Atsakyti

Nepartinis 2012 spalio 8d., 13:4388.118.191.58
O kodėl tik pusė nebėra teisėjais? Vadinasi likusi pusė galimai yra Šimašiaus bendrininkai. Man irgi iš tikrųjų susidaro įspūdis, kad daugiausiai apie teisingumo siekį šneka tie žmonės, kurie labiausiai tą teisingumą pamina,“ – tame tarpe ir ministras R. Šimašius. Jei žmogus dirba aukščiausiame teisingumo poste tai turi žulikus iš teismų operatyviai išgyvendinti. Tai jo tiesioginė pareiga. Kas, negi aš,ar kitas pilietis, neturėdamas jokių įgaliojimų, turiu tai daryti?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 4

Atsakyti

Rašyti komentarą