Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Civilinė sauga: išdrebėjo tūkstantį litų

Publikuota: 2012 rugpjūčio 29 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

R. Ambrozaitis (dešinėje) vargais negalais sutiko patenkinti G. Karaliaus prašymą dėl savivaldybės paramos likviduojant išsiliejusias į aplinką pavojingas medžiagas. (Oresto Lidžiaus nuotr.)R. Ambrozaitis (dešinėje) vargais negalais sutiko patenkinti G. Karaliaus prašymą dėl savivaldybės paramos likviduojant išsiliejusias į aplinką pavojingas medžiagas. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Šilutės rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje šį trečiadienį tik po beveik valandą trukusių diskusijų nuspręsta skirti iš Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos 1000 litų į aplinką išsiliejusius naftos produktus sugeriančioms ir skaidančioms priemonėms įsigyti.

Neturi priemonių

Šilutės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (toliau – PGT) viršininką pavaduojantis Rimantas Zimantas tvirtino komisijai, kad daugiausia sorbentų ir dispergatorių išnaudojama šalinant per automobilių avarijas į aplinką išsiliejusius teršalus, rečiau – likviduojant naftos produktų dėmes vandens telkiniuose.

Anot pareigūno, tarnyba jau baigia išnaudoti visas savo teršalus skaidančio dispergatoriaus atsargas: vien tik šiais metais panaudota beveik 60 litrų iš turėtų 70 – ies. Jau nekalbant apie kitas priemones, kurių, pasirodo, Šilutės PGT iš viso neturi.

„Visai neturime cheminių sorbentų ir motorinio purkštuvo, todėl įvykus didesnei avarijai ar naftos produktams išsiliejus į vandens telkinius, mes negalėsime efektyviai jų pašalinti, – teigė R. Zimantas. – Taip pat reikalingos boninės užtvaros, kuriomis būtų galima sustabdyti teršalų plitimą vandens paviršiuje, būtų lengviau neutralizuoti ir surinkti“.

Šilutės PGT viršininką laikinai pavaduojantis pareigūnas taip pat atkreipė komisijos dėmesį į tai, kad savivaldybei pavaldžios kaimiškosios ugniagesių komandos iš viso neturi sorbentų, todėl pirmos atvykusios į avarijos vietą jos negali pradėti teršalų šalinimo darbų. Kita ne mažiau opi problema, – kad Šilutės rajone nėra kur saugiai laikyti panaudotą sorbentą su teršalais.

„Mes, ko gero, vieninteliai apskrityje neturime pakankamai priemonių teršalams surinkti ir išskaidyti,“ – sakė R. Zimantas, baigdamas savo pranešimą.

Neskubėjo su pažadais

Šilutės r. savivaldybės administracijos direktoriui Raimundui Ambrozaičiui iškilo klausimas: kodėl Šilutės PGT kitokia nei kitos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos?

Administracijos vadovą ir kitus komisijos narius apšvietė posėdyje dalyvavęs Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Gedeminas Karalius: „Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba – ne komunalinių paslaugų įmonė ir ji neturi plauti gatvių. Bet mes geranoriškai susitariame su savivaldybėmis, kad sutvarkysime įvykio vietą. Su kitomis apskrities savivaldybėmis randame bendrą kalbą: jos skiria lėšų reikalingoms medžiagoms arba parūpina priemonių, kad nereikėtų kviesti į avarijos vietą dar ir komunalinių paslaugų įmonės. Todėl norime ir jums pasiūlyti sutaupyti lėšų. Savivaldybė duoda priemonių, mes – žmonių“.

R. Ambrozaičiui šis pasiūlymas patiko. Tačiau jis vis tiek dar nebuvo linkęs skubėti su pažadais skirti pinigų iš savivaldybės biudžeto sorbentams ir dispergatoriams. „Galbūt jūsų vadovybė galėtų prisidėti? – kreipėsi direktorius į G. Karalių. – Lėšos tai tos pačios valstybės“.

Pastarajam nespėjus nieko pasakyti, žodis buvo suteiktas savivaldybės gamtosaugininkui Remigijui Rimkui. Šis, vadovaudamasis Valstybės kontrolės išaiškinimu, pareiškė, kad biudžetinė institucija negali finansuoti kitos biudžetinės įstaigos veiklos.

Sutiko skirti 1000 litų

Tačiau įsikišo Šilutės aplinkos apsaugos agentūros vyr. specialistas Valentinas Ščerveninas. Jis pacitavo Aplinkos ministerijos rekomendacijas, kuriose numatyta galimybė savivaldybėms teikti finansinę paramą avarijoms likviduoti, sorbentams pirkti ir kita. „Kitos savivaldybės, matyt, tuo ir vadovaujasi,“ – užbaigė pasisakymą V. Ščerveninas.

Nuomonę, kad savivaldybė turėtų turėti specialiųjų priemonių rezervą, palaikė ir savivaldybės Civilinės ir priešgaisrinės saugos skyriaus vedėjas Romualdas Renčeliauskas.

Tuomet R. Ambrozaitis pasiūlė komisijai kreiptis į savivaldybės tarybą dėl Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos patikslinimo, skiriant 1000 litų (galbūt dalimis) sorbentams įsigyti.

R. Renčeliauskas savo ruožtu pažadėjo ir toliau ieškoti rėmėjų, kurie nemokamai parūpintų ugniagesiams gelbėtojams naftos produktus sugeriančių ir skaidančių priemonių.

Tikimasi artimiausiu metu išspręsti ir panaudoto sorbento bei kitų pavojingų atliekų laikymo problemą: R. Rimkaus nuomone, rekultivuotame sąvartyne Rumšuose, kur dar šį rudenį turėtų būti atidaryta stambiagabaričių atliekų aikštelė, būtų galima pastatyti specialų konteinerį.

Ne į temą

Šiaip…

Oresto Lidžiaus nuotr.

Rašyti komentarą