Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Drausti vaikams rūkyti negalima – 2

Publikuota: 2012 rugpjūčio 23 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šilutės r. savivaldybės tarybai artimiausiu metu teks atšaukti vos daugiau kaip prieš metus įvestą rajone draudimą nepilnamečiams rūkyti viešosiose vietose.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas šių metų rugpjūčio 9 d. pateikė išaiškinimą dėl savivaldybių tarybų sprendimų uždrausti nepilnamečiams rūkyti viešosiose vietose teisėtumo, kuriame, be kita ko, teigiama: „Įstatymų leidėjas, suteikdamas savivaldybių taryboms teisę uždrausti rūkyti atitinkamose vietose, nesuteikė kompetencijos nustatyti subjektus, kuriems tokie draudimai yra taikomi“. Todėl, anot LR Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Daivos Kerekeš, ir Šilutės r. savivaldybės taryba, praeitų metų liepos 21 d. priimdama sprendimą Nr.T1-111 „Dėl draudimo nepilnamečiams rūkyti Šilutės rajono savivaldybės viešosiose vietose“ (toliau – sprendimas), viršijo Tabako kontrolės įstatymu jai suteiktą kompetenciją.

Įvertinusi sprendimo teisėtumą, Vyriausybės atstovė taip pat nustatė, kad jis neatitinka ne tik tabako kontrolės įstatymo nuostatų, bet ir prieštarauja LR viešojo administravimo įstatyme įtvirtintam nepiktnaudžiavimo valdžia principui.

Todėl, anot D. Kerekeš, šis sprendimas turi būti panaikintas artimiausiame Tarybos posėdyje.

Šilutės r. savivaldybės tarybos sekretorė Gintarė Tamašauskė telefonu patvirtino „Šilutės ETA Žinioms“, kad savivaldybę jau pasiekė Vyriausybės atstovės teikimas, todėl sprendimo projektas dėl 2011 m. liepos 21 d. sprendimo Nr.T1-111 „Dėl draudimo nepilnamečiams rūkyti Šilutės rajono savivaldybės viešosiose vietose“ panaikinimo Tarybai greičiausiai bus teikiamas svarstyti jau kitą mėnesį.

Draudimą rūkyti nepilnamečiams viešosiose vietose turės atšaukti ir dar dvi Klaipėdos apskrities savivaldybės – uostamiesčio ir Neringos.

Taigi, vadovaujantis tuo pačiu tabako kontrolės įstatymu, parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti tabako gaminių asmenims iki 18 metų Lietuvoje draudžiama, bet drausti jiems rūkyti viešosiose vietose, išskyrus tas, kur galioja bendras visiems draudimas, negalima…

Lietuvoje rūkyti (vartoti tabako gaminius) draudžiama:
1) visose švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir šių įstaigų teritorijose;
2) darbo vietose, esančiose uždarose patalpose. Įmonėse, įstaigose ir organizacijose gali būti įrengtos specialios patalpos (vietos), kuriose leidžiama rūkyti. Rūkymo patalpų (vietų) įrengimo ir eksploatavimo reikalavimus nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė ar jos įgaliota institucija;
3) bendrose gyvenamosiose, kitose bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru;
4) visų rūšių viešajame transporte, išskyrus tolimojo susisiekimo traukinius, kuriuose turi būti numatyti atskiri vagonai nerūkantiesiems ir rūkantiesiems, taip pat orlaivius, kuriuose numatytos atskiros vietos nerūkantiesiems ir rūkantiesiems;
5) restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose, interneto kavinėse (interneto klubuose ir pan.), lošimo namuose (kazino), automatų ar bingo salonuose, kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose, patalpose, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, ir kitose žmonėms aptarnauti skirtose patalpose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ir (ar) pypkių klubus. Cigarų ir (ar) pypkių klubų įrengimo tvarką nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė ar jos įgaliota institucija.

Susiję str.: “Drausti vaikams rūkyti negalima” , “Šilutė uždraudė nepilnamečiams rūkyti viešose vietose”

2 skaitytojų komentarai
Karolis 2012 rugpjūčio 23d., 12:3585.232.128.52

Geriau legalizuokit zole, bus babkiu i biudzeta. O vaikams reiketu daugiau svietimo apie rukyma, jo zala ir panasiai

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 5

Atsakyti

Irena 2012 rugpjūčio 25d., 20:1678.61.146.153

Nepamirškit panaikinti draudimo nepilnamečiams įsigyti tabako gaminių.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą