Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Pagrindinis Šilutės laikrodis vėl skaičiuoja minutes (nuotr.)

Publikuota: 2012 liepos 18 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčios bokšto laikrodis trečiadienio pavakarę, lygiai 18 val., po beveik mėnesį trukusios tylos vėl suskambo savo varpais, o po minutės jo ilgoji rodyklė slystelėjo atnaujintu ciferblatu į dešinę per vieną mažąją padalą…

Maždaug taip būtų galima pradėti pasakojimą apie pagrindinio Šilutės laikrodžio miesto simboliu tapusių maldos namų bokšte paleidimo ceremoniją, jeigu jis turėtų tik vieną ciferblatą. Tačiau jų yra trys, ir visi jie šiandien šviečia naujomis ryškiomis spalvomis: ciferblatai nudažyti juoda matine spalva, rodyklės ir valandas žymintys romėniški skaičiai – tamsiai geltona, Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčios kunigo Remigijaus Šemeklio žodžiais tariant, kad iš toli primintų auksą.

Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčia iškilo 1926 metais. Prieš nepilną dešimtmetį buvo restauruota jos išorė, pagrindinė bokšto smailė buvo atstatyta į vertikalią padėtį, deja, laikrodžio ciferblatų restauratorių rankos tąkart taip ir nepasiekė.

Jų šiemet ėmėsi ekstremalaus sporto klubo „Astris Porta“ vadovas Arnoldas Sirvydis su talkininkais: gegužės pradžioje šilutiškis aukštalipis, naudodamas alpinizmui skirtą įrangą, leidosi iš bažnyčios bokšto žemyn apžiūrėti šoninio laikrodžio ciferblato ir įvertinti jo būklės. Po to sekė parengiamieji darbai: reikėjo parinkti dažus ir kita.

Laikrodžio ciferblatų atnaujinimo darbai, A. Sirvydžiui kabant ant virvių maždaug 30 metrų virš žemės, tęsėsi apie 4 savaites. „Galėjome ir greičiau, bet dažnai trukdė tokiam darbui nepalankūs orai, – paaiškino šilutiškis aukštalipis laikrodžio ciferblatų restauracijos užbaigimo iškilmių Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčios zakristijoje dalyviams, nepamiršdamas geru žodžiu paminėti jam talkinusių bičiulių – tai klubo „Astris Porta“ viceprezidentė Inga Merkelytė ir Simonas Jokšas. – Visi trys ir darbavomės čia visą mėnesį“.

Kunigas R. Šemeklis visos tikinčiųjų parapijos vardu padėkojo A. Sirvydžiui ir jo bičiuliams už pusvelčiui, lyginant su kitų Lietuvos aukštalipių darbų įkainiais, atliktą darbą (3000 litų), o UAB „Stamela“ vadovui Stanislovui Liepiui – už dovanotus brangius dažus laikrodžio ciferblatams.

Buvo perpjautas bažnyčios laikrodžio ciferblato formos tortas, paskanauta kavos.

Lygiai 18 val. bažnyčios bokšte, žybsint fotoaparatų blykstėms, kunigas R. Šemeklis išjudino laikrodžio švytuoklę, o po akimirkos virš Šilutės vėl suskambo varpai…

Oresto Lidžiaus nuotr.

Rašyti komentarą