Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Rengiama monografija „Šilutė. Gaideliai”

Publikuota: 2012 gegužės 23 Kategorija: Kultūra, Naujienos

F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.

Monografijos redaktorius ir sudarytojas architektas Martynas Purvinas ir Šilutės bibliotekininkai kviečia prisijungti ir kitus.

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje įvykusiame susitikime M. Purvinas pristatė Klaipėdos krašto valsčių ypatybes, galimą kraštotyrinių monografijų apie Šilutės apskrities valsčius sistemą, siūlomą Šilutės monografijos teritorinę bazę, būsimos monografijos preliminarią struktūrą.

Monografijoje turėtų būti aptartos tokios temos kaip gamta, istorija, etninė kultūra, kalba, tautosaka, įžymūs žmonės. Parengtoje koncepcijoje nurodyti tik svarbesni monografijos poskyriai, juose galės būti po kelis ar net keliolika atskirų straipsnių. Apimtis griežtai neribojama – gali būti gana trumpų straipsnelių ar labai nemažų studijų. Temų pobūdis taip pat gali labai skirtis (pavyzdžiui, nuo vieno istorinio veikėjo, kokios nors draugijos, pramonės įmonės ar pan. aprašymo iki platesnių apžvalgų). Tiktų ir įvairių laikų atsiminimai (jei juose būtų apibūdinama Šilutė ir jos apylinkės vienu ar kitu metu, neapsiribojant vien pernelyg smulkiais ir privačiais dalykais).

Į susitikimą atvykę šilutiškiai – mokytojai Anatolijus Žibaitis ir Algirdas Červinskas, architektas Egidijus Vidrinskas, istorikas Darius Barasa neslėpė, kad tokia monografija Šilutės kraštui būtų labai reikalinga ir vertinga. Susirinkusieji aktyviai diskutavo, kokias temas reikėtų aprašyti monografijoje, nuo ko pradėti ir kaip paskatinti šilutiškius prisidėti prie to, kad tokia knyga pasiektų skaitytojus, šio krašto mylėtojus.

Prie monografijos kūrimo prisidės Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos darbuotojai, kurie ne tik rengs straipsnius būsimai monografijai, bet ir imasi iniciatyvos talkinti jos vyriausiajam redaktoriui ir sudarytojui dr. M. Purvinui ieškant būsimų monografijos rengėjų, organizuojant susitikimus, palaikant kontaktus ir kt. organizaciniuose darbuose.

Susitikime daktaras M. Purvinas ir kiti susirinkusieji neslėpė tikintys, kad prie knygos rengimo prisidės Pamario krašto šviesuoliai, istorikai, literatai, švietimo ir kultūros darbuotojai, muziejininkai, kraštotyrininkai, tautodailininkai, spaudos leidėjai ir kiti mūsų kraštui neabejingi žmonės. Už parengtus ir monografijoje publikuotus straipsnius bus atlyginta (honoraras arba, pavyzdžiui, vieno straipsnio autorius galės gauti už tai didžiosios knygos egzempliorių).

Monografija „Šilutė. Gaideliai” bus ne mažesnė už kitas serijos „Lietuvos valsčiai” knygas – per tūkstančio puslapių apimties. Joje tilps bent šimtas straipsnių. Tai bus pati didžiausia knyga apie šias apylinkes.

Norintieji prisidėti prie šios monografijos kūrimo, gali kreiptis į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos darbuotojus: el. paštu ritab@silutevb.lt, daliav@silutevb.lt, loretal@silutevb.lt, paskambinę telefonais 78214, 78216, 77137 ar tiesiog atvykę į biblioteką, kurioje daktaras M. Purvinas atsakingiems darbuotojams paliko sutartis, kurias straipsnių autoriai galės užpildyti, tikrai apsisprendę prisidėti prie monografijos kūrimo.

Dr. M. Purvinas ir bibliotekos darbuotojai nuoširdžiai ragina ir kviečia visus norinčius susiburti ir prisijungti prie monografijos kūrimo bei rengimo. Kitas susitikimas su M. Purvinu planuojamas vasaros pabaigoje – rudens pradžioje.

Parengta pagal bibliotekos inf.

Rašyti komentarą