Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Išvalykime kiemus nuo senų, nenaudojamų automobilių

Publikuota: 2012 gegužės 21 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Tomo Gugausko, 'Vakarų ekspresas', nuotr.Tomo Gugausko, 'Vakarų ekspresas', nuotr.

Pirmadienį visoje Lietuvoje prasidėjo akcija “Daugiau erdvės kiemuose”, kurios metu gyventojai galės be didelių rūpesčių atsikratyti senais, nebevažiuojančiais automobiliais ir taip išvengti kelių tūkstančių dydžio baudos, kuri gali būti skirta už aplinkos taršą.

Gamintojų ir importuotojų asociacija (GIA) kartu su Vilniaus eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacija bei akcijos partneriais Lietuvos savivaldybių asociacija bei Policijos departamentu gegužės 21-birželio 30 dienomis visoje Lietuvoje organizuoja akciją “Daugiau erdvės kiemuose”, kurios metu gyventojai raginami sutvarkyti savo kiemus, iš jų pašalinant senus, nebevažiuojančius automobilius. Tokius “vaiduoklius” tinkamai sutvarkius kiemuose atsiras daugiau vietos, nebus teršiama aplinka, o savininkai išvengs gresiančių baudų.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą už atliekų tvarkymo taisyklių nevykdymą senų, nebevažiuojančių automobilių savininkams gali būti skirta nuo trijų iki šešių tūkstančių litų bauda.

Daugiau kaip mėnesį trunkančios akcijos metu gyventojai ir įmonės, norintys atsikratyti seno, nenaudojamo automobilio, gali skambinti tel. 8 600 90030 arba rašyti el. paštu atliekos@gia.lt ir paprašyti, kad nenaudojamas automobilis būtų nemokamai išgabentas iš kiemo, išrašyti visi būtini dokumentai, o jo atliekos sutvarkytos pagal visus teisės aktų reikalavimus. Už teigiamą rinkos vertę turinčią transporto priemonę savininkui bus sumokama.
“Vilniečiai jau turėjo progų išvalyti savo kiemus, tačiau šiemet norime paraginti tą daryti visos Lietuvos gyventojus, nes matydami statistinius duomenis, pradedame baimintis, kad netrukus Lietuva taps automobilių dalių kapinėmis”, – sako GIA direktorius Alfredas Skinulis.

Pagal teisės aktų reikalavimus, seni, nenaudojami automobiliai Lietuvoje turi būtų saugiai ir nekenkiant aplinkai išardyti, susidariusios atliekos perdirbamos, o tinkamos naudoti dalys naudojamos pakartotinai. Valstybės įmonės “Regitra” duomenimis, vien pernai į Lietuvą buvo įvežta daugiau kaip 216 tūkst. lengvųjų automobilių, tuo tarpu baigta eksploatuoti ir tinkamai sutvarkyta tik 34 tūkst. automobilių.

Aplinkos apsaugos specialistai spėja, kad daugybė senų, nebenaudojamų automobilių pakliūva nelegaliems, licencijų neturintiems automobilių supirkėjams, kurie perka automobilius, juos išardo, vertingas dalis ir superkamas atliekas parduoda, o detales, kurių negali pelningai parduoti, tiesiog išmeta į pamiškėse, pakelėse ar sudegina tam nepritaikytose vietose. Taip nelegalūs ardytojai teršia aplinką, nemoka mokesčių, nusižengia teisės aktų reikalavimas ir užkerta kelią atliekas sutvarkyti iki galo, perdirbant visas įmanomas dalis arba panaudojant jas dar kartą.

“Vakarų ekspresas”

Rašyti komentarą