Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Piktnaudžiavimu kaltinamas matininkas laukia teismo nuosprendžio

Publikuota: 2012 kovo 08 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Matininkas A. Guntarskis kaltinamas piktnaudžiavimu rengiant Rusnės kadastro vietovės žemės reformos žemėtvarkos projektą. (Oresto Lidžiaus nuotr.)Matininkas A. Guntarskis kaltinamas piktnaudžiavimu rengiant Rusnės kadastro vietovės žemės reformos žemėtvarkos projektą. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Baudžiamąją bylą dėl šilutiškio matininko Aido Guntarskio galimo piktnaudžiamo nagrinėjančiame Šilutės rajono apylinkės teisme šį ketvirtadienį išklausytos baigiamosios kalbos.

Šilutėje registruotos UAB „Geosala“ vadovas, matininkas A. Guntarskis įtariamas tuo, kad, rengdamas Rusnės kadastro vietovės žemės reformos žemėtvarkos projektą, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir padarė didelės žalos valstybei bei šešiems ūkininkams.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi LR Specialiųjų tyrimu tarnybos (toliau – STT) Klaipėdos valdyba nustatė, kad A. Guntarskis, 2007 metais rengdamas Rusnės kadastro vietovės žemės reformos žemėtvarkos projekto papildymą, tyčia suklaidino pretendentus, turinčius pirmumo teisę pasirinkti formuojamus valstybinės žemės sklypus nuomai ir pageidaujančius ją išsinuomoti, melagingai jiems nurodydamas, kad laisvos valstybinės žemės nuomai jau nebėra, kai tuo tarpu per 100 hektarų valstybinės žemės jau kuris laikas buvo išnuomota Usėnų pašarų gamybos bendrovei GGF, pažeidžiant pretendentų nuomuoti valstybinę žemę eiliškumą.

Atlikusi ikiteisminį tyrimą, STT Klaipėdos valdyba priėjo prie išvados, kad A. Guntarskis šiais savo veiksmais padarė didelę žalą valstybei, nes diskredidato žemėtvarkos sistemos vardą, o šešiems ūkininkams buvo padaryta iš viso beveik 1,8 mln. litų neturtinės ir turtinės žalos (papildomos išlaidos, negautos pajamos ir kita).

Įtariamajam matininkui buvo paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, laikinai apribotos A. Guntarskio ir jo sutuoktinės Nijolės Guntarskienės nuosavybės teisės į jungtinės nuosavybes teise valdomą daugiau kaip 282 tūkst. litų vertės turtą – žemės sklypus.

Pirmas ikiteisminis tyrimas dėl A. Guntarskio veiklos Rusnės saloje buvo pradėtas dar 2008- ųjų vasario 21 d. Tačiau po pusmečio Šilutės rajono apylinkės prokuratūra jį nutraukė. Šilutės ir Tauragės apylinkių teismų sprendimais šis ikiteisminis tyrimas keturis kartus buvo atnaujintas, tačiau Šilutės ir Tauragės prokurorų pastangomis jis kiekvieną kartą būdavo nutraukiamas.

S. Radvinskienė (kairėje) atkreipė teismo dėmesį į tai, kad A. Guntarskis anksčiau yra turėjęs nemalonumų dėl dokumentų ir parašo klastojimo. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

S. Radvinskienė (kairėje) atkreipė teismo dėmesį į tai, kad A. Guntarskis anksčiau yra turėjęs nemalonumų dėl dokumentų ir parašo klastojimo. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Šį kartą ikiteisminį tyrimą atliko STT Klaipėdos valdyba, o kaltinamąjį aktą A. Guntarskio byloje surašė Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Nukentėjusių ūkininkų civilinis ieškinys, prokurorų manymu, turi būti nagrinėjamas atskiroje – civilinėje byloje, o už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi A. Guntarskiui, kaip valstybės tarnautojui prilygintam asmeniui, apygardos prokuratūra prašo skirti vieną švelniausių bausmių pagal LT baudžiamojo kodekso 228 str. 1d. – atimti iš jo teisę verstis matininko amatu trejus metus.

Kaltinamasis, supramtama, visus jam metamus kaltinimus neigia. Savo baigiamojoje kalboje jis pabrėžė, kad, turėdamas sutartį su valstybe dėl Rusnės kadastro vietovės žemės reformos žemėtvarkos projekto parengimo, stengėsi dirbti gerai ir sąžiningai, o dėl to, kad buvo pažeistas pretendentų nuomuoti valstybinę žemę eiliškumas, A. Guntarskis apkaltino Šilutės rajono žėmėtvarkos skyrių. Esą būtent žemėtvarkininkai parengė pretendentų suvestinį sąrašą, kuriuo jis vėliau rėmėsi matuodamas žemes Rusnėje.

Tas faktas, kad A. Guntarskis kurį laiką dirbo UAB GGF vadybininku, o vėliau vadovavo šios bendrovės dukterinei įmonei „Žemės projektai“, kaltinamojo teigimu, čia ne prie ko – esą jo rengiamam žemėtvarkos projektui tai neturėjo jokios įtakos.

Rusniškė ūkininkė Snieguolė Radvinskienė, viena iš galimai nukentėjusiųjų, atkreipė teismo dėmesį į tai, kad A. Guntarskis prieš nepilną dešimtmetį yra turėjęs nemalonumų dėl dokumentų ir parašo klastojimo. Buvo netgi pradėti ikiteisminiai tyrimai, kuriuos, deja, teko nutraukti dėl senaties.

Prieš kurį laiką A. Guntarskio veiklą pamario žemėje tyrė ir LR Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupė. Dėl pažeidimų rengiant žemės nuosavybės dokumentus Šilutės žemėtvarkos skyrius šio matininko individualiai įmonei taikė finansines sankcijas – buvo mažinamas atlygis už atliktą darbą. Tačiau nutraukti rangos sutarties su ta įmone žemėtvarkininkai nesiūlę – neva dėl matininkų stygiaus Šilutės rajone.

Nuosprendį piktnaudžiavimu kaltinamam pamario matininkui Šilutės rajono apylinkės teismo teisėja Daiva Jazbutienė žada paskelbti balandžio 17 d.

4 skaitytojų komentarai
Nuomone 2012 kovo 8d., 16:2182.135.247.12
tikrai idomu kaip baigsis… ir tuo paciu visi pamatysim ant kiek Lietuvoje galima pasitiketi teismais ir teisejais…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 13 Thumb down 9

Atsakyti

Vėtrungė 2012 kovo 9d., 13:0388.119.138.11
Skirtingai nuo sniegos ir jos pasekėjų ūkininkų G.Guntarskį rusniškiai gerbia.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 6 Thumb down 6

Atsakyti

Nepartinis 2012 kovo 11d., 06:4178.59.63.123

Teismais paistikėjimas tai toks: jei turi lėšų tepimui,tai gali pasitikėti, jei ne, tai nėra ko tikėtis. Ten iš neteisės daroma teisė. Visais lygiais. Aukštesniajame net labiau.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 2

Atsakyti

Šilutės prokuratūros žygdarbiai 2012 balandžio 18d., 10:5579.243.72.88

Tokie Šilutės prokuratūros nutraukinėjimai yra labai keisti ir sutampa su vietiniais svarbiais žmonėmis, kurie varto nemažus pinigus. STT seniai šią prokuratūrą privalo pakratyti – išlįstų daug įdomįų dalykėlių.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą