Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Atliekų tvarkymas: Šilutė keičia kryptį

Publikuota: 2011 lapkričio 25 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šilutės r. savivaldybės tarybos nariai, kurių pastangomis vos nebuvo sužlugdyta iniciatyva ir gyventojams suteikti galimybę mokėti už komunalines atliekas pagal faktiškai sukauptą kiekį, paskutinę akimirką sudreifavo: sprendimų projektai dėl šiukšlių rinkliavos ketvirtadienio posėdyje bendru sutarimu buvo išimti iš darbotvarkės ir grąžinti savivaldybės administracijai tobulinti.

LR Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė (šią vasarą baigėsi jos kadancija) dar šių metų pradžioje nustatė, kad antrus metus Šilutės rajone galiojanti tvarka, kai galimybė mokėti vietinę rinkliavą pagal deklaruojamą sukauptų atliekų kiekį suteikiama tik juridiniams asmenims, prieštarauja LR viešojo administravimo įstatyme įtvirtintam proporcingumo principui.

Būdama įsitikinusi, kad vien tai, jog gyventojai neturi juridinio asmens statuso, savaime nepadaro komunalinių atliekų kiekio deklaravimo sudėtingesniu ar brangesniu, K. Vintilaitė pasiūlė Šilutės r. savivaldybės tarybai vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą nuostatus pakeisti taip, kad deklaruoti faktinį sukauptų atliekų kiekį galėtų ir fiziniai asmenys, kurie turi galimybę savo atliekas kaupti uždarose teritorijose pastatytuose konteineriuose – tai yra privačiuose kiemuose.

Tačiau, kai šis reikalas pasiekė Tarybos komitetus, nemaža dalis rajono išrinktųjų, beje, atstovaujančių abiem politinės kovos barikadų pusėms, pasisakė už tai, kad šioje srityje nereikia nieko keisti. Esą pakeitus vietinės rinkliavos nuostatus tik padidėtų rinkliavos administravimo išlaidos, – jau geriau skatinti žmones rūšiuoti buitines atliekas.

Tai kas gi tokio įvyko, kad naujovių skeptikai prieš pat posėdį pakeitė nuomonę?

Anot Šilutės liberalsąjūdiečių lyderio Edvardo Vitkausko, kuris iš pradžių agitavo kolegas tarybos narius palaikyti Vyriausybės atstovės iniciatyvą, tiesiog pavyko įtikinti valdančiosios koalicijos partnerius, kad pakeitus rinkliavos nuostatus, laimės ne tik individualių namų savininkai, bet ir šią rinkliavą administruojanti savivaldybės administracija.

„Kadangi indvidualių namų savininkai bus suinteresuoti mažiau mokėti už šiukšlių surinkimą ir tvarkymą, jie atsakingiau jas rūšiuos ir mažiau beišmes į savo komunalinių atliekų konteinerį. Tuo pačiu mažiau šiukšlių bus vežama į regioninį sąvartyną, todėl ir savivaldybei sumažės išlaidų, – patikslino politikas. – Tereikia sugalvoti, kaip užtikrinti, kad individualių namų šeimininkai nepiktnaudžiautų, atsikratydami savo šiukšlių į bendro naudojimo konteinerius“.

Todėl, pasak E. Vitkausko, buvo nuspręsta atliekų rinkliavos klausimą atidėti vėlesniam laikui, kad savivaldybės administracija galėtų parengti atliekų kiekio deklaravimo ir kontrolės tvarką.

Pastaruoju metu iš Šilutės rajono į regioninį sąvartyną išvežama nuo 1000 iki 1300 tonų šiukšlių per mėnesį. Manoma, kad tinkamai rūšiuojant atliekas – atskiriant nuo jų antrines žaliavas, kurios surenkamos nemokamai, ir biodegraduojančias atliekas – šis šiukšlių kiekis turėtų sumažėti bent keliais šimtais tonų, ir galbūt tada savivaldybei nereikės taip stipriai didinti rinkliavos.

Šiuo metu visi Šilutės rajono gyventojai už atliekų tvarkymą moka po 16 ct už turimo būsto kvadratinį metrą, didžiausias apmokestinamas plotas – 100 kv. m, o galimybė mokėti vietinę rinkliavą pagal deklaruojamą sukauptų atliekų kiekį suteikiama tik juridiniams asmenims, turintiems jiems priklausančius apribotus žemės sklypus, kuriuose yra galimybė pastatyti konteinerius. Šia galimybe naudojasi apie 100 rajone veikiančių įmonių.

Savivaldybė verslo įmonėms už atliekų surinkimą ir tvarkymą jau skolinga apie 800 tūkst. litų, dėl to iš dalies (tik iš dalies) kalti ir gyventojai, kurie dar nesumokėjo rinkliavos už šiuos metus. Daugiau nuostolių patiriama dėl to, kad gyventojai nerūšiuoja atliekų, bet visas antrines žaliavas ir biodegraduojančias atliekas meta į vieną konteinerį, tuo pačiu didindami į regioninį sąvartyną išvežamų šiukšlių kiekį, už kurį turi mokėti savivaldybė.

Neatmetama galimybė, kad Tarybai bus siūloma peržiūrėti ir rinkliavos dydį.

Susiję straipsniai: “Šilutės politikams nusispjaut ant Vyriausybės atstovės reikalavimo”

3 skaitytojų komentarai
Kristina 2011 lapkričio 25d., 19:0488.216.82.93
Dauguma nuosavų namų gyventojų seniai rūsiuoja atliekas , nes jie turi salygas, o daugiabuciu ne. Todel bus teisingiau, jei mokesime už tai kiek išvežama.Tik vieną konteinerį pripildome siukslių per mėnesį, o mokame už du.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 4

Atsakyti

x 2011 gruodžio 2d., 14:09194.110.220.242

Mokame ne už konteinerių skaičių, o už kvadratus 16ct/kv

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Nepartinis 2011 gruodžio 2d., 15:4878.59.63.123

Pritariu kristinai, tiktai mokame ne už du bet mažiausiai už 5. Kodėl pavyzdžiui Kupiškio rajono gyventojai už atliekas moka 60 litų, o šilutiškiai 190 litų.

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą