Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Prieš Šilutės medkirčių pjūklus – teisės aktais

Publikuota: 2011 lapkričio 10 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Pasmerkti nukirsti Šyšos upės pakrantės medžiai jau paženklinti raudonais dažais. (Liudo Mockaus nuotr.)Pasmerkti nukirsti Šyšos upės pakrantės medžiai jau paženklinti raudonais dažais. (Liudo Mockaus nuotr.)

Per Šilutės miestą vingiuojančios Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbų antram etapui besirengiančios Šilutės r. savivaldybės užmojuje iškirsti prie šių vandens telkinių 758 medžius ir kelis tūkstančius krūmų asociacija „Šilutės gražinimo draugija“ įžvelgia šiurkščių Šilutės r. savivaldybės tarybos 2008 m. lapkričio 20 d. sprendimu Nr. T1-730 patvirtintų Šilutės rajono savivaldybės želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklių pamatinių nuostatų pažeidimų.

Todėl šį ketvirtadienį Šilutės r. savivaldybės tarybos sekretoriate buvo užregistruotas oficialus draugijos kreipimasis į Tarybą, kuriuo miesto bendruomenės aktyvistai prašo nedelsiant užkirsti kelią galimiems želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklių pažeidimams.

Nutarimą siūlyti pašalinti 758 medžius – 500 vnt. Šyšos upės pakrantėse (vietomis planuojamas plynas kirtimas) ir 258 vnt. prie senvagės, taip pat 2180 krūmų prie Šyšos upės ir 0,2 ha krūmų senvagės teritorijoje prieš kurį laiką priėmė Šilutės seniūno Raimondo Steponkaus vadovaujama saugotinų želdinių priežiūros komisija, apžiūrėjusi Šyšos vagos (apie 1,2 km) ir senvagės ties Senvagės gatve pakrantes.

Vėliau Šilutės r. savivaldybės internetinėje svetainėje pasirodė Komunikacijos skyriaus parengta informacija, kad pašyšyje ir prie upės senvagės bus šalinami medžių sausuoliai ir menkaverčiai krūmai, taip pat medžiai, kurie ardo šlaitus, kelia pavojų vagos krantų stabilumui ir kliudo iš ES fondų finansuojamiems Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbams.

Tuo tarpu Šilutės r. savivaldybės tarybos 2008 m. lapkričio 20 d. sprendimu Nr. T1-730 patvirtintose Šilutės rajono savivaldybės želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklėse (toliau – želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklės) įtvirtinta nuostata, kad želdiniai, augantys paviršinio vandens telkinių pakrančių apsaugos juostose ir paviršinio vandens telkinių pakrančių apsaugos zonose, išskyrus želdinius, augančius vidaus vandenų kelių navigacijos ženklų veikimo zonose, yra saugotini.

Tokie želdiniai neatlyginamai gali būti kertami tik tuomet, kai yra nudžiūvę, išskyrus uoksinius (drevėtus), vėjo, sniego, žaibo ar dėl kitų priežasčių išversti, nulaužti, apdegę gaisro metu, taip pat išpuvę (išskyrus atvejus, kai nėra pavojingi žmonėms, pastatams, eismui ir labai svarbūs biologinės įvairovės požiūriu), pasvirę didesniu negu 45o kampu ir pasvirimas kasmet didėja (nustatoma stebėse¬nos metu), pažeisti stiebo bei šaknų puviniu ir kitais želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklių 5 punkte išvardintais atvejais, tarp kurių, iš kurio galo beskaitytum, vis tiek nerasi galimybės neatlyginamai pašalinti medį nuo vandens telkinio pakrantės vien todėl, kad jis galimai ardo šlaitus ar kelia pavojų vagos krantų stabilumui. Jau nekalbant apie tariamą kliudymą upės vagos valymo darbams.

Todėl Šilutės gražinimo draugijai kyla įtarimų, kad komisija, priimdama sprendimą leisti (siūlyti) iškirsti Šyšos upės vagos ir senvagės pakrantėse 758 medžius ir 2180 krūmų prie Šyšos upės bei 0,2 ha krūmų senvagės teritorijoje, galėjo šiurkščiai pažeisti pamatines želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklių nuostatas.

Būdama įsitikinusi, kad Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbai neturėtų taip ryškiai paliesti ir įtakoti pertvarkomų upės pakrančių kraštovaizdžio (gamtinio karkaso teritorijos) dėl galimai nepagrįstai priimto komisijos sprendimo motyvų, šilutiškių draugija doficialiu raštu kreipėsi į savo rajono savivaldybės tarybą su prašymu objektyviai įvertinti šį saugotinų želdinių priežiūros komisijos sprendimą ir nedelsiant užkirsti kelią galimiems želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklių pažeidimams bei teisminiams ginčams.

Susiję straipsniai: “Šilutė ruošiasi naujam išpuoliui prieš Šyšos upės pakrantės medžius”

6 skaitytojų komentarai
Joo 2011 lapkričio 10d., 17:2278.59.63.123
Tie želdiniai ir tarybos sprendimas nėra šventos karvės. Buvo sudaryta oficiali komisija kuri priėmė oficialų sprendimą kaip tvarkyti želdinius. Oficiali tokių želdinių tvarkytoja yra savivaldybė. Niekas jai nedraudžia pakoreguoti ir savo tarybos dokumentą. Man atrodo, kad čia besivaidydami dėl kelių nereikšmingų medžių galime prarasti lėšas numatytas tvarkymui.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 13 Thumb down 9

Atsakyti

žaliems 2011 lapkričio 11d., 09:2285.206.87.248
Suprantu, kad Joo svarbiausia šiame projekte yra pinigai, bet komisija nepaskaičiavo naikinamų medžių ir krūmų atkuriamosios vertės. Noriu priminti, kad Minijos pakrančių išpjautų medžių (237 vnt.) aplinkosaugininkų suskaičiuota vertė buvo per 520 tūkst.Lt., tai Šilutė aukodama 758 medžius ir 2180 krūmus, pagal tą pačią metodiką apskaičiavus atkuriamąją želdynų vertę, patirs beveik 3 kartus didesnius nuostolius.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 6 Thumb down 6

Atsakyti

>joo 2011 lapkričio 11d., 15:5681.7.78.91

cia ne keli medziai
o lesos del to nebus prarandamos
Hau

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

stebėtojas 2011 lapkričio 14d., 09:2078.61.235.47

Viskas galima, kas leidžiama teisės aktais. Kažkaip visiems vienodai rodo, kokiu būdu bus veikiama, svarbu pinigai… Tokias vertybes ugdant, ir ant ,,operacinio stalo”gali atsirasti svarbiausi pinigai. Tad darykime teisiškai ir neslėpkime aplaidumo darbe teisindamiesi, kad prarasime pinigus dėl terminų. Juk ne iš medžio iškritę dirba specialistai.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 1

Atsakyti

Nemuno deltos projektai 2011 lapkričio 14d., 16:2982.135.193.48
UAB „Nemuno deltos projektai“ – techninio projekto „Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbai Šilutės mieste“ rengėjai norėtų atkreipti visų besidominčių ir rašančių apie medžių šalinimą šio projekto įgyvendinimo metu dėmesį į šiuos aspektus:
1. Visi numatomi šalinti medžiai ir krūmynai yra Šyšos upės ir senvagės vagose ir nėra tie želdiniai kurie kaip saugotini vandens telkinių pakrančių apsaugos juostose ir zonose numatyti Šilutės rajono savivaldybės želdynų ir želdynių apsaugos ir tvarkymo taisyklėse. Primename, kad pakrantės apsaugos juosta prasideda nuo pakrantės šlaito, toliau tai upės vaga, kur apie išsaugotinus medžius galima galvoti tik išskirtiniais atvejais. Todėl apie aukščiau minėtų taisyklių pažeidimus nederėtų kalbėti neišsiaškinus terminų ir sąvokų.
2. Rengiant techninį projektą saugotinų želdinių priežiūros komisija inventorizavo Šyšos upės ir senvagės vagose esančius medžius , savo akte pasiūlė juos šalinti, o tuos kuriuos yra tokia galimybė –išsaugoti. Tai nėra leidimas kirsti medžius, šį leidimą išduoda savivaldybė, pradedant valymo darbus.
3. Šyšos upės vagos valymo projektu siekiama išvalyti vagą ir šlaitus nuo kasmetinių potvynių ir ledonešių paplaunamų ir išverčiamų medžių ilgesniam laikui, nes sekančių lėšų tokiems darbams atlikti turbūt negalima tikėtis artimiausią dešimtmetį. Savivaldybei apsisprendžiant kuriuos Šyšos upės ir senvagės vagose esančius medžius išsaugoti reikia įvertinti kokią išskirtinę vertę kraštovaizdžiui ir ekosistemai jie turės, kokiomis priemonėmis jie bus apsaugoti nuo potvynių ir ledonešių poveikio ir kiek vėliau kainuos jų šalinimas ( nebent savivaldybė gali tikėtis aktyvių visuomenininkų konkrečių darbų šių išsaugotų medžių priežiūrai)
4. UAB Nemuno deltos projektai kviečia kraštotvarkos ir želdynų, gamtos apsaugos specialistus, visuomenininkus ir tiesiog miestelėnus prieš savivaldybei išduodant leidimą šalinti medžius ir krūmus nuo Šyšos ir senvagės vagos susitikti su projekto rengėjais , kad iš pirmų lupų gauti patikimą informaciją apie projektą ir padiskutuoti kaip sutvarkytos Šyšos mums visems reikia . Kaip negaila, į šį pirmadienį savivaldybės administracijos organizuotą savivaldybės specialistų, projektuotojų ir visuomeninikų susitikimą visuomenininkai neatvyko.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 5 Thumb down 7

Atsakyti

visuomenininkas 2011 lapkričio 14d., 16:4984.15.184.9
Visa tai blefas, ypač paskutinysis sakinys – nes apie tokį susitikimą visuomenininkai nebuvo informuoti…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą