Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Jūrų muziejaus įgula inkarą nuleido Žemaičių Naumiestyje

Publikuota: 2011 spalio 24 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Jūrų muziejaus nuotr.Jūrų muziejaus nuotr.

Paprastai penktadieniais Žemaičių Naumiestyje šurmuliuoja turgus. Tačiau praeitas penktadienis buvo ypatingas – naumiestiškius į Etnokultūros centrą masino jūrinė tematika. Iš tolo į edukacinę Jūrų muziejaus vakaronę „Mano jūra – tolima ir artima“ kvietė centro languose marguojančios vėtrungės.

Anksčiausiai ir gausiausiai susirinko moksleiviai. Jie improvizuotų edukacinių užsiėmimų metu spalvino vėtrunges, susipažino su jų simbolika ir naudojimu. Ir moksleiviai, ir vyresnieji noriai bandė savo jėgas jūrinių žinių varžytuvėse, išmoko rišti jūrinius mazgus. Nemažai dėmesio sulaukė ir Jūrų muziejaus leidiniai.

Jūrų muziejaus nuotr.

Jūrų muziejaus nuotr.

Po edukacinės pažinties veiksmas persikėlė į salę. Čia jau šeimininkavo Jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė, istorikas Romualdas Adomavičius, kapitonai Sigitas Šileris ir Vytautas Saulėnas. O šiai šauniai įgulai dirigavo dainininkas Egidijus Sipavičius.

Pasak muziejaus direktorės, toks renginys atsirado skatinamas noro, kad jūra priartėtų ir prie atokesnių Lietuvos miestelių.

– Dažnam lietuviui jūra asocijuojasi tik su poilsiu – saulėtu pliažu vasaros dieną, – sakė muziejaus direktorė Olga Žalienė. – Projekto „Mano jūra – tolima ir atima“ tikslas – pristatyti kitokią jūrą. Jūra maitinančią, jūrą, keičiančią žmonių ir net šalies gyvenimą. Stengiamės visiems suprantamai kalbėti apie tai, ką duoda Klaipėdos uostas Lietuvai, populiariname jūrines profesijas.

Žemaičių Naumiesčio bendruomenė smagiai vakarojo su Jūrų muziejaus įgula: susipažino su etnine pamario ir pajūrio kultūra, laivybos istorija, žvejyba, gyvai bendravo su vos ne viso pasaulio jūras išmaišiusiais kapitonais, mokėsi net signalinių vėliavėlių kalbos, kurią jūrininkai „pasiskolino“ iš piratų, kartu su Egidijum Sipavičium traukė jūrines ir kitas visų pamėgtas dainas.

– Norim parodyti jūrą ir gyvenantiems tolėliau nuo jūros, – šypsosi Olga Žalienė . – Parengėme pažintines vakarones, parodas, edukacinius užsiėmimus, kuriuos pritaikėme Vakarų Lietuvos regiono mokykloms, bendruomenėms bei senelių globos įstaigoms. Visa tai leis pajūrį pamatyti ne tik kaip laisvalaikio erdvę, bet suteiks ir galimybę pažinti uostą kaip vartus į pasaulį tiek istoriniu, tiek kultūriniu, tiek ekonominiu aspektu.

Projektą „Mano jūra – tolima ir atima“ Jūrų muziejus įgyvendina remiamas Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, Atviros visuomenės instituto pagalbos fondo Lietuvoje ir Lietuvos nacionalinio radijo.

Nika Puteikienė, Jūrų muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja

Rašyti komentarą