Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kai duoda – imk…

Publikuota: 2011 rugsėjo 26 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Pasiimti nemokamo maisto labiausiai nepasiturintiems asmenims dalis šilutiškių atvyksta automobiliais. (Liudo Mockaus nuotr.)Pasiimti nemokamo maisto labiausiai nepasiturintiems asmenims dalis šilutiškių atvyksta automobiliais. (Liudo Mockaus nuotr.)

Arba kaip ubago terbas keičia apynaujai automobiliai.

Socialiai remtinų gyventojų rytinės kelionės apynaujais automobiliais į seniūnijos kiemą atidirbti viešųjų darbų už kelis šimtus litų siekiančias pašalpas Šilutėje jau tapo įprastu reiškiniu. Kaip ir mašinų eilės prie sandėlio Žuvų gatvėje, kur nuo šio pirmadienio vėl pradedamas nemokamai dalyti maistas iš ES intervencinių atsargų labiausiai nepasiturintiems asmenims. Tačiau rimtesnių pastangų kovoti prieš galimą piktnaudžiavimą valstybės gerumu kol kas nematyti.

Į Šilutės r. savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių dėl nemokamo maisto iš ES intervencinių atsargų labiausiai nepasiturintiems asmenims šiemet jau kreipėsi 10 670 gyventojų. Apie 1100 oficialiai socialiai remtinų suaugusiųjų, vadovaujantis Šilutės r. savivaldybės tarybos sprendimu, už gaunamas pašalpas dirba viešuosius darbus – 16 val. per mėnesį. Dar per 200 gyventojų, nenorinčių arba neturinčių laiko purvintis rankas dirbant visuomenei naudingus darbus, jiems skirtą pašalpą ima maisto prekėmis iš Šilutės rajone veikiančių „Egminos“ bendrovės parduotuvių.

Tai, kad dalis Respublikos ir ES paramos gavėjų piktnaudžiauja galimybe gauti papildomos naudos, neabejoja ir Šilutės r. savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjas Alvidas Šimelionis. Tačiau, anot jo, savivaldybė bejėgė viena su tuo kovoti.

„Įstatymuose įtvirtinta nuostata, kad šeimos, kurių vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 525 litai, gali prašyti socialinės paramos. Todėl tuo naudojasi ne tik tie žmonės, kurie iš tikrųjų vos suduria galą su galu, bet ir dirbantieji nelegaliai čia arba užsienyje, – savo pasamprotavimais telefonu dalijosi A. Šimelionis. – Norint tokius atsijoti, reikėtų atlikti visų paramą gaunančių šeimų buities tyrimą. Deja, vieni socialiniai darbuotojai to nepajėgūs padaryti. Reikalinga vietos bendruomenių pagalba, – kad praneštų apie galimus piktnaudžiavimo atvejus“.

Vis dėlto ir pats pašnekovas abejoja, kad kas nors ryžtųsi apskųsti kaimyną. Ir ne vien tik dėl keršto baimės – Lietuvoje vis dar gyvybingas suvokimas, kad, esant galimybei, reikia imti, juolab kai siūlo valstybė.

Tai, kad valstybė kol kas bejėgė sukontroliuoti visus paramos gavėjus, pripažįsta ir Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) patarėja socialiniais klausimais Audronė Vareikytė. Tačiau, anot jos, prielaidas, kad vienas ar kitas žmogus galimai neteisėtai siekia paramos, kiekvienu atveju reikia pagrįsti dokumentais.

„Jeigu dokumentai rodo, kad šeimos pajamos – minimalios, tai jai turi būti skiriama parama, – telefonu paaiškino LSA patarėja. – Žinoma, visose savivaldybėse yra tokių, kuriems parama neturėtų būti teikiama. Tačiau jie sudaro tik mažąją socialiai remiamų gyventojų dalį, todėl jų nereikėtų taip sureikšminti. Juolab kad, jeigu visi paramos gavėjai būtų labiau kontroliuojami, tai socialinių išmokų administravimas atsieitų brangiau nei būtų sutaupyta pinigų“.

Vis dėlto šiokių tokių permainų jau šviečiasi ir socialinės paramos srityje – baigiamas rengti piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims įstatymo pakeitimo projektas. Anot A. Vareikytės, ketinama sugriežtinti socialinės paramos skyrimo tvarką, glaudžiau bus bendradarbiaujama su Valstybinėmis mokesčių ir darbo inspekcijomis, muitine ir kitomis žinybomis, kurios žada pagalbą užtikrinant, kad socialinė parama nebūtų teikiama tiems asmenims, kurie turi nelegalias pajamas ar darbą.

6 skaitytojų komentarai
....... 2011 rugsėjo 27d., 07:3382.135.209.215
A r jūs žinote, kiek tas maisto davinys sveria? Pabandykit nueiti ir parnešti tą maisto davinį 5 ar 6 šeimons asmenims ir pamatysite, kad be automobilio, tai neįmanoma. Todėl ir tenka ieškoti, kas pavežėtų….

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 8 Thumb down 8

Atsakyti

A 2011 rugsėjo 27d., 10:0388.118.204.38
Kodėl pykstama. Juk Lietuvoje neįmanoma pragyventi, atlyginimo vos užtenka mokesčiams (arba neužtenka), o už vaikus, jei nesi soc. remtinas visai nieko nemoka, kur sakykim kai kuriose Europos šalyse vaikai kas mėnesį gauna apytiksliai 400 lt. kas mėnesį, nepriklausomai nuo pajamų (jau nekalbu apie atlyginimus). Pati valstybė turi sudariusi tokias sąlygas.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 7 Thumb down 4

Atsakyti

r. i .A 2011 rugsėjo 27d., 14:35188.69.225.231
kodel kazkas uz tai, kad Jus nieko “negaunate” turi moketi Jums?
Tai is manes (kuris uzdirba) atimta ir atiduota jums(kuris “negauna”).
Nebent Jus “A” esate neigalus, tada dar suprasciau.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 1

Atsakyti

A 2011 rugsėjo 27d., 17:4288.118.204.38
Aš pati nieko negaunu ir esu ta pati mokesčių mokėtoja ir vaikai mano nei lito negauna. Tik r.i.a norėčiau paklausti, kaip reikia šeimai Lietuvoje (nekalbu apie save asmeniškai) gaunančiai minimumą išgyventi. Pratybos kainuoja pie 100 lt. O jei vaikas gabus, tai apie vaiko papildomą lavinimą tik pasvajoti.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 5 Thumb down 4

Munrekinas 2011 rugsėjo 27d., 21:03193.219.60.1

Nu tai rek sukurti savo versla ir mokieti kiek rek. Kon cia vis dejuoti, kad kazkas kazkam nemuoka. Pats daryk i bus gera i tau i vakaikams tavo.
Nu a jei nera sveikatos – tai kitas reikalas, tada rek padieti.

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 1

Atsakyti

ema 2012 kovo 16d., 11:0988.216.86.138

Kur teisybe kad uzsienyje pagimdziusi mama vaika gauna ismokas ten o kai sugrizta i lietuva jai dar ismoka ir vienkartine pasalpa uz gimusi vaika tuo tarpu savo salyje gimusiems vaikams ismoka tik viekartine ir viskas tai verta vaziuoti i uzsieni pasigimdyti kelis menesius ar metus pagyventi ir grizus cia dar gauni pinigu.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą