Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kuršmarės ties Kintais ir vėl užterštos – maudytis nerekomenduojama

Publikuota: 2011 rugpjūčio 26 Kategorija: Aktualijos, Rajone

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Praeitą savaitę iš Kuršių marių ties Kintais paimtuose vandens mėginiuose Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (toliau – NVSPL) Klaipėdos skyriaus specialistai aptiko pusantro karto daugiau žarninių lazdelių (E.coli), nei leidžia higienos normos. Todėl čia jau antrą kartą per mėnesį gyventojams siūloma susilaikyti nuo maudynių.

Anot Šilutės r. savivaldybės administracijos vyr. specialistės – sanitarijos inspektorės Violetos Baltutienės, maudantis mikroorganizmais užterštame vandenyje, galima susirgti odos, akių, ausų ir viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis, o nurijus tokio vandens gresia virškinamojo trakto infekcinės ligos.

Tai jau antras toks atvejis Kintuose šią vasarą. Lygiai prieš mėnesį, nuo liepos 26 d., čia buvo iš viso uždrausta maudytis dėl paplūdimio vandenyje aptikos žmonių sveikatai pavojingai didelės žarninių enterokokų koncentracijos. Draudimas maudytis buvo atšauktas tik rugpjūčio pradžioje, gavus iš laboratorijos pakartotinio Kuršių marių vandens tyrimo rezultatus.

Marių vanduo pakartotinai bus tiriamas ir šį kartą. Šilutės r. savivaldybė dėl to jau kreipėsi į NVSPL Klaipėdos skyrių.

Praeitą savaitę marių vanduo buvo tiriamas ir iš Kuršių Nerijos pusės, mėginiai buvo paimti Nidos, Juodkrantės, Pervalkos ir Preilos paplūdimiuose. Šių tyrimų rezultatai nuteikia optimistiškai – žarninių enterokokų ir žarninių lazdelių koncentracija vandenyje šiuose paplūdimiuose artima nuliui, todėl ten visiškai saugu maudytis.

Šilutės r. aplinkos apsaugos agentūra į šią vasarą Kintuose (per dažnai) besikartojančius incidentus kol kas žiūri pro pirštus. Agentūros vyriausiosios specialistės Galinos Misevičienės teigimu, apie pastarąjį įvykį aplinkosaugininkų dar niekas neinformavo, agentūra neturinti pranešimų ir apie tai, kad būtų sutrikusi Kintų nuotekų valymo įrenginių veikla. Antra vertus, anot pareigūnės, visokios žarninės lazdelės – ne aplinkosaugininkų, bet higienos specialistų reikalas.

 Kintų seniūnas A. Kližentis įsitikinęs, kad paplūdimį lig šiol teršė vandens paukščiai. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr..)

Kintų seniūnas A. Kližentis įsitikinęs, kad paplūdimį lig šiol teršė vandens paukščiai. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr..)

NVSPL Klaipėdos skyriaus specialistų teigimu, žarninės lazdelės yra fekalinės kilmės mikrobai.

Tuo tarpu Kintų seniūnas Antanas Kližentis tvirtina žinantis šios mįslės atsakymą. Anot jo, vasaros pradžioje seniūnijos rūpesčiu paplūdimyje buvo sukaltas kelių metrų ilgio lieptukas į marias, ant kurio vakarais gausiai būriuojasi vandens paukščiai.

„Turime žmogų, kuris reguliariai tą lieptuką nuplauna. Ir jeigu higienistai nuo to tiltelio semia vandenį su šviežiomis nuoplovomis, tai nereikia stebėtis, kad jų mėginiuose knibžda mikrobų, – paaiškino seniūnas. – Po pastarosios audros lieptelio paplūdimyje neliko. Todėl esu įsitikinęs, kad kitą kartą į Kintus atvykę higienistai marių vandenyje nieko neras“.

Dėl Kuršmarių vandens teršimo susirūpino ir Šilutės r. savivaldybės administracijos direktorė Ida Vasiljevienė. Kai į darbą grįš savivaldybės gamtosaugininkas Remigijus Rimkus, ji žada suformuoti komisiją Kintuose besikartojantiems incidentams ištirti.

Be Kintų, Šilutės rajone yra dar du higienistų kontroliuojami paplūdimiai – Žemaičių Naumiestyje, prie dirbtinio tvenkinio, ir Atmatos upės pakrantėje ties Rusne. Pastarojo tyrimo rezultatai rodo, kad šių telkinių vanduo pakankamai saugus maudytis.

2 skaitytojų komentarai
edward's 2011 rugpjūčio 27d., 13:4881.7.78.91
“Antra vertus, anot pareigūnės, visokios žarninės lazdelės – ne aplinkosaugininkų, bet higienos specialistų reikalas.”
Manyčiau kitaip,tai yra visu tarnybų reikalas.Tuo labiau,kad tai kartojasi rekėtu atlikinėti nebe planinius o kasdieninius tyrimus.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 2

Atsakyti

Valdas P. 2013 gegužės 7d., 12:3484.15.187.169

Žmogus visada linkęs suversti bėdą žvėreliams, paukščiams ir kitokiems gyvūnams, tik ne sau. Net negali pripažinti, jog automobilių išmetamos dujos be galo kenkia žmogui, gamtai ir gyvūnams. Bakteriologiniai procesai gamtoje yra natūralios prigimties. O žmogaus kišimasis į gamtos ciklą su chemija ir jos produktais sukelia ligas. Tad reikia ne kuo dėtus paukščius naikinti, o šalinti stabdant savo neatsakingą veiklą gamtos atžvilgiu.
Brangindami tausodami gamtą, žmogaus veikla yra teigiama.

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą