Šilutės mieste, pusiau požeminių komunalinių atliekų konteinerių aikštelėse, jau statomi specialūs 240 litrų talpos rudos spalvos konteineriai, skirti maisto atliekoms iš gyventojų surinkti.
Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas
Šie konteineriai skirti vaisių ir daržovių likučiams, duonos ir konditerijos gaminiams, kruopoms, mitams, makaronams, mėsos, žuvies, jūrų gėrybių atliekoms, riešutams, sėkloms, grybams, kiaušinių lukštams, kavos ir arbatos tirščiams bei arbatos pakeliams, popieriniams kavos filtrams, maistu suteptoms popierinėms servetėlėms (išskyrus pakuotes), naudoti netinkamies maisto produktams (pvz., mišrainės), sriubos tirščiams.
Negalima mesti maisto, supakuoto įvairiose plastikinėse, stiklinėse, metalinėse pakuotėse, pelenų, vaistų, žemių, nepilkite aliejaus ir kitų skystų atliekų, žaliųjų atliekų (žolės, lapų, šakų, gėlių, kitų kambarinių augalų). Pavyzdžiui, jei pasibaigė konservų galiojimo terminas, turinį reiktų iškratyti į maisto rūšiavimo maišelį, o metalinę, plastikinę ar stiklinę tarą išmesti į atitinkamus pakuočių konteinerius.
Maisto atliekas Šilutės mieste išmesti reikia taip pat kaip ir komunalines atliekas. Į virtuvėse turimas talpyklas įklojame plastikinį maišelį, kurį prikaupę maisto likučių tvirtai užrišame ir išmetame į pusiau požeminėse aikštelėse esančius rudus konteinerius, kuriuos vėliau pagal nustatytą grafiką išveš vežėjas. Maisto atliekų, kaip ir kitų antrinių žaliavų, rūšiavimas yra privalomas.
Maisto atliekų konteineriai šiltuoju metų laiku (nuo balandžio 1 d. iki rugpjūčio 31 d.) bus tuštinami du kartus per savaitę, o kitu laiku (nuo rugsėjo 1 d. iki kovo 31 d.) – vieną kartą per savaitę.
„Eurostat“ duomenimis, kiekvienas Lietuvos gyventojas per metus išmeta apie 56 kilogramus įvairaus maisto.
Parengta pagal www.silute.lt inf.