Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kova dėl Kuršmarių pakrantės Kintuose tęsiasi

Publikuota: 2011 rugpjūčio 18 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Viliaus Mačiulaičio, 'Vakarų ekspresas', nuotr.Viliaus Mačiulaičio, 'Vakarų ekspresas', nuotr.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (toliau – LVAT) sprendimu Lietuvos ir Danijos UAB „Minijos nafta“ prašymas panaikinti Šilutės r. savivaldybės tarybos 2010 metų vasario 25 d. sprendimą nepritarti naftos gavybos Gargždų licencinio ploto pietvakarinėje dalyje (Kintų objekte) poveikio aplinkai vertinimo programai (toliau – PAV programa) bus nagrinėjamas iš naujo Klaipėdos apygardos administraciniame teisme.

Landos į Kuršių marių pakrantę siurbti juodojo aukso naftininkai ieško jau daugiau kaip 16 metų, skaičiuojant nuo 1995 m. kovo 27 d., kai tarp UAB „Minijos nafta“ ir LR Vyriausybės buvo pasirašyta Gargždų licencinė sutartis, pagal kurią Lietuvos ir Danijos bendrovei buvo suteikta išskirtinė teisė išgauti naftą minėtame licenciniame plote. Tačiau kiekvienas naftininkų bandymas nors kiek prisiartinti prie išsvajotų naftos klodų lig šiol baigdavosi nesėkme dėl Kintų bendruomenės ir Šilutės r. savivaldybės pasipriešinimo.

Mat Šilutės rajono strateginiame plėtros plane numatyta, kad Kintų gyvenvietė ir Kuršių marių pakrantė yra rajono rekreacinė zona, kurioje naftos gavyba ir kita veikla daro neigiamą įtaką gamtosauginiams objektams. Be to, Kuršių marių teritorija yra labai jautri gamtosauginiu požiūriu vieta, kurioje ekologinė avarija gali turėti negrįžtamų pasekmių minėtos teritorijos ekosistemai. Todėl naftos gavyba šioje teritorijoje nepageidaujama.

Pastarąjį kartą “ne” naftos verslovės įkūrimui ant Kuršių marių kranto kintiškiai ištarė praeitų metų vasario 3 d. visuotiniame vietos gyventojų susirinkime. Paisydama Kintų bendruomenės nuomonės, savo “ne” po trijų savaičių pasakė ir Šilutės r. savivaldybės taryba: 2010 – ųjų vasario 25 d. Taryba priėmė sprendimą nepritarti “Minijos naftos” parengtai naftos gavybos Kuršių marių pakrantėje PAV programai. O kovo pradžioje Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas (toliau – KRAAD) nutarė iš viso sustabdyti naftininkų užsakymu parengtos PAV programos derinimo procedūrą.

2010 m. kovo 25 d. UAB “Minijos nafta” Šilutės r. savivaldybės tarybos sprendimą apskundė Klaipėdos apygardos administraciniam teismui. Tačiau spalio 1 d. teismas naftininkų skundą atmetė, konstatavęs, kad UAB „Minijos nafta“ naftos gavybos veiklą planuoja už jai suteikto licencinio ploto ribų esančioje teritorijoje.

Tuomet naftininkai kreipėsi su apeliaciniu skundu į LVAT, prašydami panaikinti minėtus Šilutės r. savivaldybės tarybos ir KRAAD sprendimus bei įpareigoti KRAAD atnaujinti Gargždų licencinio ploto pietvakarinėje dalyje (Kintų objekte) planuojamos veiklos PAV programos derinimo procedūrą. Lietuvos ir Danijos bendrovė taip pat prašė teismo priteisti iš Šilutės r. savivaldybės tarybos ir KRAAD visas jos patirtas bylinėjimosi bei teismo išlaidas.

LVAT teisėjų kolegija, manydama, kad žemesnės instancijos teismas atsakė ne į visus pareiškėjo skunde keliamus klausimus, UAB „Minijos nafta“ apeliacinį skundą nutarė tenkinti tik iš dalies, panaikinant Klaipėdos apygardos administracinio teismo 2010 m. spalio 1 d. sprendimą ir grąžinant jam bylą nagrinėti iš naujo.

Administracinė byla dėl Šilutės r. savivaldybės tarybos 2010 m. vasario 25 d. panaikinimo Klaipėdos apygardos administraciniame teisme bus pradėta nagrinėti rugsėjo 6 d. Atsakovais kviečiami Šilutės r. savivaldybės taryba ir KRAAD, o trečiaisiais suinteresuotais asmenimis – Kintų bendruomenė ir UAB “COWI Lietuva”, kuri naftininkų užsakymu parengė Gargždų licencinio ploto pietvakarinėje dalyje (Kintų objekte) planuojamos veiklos PAV programą.

2 skaitytojų komentarai
bronius 2011 rugpjūčio 18d., 15:14195.182.76.59
nesitraukia krankliai ir dar ilgai nesitrauks. Kokiu tikslu turėtume leisti svetimiems atiduoti valstybės turtą. Juk Lietuvai nubyra gal tik centai. Net mokesčių už tai, kad siurbia mūsų naftą nemoka.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 18 Thumb down 1

Atsakyti

nuomone 2011 rugpjūčio 18d., 22:1878.59.23.54
jau ko, ko bet situ tai tikrai negalima daleisti Kintu naftos…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą