Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Grabupių kiaulininkystės bendrovės darbuotojai liko prie suskilusios geldos

Publikuota: 2011 liepos 21 Kategorija: Aktualijos, Rajone

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Maždaug 13 tūkst. žlungančios Šilutės rajono bendrovės kiaulių nuo bado mirties išgelbėjo žemaitis ūkininkas Kazimieras Baginskas, nupirkęs jas iš UAB „Grabupėliai“ savininkų kartu su didžiąja dalimi įmonės turto. Bendrovės darbuotojus, deja, ištiko liūdnesnis likimas, – dalis jų liko ir be darbo, ir be atlyginimo už pastarąjį pusmetį.

Per plačiai užsimojo…

Buvo laikas, kai UAB „Grabupėliai“ klestėjo, uždirbdama nuo 1 iki 2 milijonų litų pelno per metus, ir jos savininkams – Šilutės r. savivaldybės tarybos nariui, buvusiam rajono merui Algirdui Balčyčiui su verslo partneriu, šios įmonės direktorium Aleksu Skablausku – švietėsi labai graži verslo ateitis. Todėl, kai Lietuva įstojo į Europos sajungą ir šalies mėsos perdirbimo įmonėms buvo iškelti nauji reikalavimai, Grabupių kaimo bendrovė suskubo statyti naują mėsos perdirbimo cechą.

Deja, daugiamilijoninės investicijos (naujasis cechas atsiėjo apie 14 mln. Lt, iš jų 40 proc. bendrovei vėliau kompensavo Nacionalinė mokėjimo agentūra) davė priešingą rezultatą nei buvo laukta, – kritus mėsos gaminių kainoms, cecho veikla tapo nuostolinga. Tačiau bendrovei nebuvo kur trauktis, nes ji buvo įsipareigojusi NMA vykdyti cecho veiklą ne mažiau kaip 5 metus. O pasibaigus šiam terminui UAB „Grabupėliai“ taip ir nebesugebėjo atsitiesti.

Galimybė parduoti nuostolingai veikiantį mėsos perdirbimo cechą „Grabupėlių“ bendrovei atsirado tik šių metų pradžioje, pirkėjas už jį sumokėjo 3 mln. litų. Tačiau skolose skendinčiai įmonei nė nebuvo leista prie jų prisiliesti, – visus tuos milijonus nusirašė bankas, taip susigrąžindamas dalį kiaulininkystės bendrovei suteiktų kreditų.

Maždaug prieš mėnesį badu marinamas kiaules ir didžiąją dalį turto iš „Grabupėlių“ nupirko vienas stambiausių Žemaitijos ūkininkų, kelių gyvulių fermų, mėsos perdirbimo įmonės ir parduotuvių tinklo savininkas K. Baginskas. Tačiau ir jo sumokėti milijonai nepalengvino gyvenimo kiaulininkystės bendrovės darbuotojams.

Liko be darbo ir pinigų

„Grabupėlių“ savininkų telefonai pastarosiomis dienomis tyli. Apie neseniai įvykusį sandorį nelinkęs kalbėti ir žemaitis ūkininkas. „Šiuo klausimu nekalbu. Viso gero“, – nukirto K. Baginskas ir išjungė savo mobilųjį telefoną.

Neoficialūs šaltiniai praneša, kad iš maždaug 80 buvusių „Grabupėlių“ darbuotojų tik apie 30 sulaukė pasiūlymo likti penėti kiaules K. Baginskui. Kiti palikti ir be darbo, ir be kone pusmentį vėluojančių atlyginimų.

Už „Grabupėlių“ vartų likusio šios bendrovės inžinieriaus Vytauto Žiogo teigimu, bendrovė jam liko skolinga už 5 darbo mėnesius. Tačiau, anot jo, yra ir tokių, kuriems atlyginimai vėluoja visą pusmetį.

V. Žiogas negalėjo pasakyti, kiek tiksliai bendrovė dar skolinga savo žmonėms už darbą. Bet sako gerai prisimenantis, kad prieš kurį laiką, kai 52 darbuotojai, surėmę pečius, ėjo pas A. Skablauską reikalauti sudaryti darbo ginčų komisiją, įmonė jiems buvo skolinga per 300 tūkst. litų (su mokesčiais). Tačiau komisija taip ir nebuvo sudaryta.

Keturi „Grabupėlių“ darbuotojai, tarp jų ir V. Žiogas, jau kreipėsi į teismą su ieškiniu dėl uždirbtų pinigų išieškojimo iš buvusio darbdavio.

5 skaitytojų komentarai
Joo 2011 liepos 21d., 20:4278.59.39.35

Tas žiogas pamiršo, per referendumą dykai gautą alų ir skalbimo miltelį. Europeicų mechanizmas suveikė. Dabar visi tie kiaulienos augintojai taps tik vartotojais, juk europoje pilna kiaulienos papilvių ir pažandžių. Kelkim šampaną už europeicų pergales.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 6

Atsakyti

Joo 2011 liepos 22d., 05:4878.59.39.35

vietoj ž skaityti Ž.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

as 2011 liepos 21d., 21:0084.32.208.124

tai kad gavo ne 3 mln o daugiau,,,,,,,,

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

mis 2011 liepos 21d., 21:39188.69.225.164

man labai patiko sio straipsnio nuotrauka, ir dar viena is anonsu…

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 0

Atsakyti

Kontrole 2011 liepos 25d., 08:5378.61.248.229

Mes tikri lietuviai pavydim kai sekasi ir dziugaujam, kai kaimynui blogai. Todel ir esam ubagai.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą