Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kiaulių maro baubas pasiekė ir Šilutę

Publikuota: 2011 liepos 20 Kategorija: Aktualijos, Rajone

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Dėl Jonavos rajone siaučiančio kiaulių maro ir pamario krašte sugriežtinta kiaulininkystės ūkių kontrolė, ribojama paršelių prekyba.

Trečiadienį įvykusiame Šilutės r. savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų komisijos (toliau – ESK) posėdyje buvo tariamasi, kokias biologinės saugos priemones derėtų taikyti gyvūnų laikytojams, siekiant apsaugoti krašto ūkį nuo kiaulių maro.

Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) viršininkas Edmundas Ciparis informavo komisiją, kad dėl kiaulių maro protrūkio Jonavos rajone Lietuvos ūkiai ir įmonės iki spalio 31 d. negalės eksportuoti nei gyvų kiaulių, nei mėsos gaminių, o nuo liepos 11 d. VMVT dar sugriežtino ir gyvulininkystės ūkių kontrolę.

Šilutės VMVT savo ruožtu ėmėsi priemonių riboti paršelių prekybą. „Paršelių prekyba turguose visai uždrausta, juos leidžiama parduoti tik iš namų, kad pasireiškus ligai būtų galima nesunkiai išaiškinti jos židinį“, – paaiškino E. Ciparis.

Šilutės VMVT viršininkas E. Ciparis: "Kiaulių marui ribų nėra".

Šilutės VMVT viršininkas E. Ciparis: "Kiaulių marui ribų nėra".

Šilutės rajone yra 11 ūkių, peninčių daugiau kaip 100 kiaulių. Stambiausia „Grabupėlių“ bendrovė, – jos garduose žviegia apie 13 tūkst. riestasnukių. VMVT duomenimis, rajone laikoma iš viso per 17 300 kiaulių. Tačiau, anot E. Cipario, šis skaičius netikslus, nes ne visi kaimo gyventojai deklaruoja savo augintines. Todėl ir pamario krašte negalima atmesti kiaulių maro grėsmės. Juolab kad šios ligos protrūkių čia jau būta: 1990 ir 1991 metais kiaulių maras buvo išplitęs Lumpėnų ir Bikavėnų ūkiuose bei Vilkyškių gyventojų tvartuose.

ESK, įvertinusi kiaulių maro grėsmę krašto ūkiui, nutarė įpareigoti Šilutės VMVT dar labiau sugriežtinti kiaulininkystės ūkių kontrolę, rengiant neplaninius jų patikrinimus. Šiai tarnybai taip pat pavesta išleisti ir išplatinti atmintines, kaip apsisaugoti nuo šios klastingos ligos. Seniūnijų vadovai ir medžiotojai įpareigoti glaudžiau bendradarbiauti su VMVT, kad pasireiškus šios ligos požymiams būtų galima nedelsiant imtis būtinų priemonių jos plitimui sustabdyti.

Beje, UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“ – vienintelė įmonė Lietuvoje, utilizuojanti gyvūninės kilmės atliekas, šiuo metu aptarnauja tik kiaulių maro krečiamą Jonavos rajoną. Kitiems gyvulių augintojams ir perdirbėjams rekomenduojama patiems užkasti jas į žemę savo teritorijoje.

Ligos protrūkio atveju, nesant galimybės išvežti gaišenas į Rietavą, Šilutės rajone jos bus renkamos į pesticidų duobes Rumšų sąvartyne.

Rašyti komentarą