Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutė kratosi kultūros vertybės

Publikuota: 2011 liepos 20 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

KPD nuotr.KPD nuotr.

Šių metų Lietuvos kultūros sostinės valdžia, nors ir nė nenumanydama, kiek kainuotų istorinio metalinio pėsčiųjų tilto per geležinkelį sugrąžinimas iš Klaipėdos į Šilutės miestą, vis tiek tvirtina, kad savivaldybei tai būtų per brangu.

Minimas metalinis pėsčiųjų tiltas buvo pastatytas XIX a. pab. – XX a. pr. Šilutės geležinkelio stotyje. Tačiau prieš Antrąjį pasaulinį karą jis buvo perkeltas į Klaipėdą. Ten jis stovėjo iki pat 2009 – ųjų, kai buvo pradėtas statyti naujas pėsčiųjų tiltas per geležinkelį.

Geležinkelininkai šį tiltą ketino išardyti greičiausiu būdu – supjaustant. Toks šio įrenginio demontavimo būdas buvo numatytas ir 2008- ųjų spalio 9 d. patvirtintame techniniame projekte. Tačiau paveldosaugininkų pastangomis tų pačių metų spalio 22 d. tiltas buvo įrašytas į Kultūros vertybių registrą. Todėl geležinkelininkams teko pakoreguoti tilto demontavimo projektą, o metalo pjaustykles atidėti į šalį.

Tiltas buvo atsargiai išardytas, o jo dalys lig šiol saugomos specialioje aikštelėje Klaipėdos geležinkelių stoties teritorijoje.

Tą patį rudenį kultūros paveldui neabejingi šilutiškiai iškėlė iniciatyvą sugrąžinti pėsčiųjų tiltą į Šilutę. 2008 – ųjų spalio 16 d. šiam sumanymui pritarė ir Šilutės r. savivaldybės taryba.

Buvo svarstomos kelios galimybės, kurioje vietoje būtų galima pastatyti vertingąjį tiltą. Būta nuomonės, kad jį derėtų grąžinti į istorinę vietą Šilutės geležinkelio stotyje, kiti siūlė juo sujungti Šyšos upės krantus ties miesto mažųjų laivų prieplauka. Taip pat buvo svarstoma, kad tilto konstrukcijas reikėtų pargabenti į Šilutę ir saugoti, kol atsiras galimybė jį sumontuoti. Tačiau dėl pinigų stygiaus šie pasiūlymai taip ir liko neįgyvendinti.

Ne gana to, šią vasarą Šilutės valdžia iš viso pakeitė savo nuomonę dėl tilto ir jau nebenori jo perimti savo nuosavybėn. Dėl vienintelės priežasties – savivaldybei būtų per brangu saugoti į Kultūros vertybių registrą įrašyto tilto konstrukcijas.

Anot Šilutės r. savivaldybės administracijos direktorės Idos Vasiljevienės, šio tilto dalims reikalinga ypatinga apsauga – uždara aikštelė, stebėjimo kameros ir kita, – o savivaldybė negalinti sau to leisti. Tačiau ji negalėjo pasakyti, kiek kainuotų tokios aikštelės įrengimas ir priežiūra.

Atsakymo į šį klausimą nerado ir rajono tarybos sprendimo projektą dėl atsisakymo perimti pėsčiųjų tilto konstrukcijas iš AB „Lietuvos geležinkeliai“ parengusi Turto poskyrio vyriausioji specialistė Daiva Thumat.

8 skaitytojų komentarai
edward's 2011 liepos 20d., 15:3181.7.78.91
Kad istorinis tiltas turi buti sugrazintas i Silute neverta net diskutuoti.Ji sugrazinti turetu naudos gavejai,tai yra Klaipedos savivaldybe ir Lietuvos gelezinkeliai.Galima net svarstyti atstatymo galimybe.1955 metais del perkelimo nebuvo klausta musu nuomones.Buvo nuspresta,kad Klaipedoje jis reikalingesnis.Dabar tilta galetume panaudoti i sala per Sysa.Tilto ilgis leistu ji pastatyti nuo pylimo pradzios.Atidave velnio rata is salos i metalo lauza padareme Silutes istorijai zala.Atsisake tilto prarastume Silutes istorijos dalies.Gerbiami tarybos nariai nepadarykite skriaudos Silutei.Pakalbekite su verslininkais,ir tikrai manau atsiras geradaris kuris sutiks pasugoti iki tol kol mes apsispesime kurioje vietoje tilta atstatysime.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 3

Atsakyti

Nezinau 2011 liepos 24d., 09:2678.61.57.176

Nezinau ar tai tarybos reikalas, bet kad ji gali isikisti ir priimti sprendima – tai tikrai zinau, bet ar nori?

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 1

Atsakyti

Joo 2011 liepos 24d., 13:3278.59.39.35

Taip, taryba gali įsikšti ir primti sprendimą perduoti į metalo laužą. taip pat gali pakalbėti su verslininkais ir edvard’s ir tikrai manau kad atsiras greradaris, kuris tą tiltą priglaus.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 1

Joo 2011 liepos 20d., 20:0678.59.39.35

Geriausias variantas – į metalo laužą.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 12

Atsakyti

Klausimas 2011 liepos 21d., 06:3785.206.87.248
Į metalo laužą jau daug kapinių kryžių, kanalizacijos šulinių dangčių, špižinių grotelių medžiams iškeliavo – yra dar miesto metaliniai tiltai, geležinkelio bėgiai….

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 10 Thumb down 1

Atsakyti

Joo 2011 liepos 21d., 14:0178.59.39.35

Taip, kas atgyveno tik į metalo laužą. Ar jum būtų malonu gyventi šalia surūdijusių kryžių, šulinių dangčių,atgyvenusių špižnių grotelių medžiams. O tie metaliniai tiltai manau tėra tik rūdėsių gabalai.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 9

Atsakyti

Beabejo 2011 liepos 21d., 15:2185.206.87.248
Maloniau su “jevrobabkėm”, “jevrobetonu”, “jevroremontu” ir, kad būtų kuo daugiau…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 1

Atsakyti

Joo 2011 liepos 21d., 20:1978.59.39.35

Taip, tame ir esmė kad viską atidavėm už alaus butelį ir skalbimo miltelį. Dabar viską reguliuoja naujasis okupantas. Senasis išvežė tą tiltą,(edvard’s duomenys)o naujasis neparveža. O savų lėšų nebeturime, nes iš esmės nieko nedirbame ir neuždirbame.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 9

Atsakyti

Rašyti komentarą