Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutė – viena iš penkių

Publikuota: 2023 gegužės 17 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje, Savivaldybėje

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) penkiose savivaldybėse – Šiauliuose, Mažeikiuose, Neringoje, Šilutėje ir Pagėgiuose – atlieka ikiteisminius tyrimus dėl piktnaudžiavimo tarybos nariams naudojant kanceliarines lėšas.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

STT veiksmai vertinant savivaldybių lėšų panaudojimą

STT, atsižvelgdama į viešojoje erdvėje skelbiamą informaciją ir periodiškai gaunamus pranešimus dėl įtariamo savivaldybių lėšų neskaidraus, nepagrįsto naudojimo ir atskaitomybės trūkumo bei skaidrumo stokos savivaldoje regimybės, nuolat vertina informaciją, bendradarbiauja su kitomis teisėsaugos institucijomis ir imasi veiksmų. Šiuo metu dėl piktnaudžiavimo STT atlieka ikiteisminius tyrimus Šiaulių, Mažeikių, Neringos, Šilutės ir Pagėgių savivaldybėse.

Baudžiamoji teisė yra paskutinė priemonė, taikytina tik jeigu susiklostę teisiniai santykiai nėra reguliuojami kitomis teisinėmis priemonėmis. Siekiant skaidresnės valstybės institucijų veiklos, atsparios korupcijai aplinkos kūrimo, korupcijos rizikos veiksnių mažinimo ir aiškumo priimamuose sprendimuose, STT atliko atsitiktine tvarka atrinktų 23 savivaldybių teisės aktų, reglamentuojančių savivaldybių tarybų narių veiklos apmokėjimą bei išlaidų savivaldybių tarybos nariams kompensavimo tvarką, antikorupcinį vertinimą. Išvada kartu su pasiūlymais pateikti Lietuvos savivaldybių asociacijai, analizuotoms savivaldybėms ir Vidaus reikalų ministerijai, kurios per du mėnesius turi viešai paskelbti, kaip atsižvelgta ar numatoma atsižvelgti į STT pateiktas pastabas ir pasiūlymus.

Taip pat, siekiant padėti savivaldybėms tiksliau identifikuoti jų veikloje egzistuojančias korupcijos rizikas ir jų veiksnius, atnaujino pavyzdinį tipinių rizikų ir jų veiksnių, būdingų atskiroms veiklos sritims, sąrašą, kuriame šalia kitų sričių pateiktos ir rekomendacijos dėl tarybos narių veiklos apmokėjimo.

Be šių prevencinių priemonių, buvo kreiptasi ir į:

-savivaldybių administracijos direktorius su prašymu imtis priemonių dėl savivaldybių tarybų narių išlaidų kompensavimui skirtų lėšų panaudojimo teisėtumo ir pagrįstumo užtikrinimo;

-savivaldybių kontrolės ir audito tarnybas, siūlant imtis veiksmų pagal kompetenciją, susijusių su 2019–2023 metų kadencijos savivaldybių tarybų narių išlaidų kompensavimu, pagrįstumo ir teisėtumo įvertinimu;

-Vyriausybės atstovus apskrityse, prašant vertinti, ar savivaldybės administravimo subjektų teisės aktai, susiję su savivaldybių tarybų narių išlaidų kompensavimu, neprieštarauja įstatymams, Vyriausybės nutarimams ir kitiems su įstatymų įgyvendinimu susijusiems centrinių valstybinio administravimo subjektų priimtiems teisės aktams.

Valstybėje, kuriant stiprią antikorupcinę aplinką, reikalingas tiek visuomenės, žiniasklaidos, tiek valstybės institucijų įsitraukimas.

STT inf.

7 skaitytojų komentarai
Anal- itikas 2023 gegužės 18d., 02:4278.62.27.35

Aš kaip visuomenės atstovas pareiškiu, kad plataus masto akcija ir išskirtinai tyrimai vykdomi tose savivaldybėse kur konservatoriai akivaizdžiai pralaimi rinkimuose ir tuo tikslu pasitelkiant Tapiną ir teisėsaugos institucijas siekiama sumenkinti išrinktų tarybos narių reputaciją. Tarybos nario darbas privalo būti apmokamas oficialiai, o ne elgetaujant ir renkant čekiukus.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 18

Atsakyti

VSD 2023 gegužės 18d., 08:435.20.113.220
Senai laikas, ko veržiasi jie visi į tą tarybą taip aišku kad tik varkes sukti daugiau nieko.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 3

Atsakyti

Pilietiška 2023 gegužės 20d., 07:35188.69.119.93
Niekas valstybės tarnautojui nesuteikė teisės “vogti legaliai”, jei teisėsauga ir įstatymai veiktų Lietuvoje, niekas taip nesibrautų prie taip vadinamų “lovių”.Ačiū už dėmesį.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 1

Atsakyti

Anal- itikas 2023 gegužės 20d., 19:1378.62.27.35

Dar vienas klausimas kodėl konservatorių ministrei Šiugždinienei, už 14 tūkstančių eurų lygiai lygiai tokiu pat būdu pinigų nusisavinimą ikiteisminis tyrimas nepradedamas? Ministrai Gintarė Skaistė ir Simonas Kairys tokiu pat būdu vogė. Kur ikiteisminiai tyrimai? Gerovės valstybė ne visiems, tik konservatoriams.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 5

Atsakyti

Jonas 2023 gegužės 29d., 15:1184.15.180.210

SUPERKU KURO ČEKIUS. Gali būt apmokėti ir skirtingomis kortelėnis, skirtinguose miestuose. Kuro rūšis ir kiekis nėra svarbu. Senesnių kaip dešimt metų – nesiūlyti. Pateikti savivaldybės priimamojo langelyje darbo dienomis nuo 8 iki 17val.
Ačiū.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 0

Atsakyti

to pilietiska 2023 birželio 5d., 19:2078.60.245.210
Anal- itikas 2023 birželio 11d., 01:2078.62.27.35

Čia ne britai, čia Landsbergių šaika kuri gali vogti bet ką ir kada panorėję.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą