Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

LRT žodžio ir posakio rinkimai: išrinkti 2022–2023 m. nugalėtojai

Publikuota: 2023 gegužės 03 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

LRT.LRT.

Paaiškėjo, kuris žodis ir posakis LRT žiūrovams, skaitytojams bei klausytojams labiausiai įsiminė 2022–2023 metais. Komisijos ir visuomenės nuomonės renkant žodį išsiskyrė – metų LRT žodžiais išrinkti „skystaprotizmas“ ir „gudrauodegiauja“. Nuomonės sutapo renkant LRT posakį – juo tapo prof. Vytauto Landsbergio pavartotas „Kvailybė yra amžina, bet ne jos rezultatai“.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Šių metų konkurso komisija išrinko radijo laidoje „Homo cultus. Iš balkono“ Giedrės Kazlauskaitės pavartotą „skystaprotizmas“. Visuomenė rinkosi televizijos laidoje „LRT Forumas“ pavartotą Raimundo Kuodžio „gudrauodegiauja“ – taip jis teigė kalbėdamas apie pensijų reformą.

Šįkart ir komisija, ir visuomenė išrinko tą patį posakį – V. Landsbergio LRT.lt portale pavartotą „Kvailybė yra amžina, bet ne jos rezultatai“. Tokiais žodžiais jis kalbėjo apie Rusiją.

Anot idėjos sumanytojos Kalbos kultūros skyriaus redaktorės Linos Smolskienės, pasiūlymų būta įvairiausių: „putinoidai“, „poetinė kulinarija“, „siela nori eiti, o geografija jau privatizuota“, „Radarom“, ir kiti, tačiau jie turi vienijančią temą – galima pastebėti, kad daugelis pasiūlytų žodžių ir posakių susiję su aktualijomis.

Šių metų rinkimai išskirtiniai ir dėl to, kad itin daug pasiūlymų sulaukta iš portalo LRT.lt publikacijų – tai rodo augantį skaitomumą ir susidomėjimą.

Komisiją sudarė žurnalistai: portalo LRT.lt Kultūros ir laisvalaikio grupės žurnalistas Mindaugas Klusas, televizijos programų vedėja Jovita Vitkauskė, radijo informacinių programų vedėja Aistė Plaipaitė bei LRT KLASIKOS programų vedėja Indrė Kaminskaitė.

Pernai metų LRT žodžio ir posakio rinkimuose komisijos ir visuomenės nuomonės sutapo: LRT žodžiu išrinktas „rusorealistas“, o posakiu – „rusiškas laive, eik n…“. 2021-aisiais nuomonės išsiskyrė: LRT komisija išrinko žodį „skieptikas“ ir posakį „dovanotam keliukui į sąmatą nežiūri“, o visuomenė pirmąsias vietas skyrė žodžiui „moteriausybė“ ir posakiui „prezidentas Nuosėda“.

LRT.lt inf.

Rašyti komentarą