Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Juknaičiuose – kraštotyros projekto „Mokyklos Mažojoje Lietuvoje“ I etapo įgyvendinimas

Publikuota: 2023 kovo 13 Kategorija: Gyvenimas, Švietimas

Juknaičių pagr. mokyklos nuotr.Juknaičių pagr. mokyklos nuotr.

Juknaičių pagrindinės mokyklos bendruomenė, mokyklos muziejaus iniciatyva, įgyvendina kraštotyros projektą „Mokyklos Mažojoje Lietuvoje“.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Projekto dalyviai 5-8 klasių mokiniai su lietuvių kalbos mokytoja Gailute Stirbiene, dailės mokytoja Daliute Montvydiene, kraštotyros draugijos pirmininke Regina Meškauskiene ir projekto vadove, mokytoja Daina Endzeliene vykdė pažintines keliones po Juknaičių apylinkėse buvusias pradžios mokyklas. Buvo smalsu pamatyti ir mokiniams parodyti, kokių mokyklų pastatai išliko, nors kai kurios mokyklos jau skaičiuoja 200 metų. Labai pasisekė toms mokykloms, kuriose gyvena žmonės, ten pastatai prižiūrimi, aplinka tvarkoma.

Šiltai šeimininkai pasitiko Gaidelių mokykloje. Čia gyvena buvusių mokytojų Strazdų dukra su šeima. Aprodė pastatus, parodė langus kuriose klasėse dirbo jos tėvai. Tėvas yra buvęs ir Juknaičių mokyklos direktoriumi (1950-1957). Sodyboje išlikusios ilgaamžės liepos, kurios girdėjo vaikų juoką per pertraukas. Vileikių mokykla, pastatyta 1909 metais, sudomino dekoro detalėmis, išlikusiu rūsiu. Užliekniuose iš tolo matoma raudonų plytų mokykla. Paleičiuose mokykla medinė, jos gyventojų dėka autentiškai restauruojama ir planuoja joje įrengti muziejų. Šioje mokykloje buvo Fridricho Bajoraičio pirmoji darbovietė (1904-1906). Girininkų kaime buvusi mokykla atpažįstama iš didelių langų, plačių durų. Nuošaliai esanti Barzdėnų mokykla jau pakeistu stogu, langais, bet šeimininkams rūpi jos istorija. Prie pagrindinio kelio Šilutė –Pagėgiai iš tolo matoma Spiečių mokykla. Nors langai jau pakeisti, bet jų dydis, durys, dekoras išduoda, kad čia taip pat krykštavo vaikai. Vyžių mokyklėlė nedidelė, raudonplytė, bet nenusileidžia kitoms savo architektūra, puošybos detalėmis. Liūdniausia buvo lankantis Kanteriškiuose, Leitgiriuose, Menklaukiuose, nes medinės konstrukcijos neatlaiko metų naštos – pūva, griūva. Okslindžiuose taip pat yra išlikusių ženklų apie čia buvusią mokyklą, dar yra vietinių gyventojų, kurie joje mokėsi. Pašyšių senoji mokykla dėkinga dabartiniams šeimininkams už autentiškumo saugojimą. Aplankyta ir Piktaičių mokykla. Šalia Tarvydų kaimo stovi triaukštė Mineikių mokykla. Nors mūrinė, bet skursta, nyksta buvusi didybė. Gražiai prižiūrima senoji Juknaičių mokykla.

Vykdydami projektą mokiniai fotografavo, piešė mokyklas, patirtus įspūdžius aprašė rašinėliuose. Kartu su mokytojomis paruošė parodai sukauptą medžiagą ir organizavo veiklos pristatymą. Kraštotyros draugijos pirmininkė Regina Meškauskienė pasidalijo įžvalgomis kaip sekėsi sudominti mokinius, akcentavo kokia prasminga yra ši veikla, linkėjo sėkmės tęsiant projektą. Renginyje dalyvavę projekto dalyviai perskaitė rašinėlius, mokyklų piešėjams išdalintos nominacijos.

Svečiuose buvo Paleičių mokyklos šeimininkai, Daiva ir Artūras Motiekos. Papasakojo savo viziją apie buvusios mokyklos ateitį, kaip sekasi restauruoti, remontuoti mokyklą su senoviniais įrankiais, medinėmis vinimis, tvarkyti aplinką, organizuoti talkas. Prasitarė, kad norėtų joje organizuoti edukacijas. Linkime didžiausios sėkmės įgyvendinant sumanymus ir tikimės tolesnio bendradarbiavimo su mokiniais.

Žinia apie projektą bus skleidžiama už mokyklos ribų. Po demonstravimo mokykloje, paroda iškeliaus į Juknaičių, Pašyšių bibliotekas. Projektas bus tęsiamas toliau, vykstant susipažinti su kitomis Mažosios Lietuvos mokyklomis. Kaip gera pasakyti – laukite tęsinio…

—————————————————————————————————————————-

Juknaičių pagrindinės mokyklos mokytoja Daina Endzelienė, atsakinga už mokyklos muziejų

Rašyti komentarą