Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

VMVT rekomenduoja žalią pieną vartoti tik virintą

Publikuota: 2023 vasario 14 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata

www.vmvt.lt nuotr.www.vmvt.lt nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) sulaukė vartotojų klausimų ar vartoti žalią (nepasterizuotą) pieną yra saugu. Specialistai primena, kad žalią pieną prieš vartojant reikia pakaitinti iki virimo, nes nepasterizuotas – žalias pienas, pasikeitus aplinkos temperatūrai ar laikymo sąlygoms, labai greitai rūgsta. O taip pat reikia nepamiršti, kad karvės natūraliai nešioja tam tikras ligas sukeliančias bakterijas, kurios gali patekti į pieną.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Bakterijos gali nepakenkti karvei, tačiau žmonės, vartojantys nepasterizuotą pieną, gali užsikrėsti sunkiomis ligomis. Todėl vartotojai turi įsidėmėti, žalio pieno vartoti nevirinto – nerekomenduojama.

Pieno, taip pat ir pieno produktų, bei kitų maisto produktų gamintojai ir tiekėjai savo veiklą privalo registruoti VMVT. Tam kad būtų užtikrinta maisto sauga pieno gamintojas ūkyje pagamintą žalią pieną gali tiekti tik paženklintą bei supakuotą, laikytis griežtų higienos ir saugos reikalavimų. Išimtis, kuomet registruotis nebūtina, taikoma tik vienkartinėms akcijos (dažniausiai įvairioms labdaros, paramos iniciatyvoms). Tačiau ir tokiose akcijose maisto sauga ir higiena taip pat privalo būti užtikrinta, siekiant išvengti rizikos vartotojų sveikatai.

„Praėjusią savaitę VMVT Alytaus deprtamento specialistės buvo pakviestos į vieno Lietuvos rajono ūkininkų susitikimą ir paprašytos paaiškinti apie produkcijos tiekimo mažais kiekiais tiesiogiai vartotojams galimybes ir reikalavimus. Atstovės išsamiai paaiškino būtinus reikalavimus, kuriuos, ūkininkai norintys mažais kiekiais tiekti pieną, turi atitikti. Taip pat, ūkininkams akcentuota svarba laikytis higienos, maisto saugos ir atsekamumo reikalavimų teikiant pieną, o ypač – žalią pieną vartotojams, nes tokio pieno vartojimas jo nepasterizavus, gali būti labai pavojingas vartotojų sveikatai. Tai tikrai sveikintina praktika, todėl esame pasiruošę konsultuoti visus ūkininkus ar gamintojus, kurie norėtų sužinoti ne tik apie būtinuosius reikalavimus, tačiau ir gauti praktinių patarimų, kaip reikia užtikrinti maisto saugą ir apsaugoti vartotojų sveikatą“, – sako VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėja Gintarė Jatkevičienė.

Mažais kiekiais gaminantiems ir tiekiantiems gyvūninio maisto produktus tiesiogiai galutiniams vartotojams VMVT taiko paprastesnius ir lengviau įgyvendinamus reikalavimus. Todėl jei gaminamos ir tiekiamos į rinką žalio pieno ir pieno produkcijos kiekiai neviršija 1500 kg per parą, įgyvendinę nesudėtingus reikalavimus ūkininkai tapti vietinei rinkai mažais kiekiais gaminančiu ir tiekiančiu gyvūninį maistą tiekėju. Visi ketinantys ar svarstantys užsiimti maisto gamyba mažais kiekiais, išsamią informaciją apie būtinus įgyvendinti reikalavimus gali VMVT parengtoje informacijoje čia.

Šiuo metu Lietuvoje įvairius maisto produktus bei patiekalus nedideliais kiekiais gamina ir tiekia vartotojams daugiau kaip 1500 gamintojų, iš jų virš 250 smulkiųjų pieno gamintojų.

Turintys papildomų klausimų dėl veiklos įregistravimų ar kitų reikalavimų įgyvendinimo gali visuomet kreiptis trumpuoju VMVT telefonu 1879 ir pasikonsultuoti.

Daugiau – https://www.vmvt.lt…

Rašyti komentarą