Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Pasitikrinkite asmenines „Sodros“ paskyras: beveik 68 tūkst. gyventojų šiemet įtraukti į pensijų kaupimą

Publikuota: 2023 sausio 11 Kategorija: Gyvenimas, Socialinė apsauga

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

„Sodra“ išsiuntė pranešimus 67 713 gyventojų, kurie šiemet įtraukiami į antros pakopos pensijų kaupimą. Jei jums mažiau nei 40 metų, dirbate pagal darbo sutartį arba vykdote savarankišką veiklą ir niekada iki šiol nekaupėte pensijai, galite būti vienas iš jų.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pranešimai išsiųsti į asmenines paskyras www.sodra.lt/gyventojui. Gavusieji tokį pranešimą gali apsispręsti – nieko nedaryti ir nuo liepos 1 d. tapti pensijų kaupimo dalyviais „Sodros“ parinktoje bendrovėje bei pradėti mokėti pensijų kaupimo įmokas, sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove, arba iki birželio 30 d. pateikti prašymą asmeninėje paskyroje arba „Sodros“ klientų aptarnavimo skyriuje ir atsisakyti dalyvauti kaupime.

Kaupti atsisakiusiam asmeniui kas trejus metus vėl siūloma prisijungti prie pensijų kaupimo. Šiemet į kaupimą pakartotinai įtraukti tie gyventojai, kurie 2020 m. nepanoro tapti kaupimo dalyviais. Kai žmogus sulaukia 40 metų, jis daugiau į kaupimą nebeįtraukiamas, tačiau nepriklausomai nuo amžiaus gali pats pasirinkti kaupimo bendrovę ir pradėti kaupti pensijai papildomai.

Jei žmogus apsispręs dalyvauti pensijų kaupime, į pensijų fondus bus pervedama 3 proc. nuo žmogaus pajamų ir 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje (VDU) perves valstybė.
Pavyzdžiui, kaupiantysis uždirba 1000 eurų neatskaičius mokesčių kas mėnesį. 2023 metais žmogaus įmoka bus 30 eurų ( 1000 eurų x 3% = 30 eurų). Iš valstybės biudžeto už žmogų į pensijų fondą bus pervedama dar 23,85 euro (1590,30 euro x 1,5% = 23,85 euro). Iš viso per mėnesį bus kaupiama 53,85 euro (30 eurų + 23,85 euro = 53,85 euro).

Jei žmogus nenori dalyvauti kaupime, naujai įtrauktiesiems dalyviams atsisakyti kaupimo labai paprasta. Prisijungus prie asmeninės paskyros www.sodra.lt/gyventojui, matomas prašymas atsisakyti kaupimo. Prašymas yra beveik užpildytas, tereikia paspausti mygtuką „pateikti“. Prašymą taip pat galima užpildyti atvykus į bet kurį „Sodros“ priimamąjį.

Pradėjus kaupti antroje pakopoje, galimybės atsisakyti dalyvavimo pensijų kaupime nebėra, todėl ypač svarbu, kad visi įtrauktieji pasirinktų sau tinkamiausią variantą – dalyvauti kaupime ar ne – iki birželio 30 d.

Naujai į pensijų kaupimą įtrauktiems gyventojams „Sodra“ iki pat birželio pabaigos primena apie galimybę apsispręsti. Visi į pensijų kaupimą įtraukti gyventojai gauna pranešimus į asmenines paskyras, kuriose gali sužinoti, kokia kaupimo bendrovė jiems buvo parinkta ir ką daryti toliau. Gyventojai, nurodę savo elektroninio pašto adresus, pranešimus gauna taip pat ir elektroniniu paštu.
Jei žmogus neperskaito pranešimo asmeninėje paskyroje, informacija apie įtraukimą į pensijų kaupimą jam bus siunčiama registruotu laišku.

Tam, kad laiku gautumėte informaciją apie įtraukimą į dalyvavimą pensijų kaupime ir valstybinio socialinio draudimo naujoves, nepamirškite atnaujinti savo kontaktinių duomenų asmeninėje paskyroje www.sodra.lt/gyventojui. Pasirinkę meniu punktą „Mano pasirinkti informacijos iš „Sodros“ gavimo būdai“ galite nurodyti, kokiu būdu Jums bus siunčiama svarbi informacija. Taip pat svarbu peržiūrėti nustatymus, kad „Sodros“ laiškai nebūtų nukreipiami į nepageidaujamus pranešimus (SPAM).

www.sodra.lt inf.

Rašyti komentarą