Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Tikinčiųjų džiaugsmą dėl atgauto turto temdo apgailėtina jo būklė

Publikuota: 2011 birželio 30 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Šilutės Šv. Kryžiaus katalikų parapijai grąžinto trijų aukštų raudonų plytų pastato remontas, apytikriais skaičiavimais, gali atsieiti beveik du milijonus litų.

Niokojo benamiai ir gaisrai

Šis statinys iškilo prieš daugiau kaip 150 metų kartu su Šilutės Šv. Kryžiaus katalikų bažnyčia ir yra to paties architektūrinio ansamblio dalis, kultūros paveldo objektas. Iki nacionalizacijos čia veikė parapijinė vaikų prieglauda, o 1961 metais šiame pastate buvo atidaryta vaikų tuberkuliozės sanatorija “Eglutė“.

Prieš 10 metų, 2001 – aisiais, pastatas buvo kapitaliai suremontuotas pagal tuometinius Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymus: pakeisti langai, įrengti nauji sanitariniai mazgai ir kita. Tačiau didžiulės investicijos į sanatoriją buvo naudingos vos trejus metus – 2004 metais tuometinė Klaipėdos apskrities viršininko administracija šią įstaigą uždarė.

Kadangi Šilutės r. savivaldybė nebuvo suinteresuota prižiūrėti šį pastatą, – mat iš pradžių jis priklausė Klaipėdos apskrities viršininko administrajai, o vėliau buvo perduotas Valstybės turto fondui, kuris statinio būkle visiškai nesirūpino, – pasekmių nereikėjo ilgai laukti – niekieno neprižiūrimas architektūros paminklas greitai pavirto į benamių landynę su išdaužytais langais ir išlaužytomis durimis.

2007 – ųjų žiemą pusrūsyje kilusiame gaisre užduso benamis, o vos po pusmečio, 2008 – ųjų birželio 1 d., palėpėje kažkieno įskelta ugnis sunaikino visą pastato stogą, sudegė apie 160 kv. m palėpės patalpų, vandeniu buvo sulietos apatinių aukštų patalpos.

Reikia milijonų

Pernai metais pagrindinis buvusios sanatorijos pastatas pagaliau buvo grąžintas Šilutės Šv. Kryžiaus katalikų parapijai, o šių metų pradžioje LR Vyriausybė priėmė nutarimą perduoti parapijai ir balto mūro piestatą kartu su kitais „Eglutės“ teritorijoje sovietmečiu iškilusiais statiniais – katiline, garažu, kiemo rūsiu ir kt. mainais į kitus du panašios vertės tikinčiųjų bendruomenei negrąžintus natūra pastatus toje pačioje Katalikų bažnyčios gatvėje. Kiek vėliau buvo atkurtos ir bažnyčios teisės į beveik 1,7 ha ploto buvusios vaikų gydyklos teritoriją.

Tačiau vietos katalikų bendruomenės džiaugsmą dėl vargais negalais atgauto turto temdo apgailėtina jo būklė. Anot Šilutės Šv. Kryžiaus katalikų parapijos klebono, Šilutės dekanato dekano, kunigo Stasio Toleikio, kadangi pagrindinis pastatas yra kultūros paveldo objektas, tai vietos parapija vargu ar kada nors bus pajėgi jį atstatyti savo lėšomis. Esą ekspertai paskaičiavo, kad šio statinio remontas gali atsieiti visus du milijonus litų. Dar beveik 200 tūkst. Lt gali kainuoti baltų plytų priestato, kuris darko šį architektūros paminklą, nuardymas.

„Galimybės parapijai iš kur nors gauti tiek pinigų labai menkos, – nuogąstavo dvasiškis. – Bet mes apsišarvosime kantrybe, – galbūt ir mums kada nors atsiras galimybė sudalyvauti kokiame nors valstybės ar ES finansuojamame projekte“.

Norėtų parapijos namų

Šilutė yra dekanato centras. Tačiau katalikų bendruomenė čia neturi jokių patalpų, kur galėtų rinktis aktyviai veikiančios tinkinčiųjų organizacijos. Todėl, anot kunigo S. Toleikio, bažnyčiai grąžintame pastate geriausiai būtų įrengti parapijos namus.

„Čia galėtų rinktis Katalikių moterų draugija, Lietuvos „Carito“ Šilutės skyrius, kitos labdaringos organizacijos, – lenkė pirštus klebonas. – Pagaliau patalpų reikia ir bažnyčios choro repeticijoms, ir katachezės mokyklai, kurią pas mus lanko apie 300 miesto vaikų. O turėdami tokią teritoriją ir sutvarkytus pastatus galėtume rengti ir katalikiško jaunimo sąskrydžius, kitokius renginius“.

Deja, dėl pinigų stygiaus šių gražių kunigo svajonių išsipildymo dar teks palaukti. Nebent, kaip leido sau pasvajoti Šilutės katalikų parapijos klebonas S. Toleikis, įvyktų stebuklas ir kas nors užrašytų jų bažnyčiai didelį palikimą…

2 skaitytojų komentarai
šilutės katalikas 2011 liepos 1d., 08:2184.32.214.84
Mielas dekanė, mes katalikai, norime jus matyti kaip bažnyčios ganytoją, o Jus tik sekmadieniais pasirodote rytinėse mišiose, ir kažkur išvykstate. Matomai šilutiškiai jums nemieli. Jokios veiklos bažnyčia per paskutinius metus nevykdo. O gaila, yra stipri mūsų
bendruomenė, tik neturime vado.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 7 Thumb down 4

Atsakyti

2011 liepos 1d., 08:2678.61.24.50
Jei ne privatus asmuo, pvz. Joniukas, padarė žalą, kaltų nėra ir atsakomybės nėra. ,,Kadangi Šilutės r. savivaldybė nebuvo suinteresuota prižiūrėti šį pastatą…” Jos teritorijoje – kultūros paveldas. Specialistai yra, algas gauna, bet pasirūpinti architektūriniu pastatu nereikia. Ar tai – ne aplaidumas darbe, ar tai – valstybiškas požiūris į savo pareigas netgi Mero lygmeniu?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą