Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės valdžia neranda vaistų prieš paauglių girtuokliavimą

Publikuota: 2011 birželio 29 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

Anoniminė apklausa: per 13 proc. 11 - 15 metų vaikų prisipažino, kad svaigalais piktnaudžiauja kelis kartus per savaitę.Anoniminė apklausa: per 13 proc. 11 - 15 metų vaikų prisipažino, kad svaigalais piktnaudžiauja kelis kartus per savaitę.

Statistiniai duomenys apie gyventojų sergamumą alkoholizmu ir kitomis priklausomybių ligomis Šilutės rajone, nors ir būdami ne visai tikslūs, atskleidžia ne itin malonias tendencijas: nuo alkoholizmo kenčiančių gyventojų skaičius čia ir toliau didėja šimtais atvejų per metus ir yra vienas didžiausių Lietuvoje.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, 2010 metais priklausomybe nuo alkoholio sirgo apie 2,3 proc. Šilutės rajono gyventojų – iš viso beveik 1280. Daugiau už Šilutę registruotų alkoholikų (procentais nuo visų gyventojų skaičiaus) pernai turėjo tik Kauno miestas (beveik 2,9 proc.) ir Švenčionių, Šilalės bei Molėtų rajonai (atitinkamai 2,9, 2,7 ir 2,7 proc.). Tuo tarpu šalies vidurkis siekė maždaug 1,8 proc.

Gerų permainų rajonui nežada ir auganti jaunoji karta, – iš anoniminės rajono moksleivių apklausos matyti, kad beveik 36 proc. 11 – 15 metų berniukų ir per 46 proc. jų amžiaus mergaičių nors kartą yra vartoję alkoholinius gėrimus, o daugiau kaip 13 proc. apklausoje dalyvavusių vaikų prisipažino, kad svaigalais piktnaudžiauja kelis kartus per savaitę…

Apie nepilnamečių girtuokliavimo masto augimą šį tą pasako ir policijos duomenys: pernai per visus metus Šilutės nepilnamečiams buvo surašyti 48 administracinės teisės pažeidimo protokolai dėl svaigalų vartojimo viešosiose vietose, o per šešis šių metų mėnesius – jau 32.

Šilutėje, kaip visoje Lietuvoje, ne pirmus metus vykdomos įvairios prevencinės programos. Tačiau ir programų rengėjai, ir padedantys jas vykdyti pedagogai pripažįsta, kad norimo rezultato jos neduoda.

Sprendimo, kaip sumažinti vaikų ir paauglių girtuokliavimą, šį trečiadienį mėgino ieškoti Šilutės r. savivaldybės narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo prevencijos ir kontrolės komisija. Deja, kaip dažnai nutinka, komisijos nariai apsiribojo vien tik teoriniais pasvarstymais, kad prie kovos prieš nepilnamečių piktnaudžiavimą svaigalais turėtų prisidėti vietos bendruomenė, kad reikia daugiau dirbti su tėvais ir kt.

„Šilutės rajono bendruomenės – vienos stipriausių Lietuvoje. Kodėl dalies rūpesčių neperdavus joms? – savo samprotavimais dalijosi savivaldybės mero pavaduotojas, buvęs Seimo nario Kęsto Komskio padėjėjas „tvarkietis“ Vaidas Pavilonis. – Gal reikėtų daugiau gražių švenčių šeimoms be alkoholio?..“

Tačiau, kai vienas iš posėdžio dalyvių pasiūlė pradėti nuo masinių renginių, apribojant juose alkoholio prekybą, kad vaikai turėtų mažiau galimybių įsigyti svaigalų ir nematytų viešai lėbaujančių suaugusiųjų, vicemeras stojo ginti alkoholio prekybininkų interesų: „ O ką pasakys prekybininkai? Ar nepareikalaus kompensuoti nuostolių?..“

Komisijos narių teigimu, prieš kelis metus savivaldybė mėgino gražiuoju susitarti su prekybininkais, kad viešų renginių metu neprekiautų stipriaisiais gėrimais, tačiau į šią gražią iniciatyvą neatsiliepė nė vienas verslininkas…

Vienintelis sprendimas, prie kurio Šilutės narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo prevencijos ir kontrolės komisija sugebėjo prieiti šiuo klausimu, – tai tartis su vietos bendruomenėmis, kaip jos galėtų prisidėti prie vaikų ir paauglių girtuokliavimo mažinimo.

Rašyti komentarą