Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Žiemą padaugėja traumų, susijusių su nesėkmingais kritimais: ar įmanoma jų išvengti?

Publikuota: 2022 gruodžio 16 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šilutės ligoninės gydytojai ortopedai – traumatologai pastebi, kad žiemos metu, kai gatves ir šaligatvius nukloja sniego sluoksnis, tampa slidu, padaugėja ir traumų, susijusių su paslydimais ir nesėkmingais kritimais.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Palyginti, kada tų traumų daugiau, ar kai pasnigę, ar kai sniego nėra ir slidu, neįmanoma, nes žmonės krenta vienodai. Dažniausiai vyrauja riešo, čiurnos traumos, rečiau peties traumos, raiščių patempimai, kaulų lūžiai“, – komentuoja gydytojas ortopedas – traumatologas Gintaras Drūlia, laikinai einantis Chirurgijos – traumatologijos skyriaus vedėjo pareigas.

Kartais traumos, patirtos dėl griuvimo, baigiasi ir operacijomis, tai priklauso nuo lūžio padėties ir žmogaus elgesio. Jeigu pacientas nesilaiko gydytojo rekomendacijų ar įvykus traumai delsia kreiptis pagalbos į medikus, yra didesnė tikimybė, kad jam prireiks operacijos.

Gatvėse paslysta ir virsta įvairaus amžiaus žmonės: tiek jauni, tiek vyresni, tiek vidutinio amžiaus. Gydytojas ortopedas – traumatologas Audrius Budnikas pastebi, kad dažniau riešus traumuoja moterys, galbūt dėl to kad jų instinktas kitoks, krisdamos spėja pasiremti.

Anot gydytojų, pavojingiausia griūti aukštielninkam ant pakaušio ir susižaloti galvą arba sprandą. Pacientus, patyrusius tokias traumas, apžiūri gydytojai chirurgai. Gydytojas chirurgas Kasparas Gylys sakė, kad praėjusią savaitę buvo keletas atvejų, kai žmonės griuvo ant nugaros ir su galva atsitrenkė į laiptų turėklus ar šaligatvio bortelį.

„Galvos smegenų ir kaklo slankstelių traumos labai pavojingos. Po tokios traumos, jeigu jaučiate pykinimą, galvos svaigimą, regos sutrikimus, sprando skausmą, nedelsiant kreipkitės pagalbos į gydytojus specialistus“, – komentavo K. Gylys.

Nukristi taip, kad išvengtum traumų niekada neišmoksi, tačiau reikia imtis atsargumo priemonių:

kiekvieną kartą išėjus į lauką patikrinti, ar nėra slidu;
venkite nenuvalytų kelių;
dėvėkite neslystantį padą turinčią avalynę;
esant plikledžiui eikite mažais žingsneliais;
lipant apsnigtais ir apledijusiais laiptais, naudokitės turėklais;
jeigu naudojate vaikščiojimo lazdą ar ramentus, pasirūpinkite neslystančiais antgaliais;
ypač veiksminga prevencinė nuo slydimų priemonė – specialios apsaugos ant batų – jos padidina sukibimą su slidžia danga ir padeda apsisaugoti nuo griuvimo.

Visgi, jeigu paslydote ir neišvengėte kritimo, o traumuotoje vietoje jaučiate skausmą, tinimą, kreipkitės į medikus tą pačią dieną.

Nušalimai

Atėjus šalčiams, medikams tenka gydyti ir galūnes nušalusius žmones. Pastarąją savaitę Šilutės ligoninėje buvo gydomi du vyrai, nušalę kojas. Deja, bet šiems pacientams dėl patirtų nušalimų prireikė pėdų amputacijos.

Gydytojai pastebi, kad šaltuoju periodu galūnes nušalti galima ir esant nulinei temperatūra, tad į lauką reikia eiti tinkamai apsirengus, nevaikščioti šlapia avalyne. Greičiau galūnes nušąla tie žmonės, kurių sutrikusi kraujotaka, pavyzdžiui rūkantys, sergantys cukriniu diabetu.

Būdami lauke žiemą pasirūpinkite, kad avalynė būta sausa ir šilta, didesnio dydžio. Jeigu pajutote, kad pradedate nejausti rankų ar kojų pirštų, juos šildykite, vartokite šiltus skysčius.

www.silutesligonine.lt inf.

Rašyti komentarą