Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Erasmus+ KA122 projekto „Sveiki atvykę į STEAM“ partnerių šalių susitikimas Ispanijoje

Publikuota: 2022 lapkričio 24 Kategorija: Gyvenimas, Švietimas

M. Jankaus pagr.  m-los nuotr.M. Jankaus pagr. m-los nuotr.

Spalio 16 dieną Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos 13 žmonių komanda savaitei išvyko į Ispaniją, Laudio miestą. Šis industrinis miestas, įsikūręs vaizdingame Baskų krašto slėnyje, yra apsuptas kalnų ir ribojasi su Prancūzija. Tai trečioji mokinių ir mokytojų kelionė pagal Erasmus+ KA122 projektą „Sveiki atvykę į STEAM“.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Mokymosi veiklose dalyvavo dešimt 6–9 klasių mokinių: Regimantas L., Juras R., Brigita S., Vanesa P., Gabija V., Gabrielė Z., Kristupas S., Emilija P., Akvilė P., Urtė P., ir trys pedagogės: Aida Skarbalienė, Rita Barkauskienė, Asta Martinkienė. Siekdama atskirties mažinimo ir kuo didesnės įvairių gabumų mokinių integracijos, mokykla į mokymosi veiklas užsienyje jau trečią kartą įtraukė specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių mokinių.

Viešnagę Laudio pradėjome smagiu susitikimu skambant tradiciniams Baskų instrumentams, dainoms ir šokiams Laudio aukštesniojoje mokykloje. Drąsos susipažįstant su naujais draugais iš Italijos, Ispanijos ir Graikijos mokiniai įgijo žaisdami linksmus žaidimus bei drauge mėgaudamiesi priešpiečiais. Vėliau dalyviai lankėsi Laudio savivaldybėje, kur miesto meras pristatė miestiečių veiklas siekiant tvarumo. Markizo parke sužinojome daug istorinių faktų apie didikų gyvenimo būdą, pomėgius, požiūrį į supančią florą ir fauną bei gamtines stichijas Baskų regione, potvynių padarinių sprendimo būdus. Dienos veiklas užbaigėme Laudio vandens valymo įmonėje Ur Partzuergoa. Stebėjome įrenginius, pavyzdžius ir stendus su skirtingomis priemonėmis užterštu vandeniu, sužinojome, ko, šiukštu, negalima mesti į kanalizaciją.

Antrąjį rytą mokiniai pradėjo nuo dalyvavimo partnerių ispanų pamokose. Po jų – dalinosi pamokų vedimo ir jų turinio įspūdžiais. O tada vykome į Druskų kasyklą Salinas de Anana slėnyje. Nė nesitikėjome, kad 7000 metų senumo kasykloje teks nusiauti batus ir patiems, basomis kojomis, išgauti druską taip, kaip ją išgauna čia dirbantys druskų kasėjai. Beje, už darbą mums sumokėjo ne bet kuo, o druska – lygiai taip pat, kaip būdavo atlyginama čia dirbusiems senovės Romos darbininkams! Salburua Ataria Gasteiz centre ir rezervate įgijome botanikos žinių, stebėjome žolę rupšnojančius elnius ir kitus laukinius gyvūnus.

Trečioji diena mokinius pasitiko užrakintomis skryniomis-žaidimų kambariais. Mokiniai tarptautinėse grupelėse sprendė rebusus, susijusius su gamtosauga ir tvarumu. Laimingieji atidarė skrynias ir atliko jose nurodytas užduotis. Laudio bendruomenė turi ypatingos paskirties pastatą Factoria Aiaraldea, kur gali susirinkti ir bendrauti prie arbatos puodelio, ragauti ekologiškų produktų, užaugintų vietinėse apylinkėse, žiūrėti spektaklius, žaisti. Pastate veikia krautuvėlė, kurioje galima įsigyti vietinių gamintojų produkcijos. Laikydamiesi „0 procentų atstumo“ idėjos, suaugusieji moko vaikus rinktis vietinę prekę ir tokiu būdu išlaikyti vietinį verslą, rūpintis gamtos apsauga, atsisakant produkcijos, kurios atgabenimas terštų gamtą.

Ketvirtąją dieną Valderejo Gamtos parke ėjome į kalnus, stebėjome vulkaninės kilmės uolienas, tenykščius augalus ir kalnų viršukalnes, paskendusias debesyse. Vaizdas žodžiais nenusakomas – tikra atgaiva sielai! Vylėmės pamatyti šiose vietovėse skraidančius grifus. Deja, nepamatėme, tad juokavome, kad teks dar kartą čia atvykti.

Paskutiniąją darbo dieną Gernikos mieste gidė pristatė liūdną Baskų krašto istorijos datą, kada civilinis karas palietė visus šio miesto ir jo apylinkių gyventojus. Šiuos įvykius lig šiol primena Pablo Pikaso paveikslo reprodukcija bei bunkeriai, skirti pasislėpti nuo karo negandų. Ekoetxea aplinkosaugos centre ir biosferos rezervate, laimėjusiame žaliąjį diržą 2002 metais už įgyvendintas ir puoselėjamas tvarumo idėjas, galėjome, sekdami žemėlapio nuorodomis, sužinoti apie augmeniją ir gyvūniją teritorijoje.

Sakoma, kad norint pažinti kraštą, būtina susipažinti su tradiciniais valgiais. Šį punktą įvykdėme be priekaištų: šeimos, priėmusios vaikus į savo namus, ir sutikti žmonės buvo išties vaišingi ir malonūs, rūpinimąsi svečiais priimantys kaip būtinybę ir pagarbą.

Savaitė Ispanijoje praskriejo lyg viena diena – liko neišdildomi įspūdžiai, ilgesys naujai sutiktų draugų ir patirtis, kai patys galėjome atlikti įvairias veiklas. Tikimės, kad mokiniai supranta, kad tvarumo idėjos nėra tik mados reikalas ir priima tai, kaip savo pareigą būti atsakingam dėl savo paties veiksmų.

Mokytojos Aida Skarbalienė, Rita Barkauskienė, Asta Martinkienė

Rašyti komentarą