Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Šviesa languose“ kviečia netoleruoti smurto prieš vaikus

Publikuota: 2022 lapkričio 18 Kategorija: Gyvenimas

vaikoteises.lt nuotr.vaikoteises.lt nuotr.

Lapkričio 19-ąją minint Pasaulinę smurto prieš vaikus prevencijos dieną, vaiko teisių gynėjai kviečia visuomenę nelikti abejingai vaikams ir šeimoms, kurioms reikia pagalbos. Tylėti smurto akivaizdoje – reiškia palikti vaiką problemas spręsti vieną. Tačiau net vienas skambutis gali tapti didžiausia investicija į vaiko ir visos šeimos ateitį. Ryžtis tokiam skambučiui vaiko teisių gynėjai šiemet skatina akcija „Šviesa languose“.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė kviečia visuomenę ir toliau aktyviai prisidėti prie smurto artimoje aplinkoje eliminavimo – ypač nebūti abejingiems galimam smurtui prieš vaikus, o apie tokį sužinojus – pranešti vaiko teisių gynėjams.

„Vaikystėje smurtą patyręs žmogus užauga traumuotas, įgyja įvairių kompleksų, peraugančių į prarastą pasitikėjimą savimi bei žmonėmis, o neretai – ir į tokį patį elgesį su savo vaikais. Tai – uždaras smurto ratas, iš kurio ištrūkti reikia specialistų pagalbos. Tylėti – reiškia ne tik palikti vaiką problemas spręsti vieną, bet ir patiems likti smurtinėje ir nesaugioje aplinkoje. Kaip brandi visuomenė, turinti visus įrankius ir visas galimybes padėti tokioms šeimoms – negalime likti nuošalyje, nes smurtas prieš vaiką yra visos šeimos problema. Padėdami vaikui, mes kuriame jo, o kartu ir mūsų visų geresnę, saugesnę ateitį. Tegu visuose languose būna šviesu“, – ragina ministrė M. Navickienė.

Vaiko teisių gynėjai maždaug kas 15 minučių gauna pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą – tai virš 40 tūkstančių pranešimų per metus. Iš jų per metus vidutiniškai nustatoma 2,5 tūkst. galimo smurto prieš vaikus atvejų – fizinio, psichologinio, seksualinio smurto ir nepriežiūros. Palyginti su ankstesniais metais, pranešimų skaičius didėja.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovės Ilmos Skuodienės, tai atvejai, apie kuriuos sužino vaiko teisių gynėjai. Deja, dažnai smurtas taip ir lieka nepastebėtas – tyrimai rodo, kad apie 50 proc. žmonių jo tiesiog neatpažįsta.

„Pasaulinės smurto prieš vaikus prevencijos dienos minėjimui pasirinkome šviesų languose, kaip darnos ir saugumo šeimose, simbolį. Tačiau kiek langų lieka tamsių, kiek vaikų ir šeimų laukia pagalbos. Labai svarbu, kad jau suprantame, jog vaikystėje patirtas smurtas palieka traumą visam likusiam gyvenimui. Tad mokykimės atpažinti, pastebėti, o svarbiausia – išdrįskime pranešti apie smurtą prieš vaikus. Šiam skambučiui ir kviečiame visuomenę savo padalinių languose uždegdami jaukias šviesas ir tikėdami, kad bendromis mūsų visų pastangomis tamsių langų bus vis mažiau. Todėl visais atvejais, kai tikrai žinote ar tik įtariate, kad vaikas gali patirti smurtą, kviečiu kreiptis į vaiko teisių gynėjus“, – sako vaiko teisių gynėja I. Skuodienė.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, šiemet jau gauta 2270 pranešimų apie galimą smurtą prieš vaikus. Daugiausia – apie 1,5 tūkst. pranešimų – gauta dėl galimo fizinio smurto, 214 pranešimų – dėl seksualinio smurto, 196 pranešimai – dėl psichologinio smurto ir 352 pranešimai – dėl vaiko nepriežiūros.

Vaiko teisių gynėjai pabrėžia, kad kai kurie veiksmai – fizinės bausmės, vaiko žeminimas, patyčios – dar ne visiems suvokiami kaip smurtas. Tačiau bet koks nederamas elgesys su vaiku palieka žymę jo gyvenime.

vaikoteises.lt inf.

Rašyti komentarą