Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Oficialu: geriamojo vandens kainos galės būti perskaičiuojamos dažniau nei kartą metuose

Publikuota: 2022 spalio 27 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Energijos kainoms pakilus 30 proc. vandentiekio įmonės galės kreiptis į Valstybinė energetikos reguliavimo tarybą dėl kainų keitimo.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Seimas priėmė naujos redakcijos Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymą, kuriuo perkeliamos europinės Geriamojo vandens direktyvos nuostatos, tobulinama įmonių veiklos kainodara, licencijavimas, geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūra, reglamentuojamas garantinis geriamojo vandens tiekimas ir nuotekų tvarkymas.

Pasak Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkės Aistės Gedvilienės, itin svarbu tai, kad įstatyme įtvirtinama galimybė kainas perskaičiuoti dažniau nei kartą metuose – energijos kainoms pakilus 30 proc. vandentiekio įmonės galės kreiptis į Valstybinė energetikos reguliavimo tarybą dėl kainų keitimo.

„Dabar daugelis vandentiekio įmonių, pakilus energijos kaštams, nebeturi kaip išmokėti algų darbuotojams – mes stumiame įmones į bankrotą. Kai kurios įmonės jau pasiėmė paskolas tam, kad padengtų einamąsias išlaidas– tai nėra normalu. Vandens tiekimas – ypač svarbi funkcija kiekvienam žmogui ir jeigu įmonės bankrutuos, be jokio mechanizmo, ką toliau su jomis daryti, tai bus tragedija Lietuvoje. Priimti pakeitimai tai sprendžia. Šiuo įstatymu sudaroma galimybė įmonėms tapti stabiliomis – investuoti į projektus, atnaujinti techniką, valymo įrenginius, kad gautume kokybišką vandenį ir nuotekų tvarkymo paslaugos būtų teikiamos kiekvienam gyventojui ir juridiniams asmenims“, – Seimo kanceliarijos Spaudos biurui sakė Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė A. Gedvilienė.

Pasak aplinkos ministro Simono Gentvilo, garantinio mechanizmo reguliavimu siekiama apsaugoti vartotojų interesus gauti nepertraukiamai geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas: „Perlo energijos“ atvejis rodo, kad gyventojai, įmonės, turi turėti paslaugas tuo atveju, jeigu kas nors padaro milžiniškų klaidų, todėl garantinio tiekėjo modelis yra numatytas įstatyme. Kai ką šis modelis labai gąsdina, kad čia kažkas nori stambinti, bet iš tikrųjų tai nėra stambinimo projektas, tai yra kainodaros projektas.“

Už Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymą balsavo 92, prieš buvo 4, susilaikė 13 Seimo narių.

Pagrindinės įstatymo nuostatos įsigalioja teisės aktą pasirašius Respublikos Prezidentui. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba iki 2023 m. balandžio 1 d. kiekviename viešojo geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo regione paskiria garantinį geriamojo vandens tiekėją ir nuotekų tvarkytoją.

Geriamojo vandens tiekėjai ir nuotekų tvarkytojai, viešieji geriamojo vandens tiekėjai ir nuotekų tvarkytojai, regioniniai viešieji geriamojo vandens tiekėjai ir nuotekų tvarkytojai iki 2023 m. gruodžio 31 d. pasiūlo vartotojams ir abonentams pasirašyti geriamojo vandens tiekimo ir (arba) nuotekų tvarkymo viešąsias sutartis atitinkančias šio įstatymo nuostatas.

Savivaldybės institucijos iki 2027 m. gruodžio 31 d. perduoda viešajam geriamojo vandens tiekėjui ir nuotekų tvarkytojui, regioniniam viešajam geriamojo vandens tiekėjui ir nuotekų tvarkytojui nuosavybės teise priklausančią geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūrą.

www.lrs.lt inf.

Rašyti komentarą