Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Įspūdžiai iš konferencijos „Crimea 2011“

Publikuota: 2011 birželio 23 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Virginijos Mažeikaitės nuotr.Virginijos Mažeikaitės nuotr.

Šiais metais pirmą kartą man nusišypsojo laimė dalyvauti tarptautinėje konferencijoje, kuri vyko birželio 4 -12 dienomis Sudake, Krymo Respublika (Ukraina). Ten pristačiau Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos interaktyvias paslaugas skaitytojams.

Krymo konferencija – tai pasaulinis profesionalus forumas, į kurį susirenka bibliotekų, muziejų, archyvų specialistai ir vadovai, leidėjai, knygų prekybos organizacijos, informacinių centrų darbuotojai, atstovai iš mokslo ir kultūros institucijų, verslininkai, teisininkai, informacinių technologijų kompanijos ir kt. Šį forumą globoja Tarptautinė bibliotekinių asociacijų ir institucijų federacija (IFLA).

Šiais metais vyko jau 18 – oji konferencija, kurioje dalyvavo per 1 300 dalyvių iš 34 šalių. Šių metų konferencijos tema – „Bibliotekos naujame informacijos amžiaus dešimtmetyje: tobulinant technologijas ir skatinant bendradarbiavimą“, todėl nemažai renginių buvo skirta diskusijai, pamąstymams apie bibliotekos vaidmenį informaciniame amžiuje.

Konferenciją „Crimea 2011“ sudarė net 15 sekcijų, specialūs renginiai, seminarai, apskritojo stalo diskusijos, konkursai, parodos ir kt. Visi šie renginiai vykdavo tuo pačiu metu, tad reikėjo atsirinkti, tai kas labiau domino ir stengtis visur suspėti – bėgioti iš vienos sekcijos į kitą.

Žinoma, konferencijoje svarbiausia buvo ne vien tik kolegų skaitomi pranešimai, – daugelį jų galima rasti internete, – bet ir bendravimas, dalinimasis patirtimi, žiniomis, išgirstomis naujienomis ar tiesiog įspūdžiais.

Visos konferencijos metu stengiausi išgirsti įdomių pranešimų, mane dominančiomis temomis – socialiniai tinklai, blogai ir jų naudojimas ir vaidmuo bibliotekoje, naujų technologijų įdiegimas, iš arčiau pažvelgti, ką kitos bibliotekos yra nuveikusios automatizavimo srityje.

Konferencijos pirmininkas J. Šraigergas po oficialaus konferencijos atidarymo skaitė kasmetinį savo pranešimą „Elektroninė informacija, bibliotekos ir visuomenė: Ko mums tikėtis iš naujojo informacinio amžiaus dešimtmečio?“. Pranešimas buvo įdomus, turiningas ir aktualus, o tam, kad žiūrovams būtų nenuobodu ir jie neužmigtų, pranešimas buvo papildytas įdomiais video vaizdeliais ir klasikų citatomis.

Visi jaunieji bibliotekos specialistai turėjo progą susitikti vienoje iš verslo centro konferencijų salių ir pabendrauti, pasidalinti savo mintimis, idėjomis apie darbą bibliotekoje, kaip jauną specialistą priima vyresni, daug metų dirbantys bibliotekoje darbuotojai, kaip jaučiasi pats jaunasis specialistas naujoje vietoje ir pan. Apvaliojo stalo tema „Jaunieji bibliotekos specialistai: Nauja karta naujas požiūris?“.

Buvo aptarti tokie klausimai, kaip personalo politika bibliotekoje, problemos ir sprendimų paieška priimant jauną specialistą į darbą, koks yra jaunojo bibliotekininko portretas, kokią biblioteką mato pats jaunasis bibliotekininkas. Taip pat kalbėta apie bibliotekos reklamą mažiausiomis sąnaudomis (biblioteka socialiniuose tinkluose, darbas su bibliotekos svetaine, Facebook, blogai). Tačiau įdomiausia ir judriausia jaunųjų bibliotekininkų apskrito stalo dalis buvo pirmą kartą šioje konferencijoje N. A. Nekrasovo bibliotekos suorganizuotas treiningas: „Projektinės veiklos akademija“. Šie mokymai praėjo labai spalvingai, visi susipažinom, bendravome laisvai, daug juokiamės, išmokome nupiešti savo kūrybingumą, atskleisti savo emocijas bei visa tai pritaikyti savo profesinėje sferoje.

Paskutinę dieną tarptautinėje konferencijoje „Crimea 2011“ vyko diskusija „Bibliotekų ir bibliotekininkų blogai: dabartinė būklė ir perspektyvos“, kuri man buvo aktuali ir įdomi, kadangi pati neseniai pradėjau rašyti bibliotekinį blogą ir man buvo svarbu sužinoti kolegų patirtį ne tik kaip vesti/rašyti blogą, tačiau ir kaip jį reklamuoti ir pan. Diskusijoje buvo aptarti tokie klausimai, kaip: Ką laikom bibliotekos blogu? Ar galime laikyti blogą bibliotekiniu, jei jame publikuojama nuomonė tik vieno bibliotekininko su aktyvia pozicija? Bibliotekos blogo „veidas“– kieno jis? Ar apskritai reikalingas blogas bibliotekai? Kiek blogų gali turėti ir vesti/rašyti viena biblioteka ir kodėl? Kam labiau yra reikalingi bibliotekiniai blogai: vartotojams (skaitytojams) ar bibliotekininkams? Išvada, kokią priėjau ir aš pati, tai, kad visų pirma bibliotekinio blogo skaitytojas turi būti kolega, o vėliau reikia dėti nemažai pastangų jį populiarinti ir skaitytojų tarpe.

Konferencijoje „Crimea 2011“ visų pirma pagilinau profesines žinias, susipažinau su naujovėmis, kurias taiko kitų šalių bibliotekos, bendravau su kolegomis, pasikeičiau kontaktais, pamačiau, kaip vyksta tarptautinės konferencijos, – tai didelė patirtis. Dalyvavimas konferencijoje suteikė ir puikią progą pažinti svetimą šalį, susipažinti su jos gamta, kultūra, žmonėmis.

Plačiau apie šiuos mano dalyvavimą konferencijoje galima pasiskaityti bibliotekos bloge: http://silutesvb.blogspot.com/.

Virginija Mažeikaitė, Šilutės F. Bajoraičio viešoji bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė

Rašyti komentarą