Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Didžiųjų trėmimų ir holokausto 70 – mečio paminėjimas Saugose

Publikuota: 2011 birželio 19 Kategorija: Be rubrikos

Tremties liudininkai iš Kintų, Saugų ir Vilkyčių. Tremties liudininkai iš Kintų, Saugų ir Vilkyčių.

Kintų Vydūno kultūros centras, Saugų seniūnija, Saugų moterų vokalinis ansamblis “Vakarė” ir Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filialas Saugose surengė gražų, šiltą renginį – susitikimą.

Grupelė kintiškių tremtinių Vilties ir Gedulo dieną aplankė Laisvės kovų ir istorijos tremties muziejų Priekulėje, kur muziejininkė Sabina Vinčiūnienė supažindino su skaudžia tautos istorija. Čia dar labiau iš atminties iškilo praeities išgyvenimai, kada gyvuliniai vagonai iš Lietuvos vežė labiausiai išsilavinusius, pasiturinčius, nenorėjusius paklusti tuometei valdžiai žmones. Akivaizdžiai supranti, kad tai buvo kelionė į NEŽINIĄ, o kai kam ir paskutinė, nes daugelis iš Sibiro platybių taip ir nesugrįžo į savo brangiąją tėvynę…

Priekulės tremties istorijos muziejuje.

Priekulės tremties istorijos muziejuje.

Angelė Kaunienė papildė muziejininkę savo tremties išgyvenimais, beje nepamiršo ir gražių akimirkų: nuostabų gamtovaizdį, derlingą žemę ir visur žydinčias kvapnias, vešlias, įvairių rūšių gėles, kurių surinktas sėklas siuntė į Lietuvą, kurios, deja, čia neprigijo.

Kelionė tęsėsi į Saugas, kur įvyko Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šilutės filialo Kintų ir Saugų skyrių narių susitikimas – paminėtas didžiųjų trėmimų ir Holokausto 70 – metis.

Sveikinimo žodį tremtiniams ir visiems susirinkusiems ąžuolų parke, prie paminklo Tautos kančioms atminti, tarė Saugų seniūnė Anastazija Oželytė, Kintų Vydūno kultūros centro direktorė Rita Tarvydienė, su graudžiais tautos istorijos faktais supažindino saugiškis Petras Budvytis, kvietęs šią dieną vadinti VILTIES DIENA. Kintiškių tremtinių pirmininkas Stanislovas Budvytis ne tik skaitė eiles, bet ir kvietė uždegti žvakelę, padėti gėlių, jaunosios kartos atstovus ragino nepamiršti tos dienos, ją prisiminti ir kalbėti apie graudžius istorijos faktus.

Laimutė Mataitienė skaitė savo eilės.

Laimutė Mataitienė skaitė savo eilės.

Skambėjo Saugų moterų ansamblio „Vakarė“, vadovaujamo Danguolės Žilionienės, atliekamos dainos, literatė iš Kintų Laimutė Mataitienė prabilo eilėmis apie tėviškės ilgesį, vaikystės ir jaunystės prisiminimus, gyvenimą.

Po renginio žmonės neskubėjo skirstytis – dar ilgai jie dalijosi savo prisiminimais, aptarė šių dienų aktualijas.

Redos Cirtautienės, Kintų Vydūno kultūros centro muziejininkės, ir Ramutės Mačiulaitienės, F. Bajoraičio bibliotekos Kintų filialo vyresniosios bibliotekininkės inf.

Rašyti komentarą