Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kintų muzikos festivalis vienuoliktą vasarą kviečia patirti muzikos ir gamtos grožio sintezę Pamario krašte

Publikuota: 2022 birželio 14 Kategorija: Kultūra, Naujienos

Styginių kvartetas ,NeoQuartet'. (L. Zietek nuotr.)Styginių kvartetas ,NeoQuartet'. (L. Zietek nuotr.)

Ramybe dvelkiančios gamtos apglėbtus Kintus jau vienuoliktą vasarą užtvindys muzikos garsai. Birželio 17–rugpjūčio 26 d. Kintuose ir aplinkiniuose miesteliuose nuskambės net 16 koncertų, kuriuose gros ir kylantys talentai, ir pripažinti lietuvių ir užsienio šalių atlikėjai, tarp kurių – pianistas Lukas Geniušas, Naujų idėjų kamerinis orkestras, šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ ir kiti žinomi vardai.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Festivalio renginiai vyks Kintuose, Priekulėje, Šilutėje, Kuliuose, Švėkšnoje ir Juodkrantėje, o koncertuose skambės muzika nuo baroko iki šių dienų. Tačiau didžiausią dėmesį Kintų muzikos festivalis skiria šiuolaikinei muzikai ir jos sklaidai regione.

Birželio 17 d. Kintų muzikos festivalis startuos ne koncertu, o neįprasto formato renginiu. „Kintai Arts“ rezidencijoje nuo 18 val. vyks Editos Barauskienės knygos „Kovingoji Ėvė. Kaip Ieva Simonaitytė gynė lietuviškumą ir gentainius“ pristatymas, o po jo nuo 19 val. vyks kino seansas „Trumpas kinas. Vienos dienos istorija“. Renginio partneris, vienintelė lietuvių trumpametražių filmų agentūra „Baltic Shorts“ kviečia į intriguojančią pažintį su naujausiais lietuvių režisierių trumpais filmais. Programoje – penkios šmaikščios, absurdiškos, jaudinančios, keistos ir netikėtos istorijos, kurios leis pažvelgti į puikiai pažįstamas situacijas iš naujos perspektyvos.

Birželio pabaigoje startuoja festivalio koncertai, kurių šiemet – net šešiolika. Birželio 25 d. Švėkšnos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje baroko muzikos grožį atskleis „Duo Barocco“ koncertas „Serafimų giesmės“. Tai spalvinga muzikinė kelionė, kviečianti patirti ekspresyvų, kontrastų kupiną baroko epochos religinį jausmingumą.

Valstybės dienos išvakarėse, liepos 5 d., valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ kviečia patirti dar vieno baroko genijaus – Johanno Sebastiano Bacho – įstabią kūrybą. Orkestras atliks J. S. Bacho „Fugos meną“, laikomą šio kūrėjo muzikiniu testamentu. Koncerte „Trimitui“ diriguos vienas perspektyviausių jaunosios kartos dirigentų, Vilniaus šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ bendraįkūrėjas Karolis Variakojis.

Liepos 8 d. Kulių Šv. vyskupo Stanislovo bažnyčioje skambės kamerinė muzika. Meistriškų atlikėjų – violončelininko Glebo Pyšniako ir smuikininkės Dalios Dėdinskaitės – duetas gros XX–XXI a. kompozitorių kūrinius, kuriuos lydės Mindaugo Juodžio paveikslų projekcijos. Šį koncertą remia Geros valios fondas. Tą patį vakarą viešbutyje „Ventainė“ vyks prancūzų neo-retro grupės „Le Balluche de la Saugrenue“ koncertas, kuris žada pakerėti nostalgišku skambesiu; šio koncerto partneris – Sofijos festivalis.

Liepos 9 d. popietę festivalis kviečia muzika pasidžiaugti pačius jauniausiuosius. Koncerte „Pasiklydusios spalvos“ klausytojai susipažins su Lietuvos gamtos stebuklais, grožiu ir metų laikais, o atliekami kūriniai leis pažinti įvairiaspalvį klasikinės muzikos pasaulį. Atlikėjai G. Pyšniakas (violončelė), D. Dėdinskaitė (smuikas) ir Simona Zajančauskaitė (fortepijonas) žada, kad interaktyvus, nuotaikingas, siautulingas ir išdykėliškas atlikimas ir pasakojimai nepaliks abejingų. Koncertą remia Geros valios fondas.

Liepos 10 d. Švėkšnos sinagogoje gros perkusijos meistrai Pavelas Giunteris ir Guntars Freibergs (Latvija), klausytojams paruošę ekspresyvią XX–XXI a. kūrinių programą. Koncerte „Per Giunt.“ su muzikantais taip pat gros D. Dėdinskaitė ir G. Pyšniakas. Koncertą remia Geros valios fondas, partneris – Švėkšnos kultūros centras.

Liepos 15 ir 17 dienomis festivalio sceną išbandys jaunieji talentai. Liepos 15 d. koncerte „Muzikos užburti“ gros pianistai, tarptautinių konkursų laureatai, Šilutės meno mokyklos auklėtiniai Meda Siliūtė ir Pijus Pirogovas. O liepos 17 d. koncerte „Dainuojanti širdis“ pasirodys jaunieji vokalistai – jau ne vienerius metus Kintuose vykstančių vokalistų meistriškumo kursų dalyviai.

Dar vienas liepos 17 d. renginys – puiki proga apsilankyti kitame Kuršių marių krante. Thomo Manno kultūros centre Nidoje koncertuos svečiai iš Lenkijos – styginių kvartetas „NeoQuartet“. Išskirtinė energija, visiškas atsidavimas, saviraiškos laisvė ir naujų kelių kūrimas – tai pagrindiniai „NeoQuartet“ bruožai, kuriais galės įsitikinti ir Kintų muzikos festivalio lankytojai. Koncerto partneriai – Lenkijos institutas Vilniuje ir Thomo Manno kultūros centras.

Pirmą kartą festivalio akiratyje atsiduria garso menas. Liepos 30 d. festivalis kviečia į renginį „Kintai. Kitaip“. Tai bendras VšĮ „Kintai Arts“, Lietuvos muzikos informacijos centro ir Lietuvos kompozitorių sąjungos projektas, pakvietęs du garso meno sferoje dirbančius menininkus – Mariją Rasą Kudabaitę ir Audrių Šimkūną – sukurti Kintų garsovaizdį tiriančias meno instaliacijas. Projekto rėmėjas – EEE ir Norvegijos finansiniai mechanizmai.

Trijų dalių jaudinanti kelionė garsu – taip apibūdinamas kompozitoriaus Gérardo Grisey‘aus kūrinys „Vortex Temporum“, kurį rugpjūčio 5 d. atliks šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“. Šiam veržliam kolektyvui svarbus ne tik kokybiškas garsas, bet ir erdvė, šviesa, judesys ar naratyvas – visa tai, kas atliekamai muzikai suteikia daugiamatę perspektyvą ir naikina žanrų ribas.

Į festivalį šiemet sugrįžta publikos pamiltas Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO (vad. Gediminas Gelgotas). Rugpjūčio 7 d. koncerte „Muzikos galia“ NIKO surengs įspūdingą pasirodymą, kuriame galima prisijungs ir atlikėjai iš Ukrainos. NIKO ypač žinomas tuo, kad savo pasirodymuose integruoja kitas menų formas – minimalistinę choreografiją, vizualizacijas ir dizainą, taip sukurdamas unikalią atlikimo koncepciją.

Rugpjūčio 12 d. Kintų muzikos festivalyje jau antrą kartą lankysis dar vienas tarptautiniu mastu pripažintas atlikėjas – pianistas Lukas Geniušas. Pasaulio scenose jis įsitvirtinęs kaip vienas įdomiausių ir ryškiausių savo kartos pianistų. L. Geniušo solinis koncertas Kintuose – puiki proga išgirsti aukščiausio kalibro atlikėją unikalios akustikos Kintų Didžiojoje bažnyčioje. O kitą dieną, rugpjūčio 13 d., prie L. Geniušo prisijungs violončelininkas G. Pyšniakas ir smuikininkė D. Dėdinskaitė. Koncerte „Pragiedrėjusi naktis“ skambės meistriškai atliekami Franzo Schuberto ir Arnoldo Schönbergo kameriniai kūriniai; koncertą remia Geros valios fondas.

Rugpjūčio 20 d. Kintų muzikos festivalyje nuskambės premjera. Naujosios vokalinės muzikos kolektyvas „Melos“ su violončelininku Antonu Lukoszevieze atliks kompozitoriaus Ryčio Mažulio naują kūrinį „Eskhatos“. Taip pat koncerte „Sustabdytas laikas“ skambės žymiojo postminimalisto Davido Lango, Mortono Feldmano ir Laurence‘o Crane‘o muzika.

Festivalį rugpjūčio 26 d. vainikuos koncertas visai šeimai „Skambančios dirbtuvės“. Kintų Didžiojoje bažnyčioje pasirodys festivalio partnerės, Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos styginių ir akordeonistų orkestrai. Jaunieji muzikantai vasarą ir šių metų festivalį palydės Johanno Strausso, Astoro Piazzollos ir kitų žinomų kompozitorių muzika.

Iki susitikimo Kintų muzikos festivalio koncertuose!

Organizatorių inf.

Festivalio programa

Rašyti komentarą