Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Startuoja iniciatyva „Misija: švari vasara“

Publikuota: 2022 birželio 06 Kategorija: Gyvenimas, Laisvalaikis

vstt.lrv.lt nuotr.vstt.lrv.lt nuotr.

Vasara Lietuvoje – atostogų metas, kuomet daugelis aplanko saugomas teritorijas. Deja, 2022 m. atlikta Lietuvos nacionalinių ir regioninių parkų darbuotojų apklausa atskleidė, kad vasara yra ir tas metas, kuomet parkuose randama daugiausiai lankytojų šiukšlių. Vienos populiariausių poilsiautojų paliktos gerų akimirkų liudininkės – maisto bei gėrimų pakuotės, o „patraukliausios“ šiukšlėms vietovės – vandens telkiniai ir atokesnės poilsiavietės.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į šiukšlinimo problemą, vasaros metu „Misija: švari vasara ‘22“ organizatoriai kviečia visus jungtis prie iniciatyvos iššūkio, tapti atsakingais vasarotojais ir leistis į žygius po Lietuvos regioninius parkus, šiais metais švenčiančius 30-metį.

Šiukšlės atostogauja kartu su mumis

Remiantis „Eurostat“ duomenimis, vienas Lietuvos gyventojas per metus vidutiniškai sugeneruoja apie 500 kg atliekų. Skaičiuojant, jog daugelis žmonių kasmet atostogauja bent 14 dienų, o populiariausias laikas atostogoms – vasara, keturių asmenų šeima per atostogas gali sukaupti net apie 80 kg atliekų, kurios neatsakingai paliktos atsiduria net ir valstybės saugomuose parkuose.

Teigiama, kad iniciatyva „Misija: švari vasara ‘22“ siekiama ugdyti atsakingesnius ir tvaresnius visuomenės vasarojimo įpročius bei atkreipti poilsiautojų dėmesį į tai, kad ne tik susirinkti savo ir pakelti svetimą šiukšlę, bet ir surinkus šiukšles jas tinkamai išrūšiuoti – būtina.

„Nerūšiuojamos atliekos niekur nedingsta – patekusios į gamtą, jos kaupiasi ir yra net kelis šimtus metų, kenkdamos ir tapdamos tikra našta gamtai bei jos gyventojams, todėl mūsų tikslas – priminti vasarotojams, kad gamtoje viską, ką atsinešame, privalome išsinešti, nepatingėti pakelti svetimą šiukšlę ir galiausiai viską tinkamai išrūšiuoti. Etatinių valytojų gamtoje nėra, todėl atostogos negali būti pasiteisinimas elgtis neatsakingai“, – teigia iniciatyvos organizatorė, organizacijos „Žaliasis taškas“ atstovė Simona Rasalė.

Parkuose daugėja didžiųjų atliekų

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) atstovė Diana Rakauskaitė teigia, kad tikslų lankytojų skaičių parkuose įvardinti sunku, tačiau apytiksliai skaičiuojama, kad parkuose kasmet apsilanko apie porą milijonų lankytojų, o jų susidomėjimą skatina ir atsinaujinusi infrastruktūra – pažintiniai takai, apžvalgos bokštai, rekreacijai pritaikytos vietos.

VSTT atstovė pastebi, kad jau ilgus metus parkuose randamų atliekų tendencijos išlieka panašios. „Džiugina tai, jog žmonės pamažu darosi sąmoningesni ir pastebimas smulkiųjų šiukšlių mažėjimas – randama mažiau plastiko butelių ar stiklo taros, ledų popierėlių, tačiau priešingai yra su stambiagabaritėmis atliekomis. Vis dažniau smulkios įmonės į pievas ar miškus veža statybines atliekas, padangas, įvairias automobilių nuolaužas“, – pristato D. Rakauskaitė ir svarsto, jog to priežastis gali būti sudėtingi priėmimo procesai atliekų aikštelėse arba per maži nemokamai priimamų atliekų kiekiai.

D. Rakauskaitė pasakoja, jog neretai taršos parkuose problema sprendžiama pasitelkiant savanorius, kurių tinklas apjungia visus regioninius parkus, o reikšmingai prisideda ir patys parkų darbuotojai.

„Nors už šiukšlių tvarkymą yra atsakingi privatūs asmenys, kuriems priklauso teritorija, arba savivaldybės, parkų specialistai neretai patys imasi iniciatyvos ir organizuoja talkas. Dažniausiai jos vyksta pavasarį ir pasibaigus vasaros sezonui“, – pasakoja D. Rakauskaitė ir priduria, jog ypatingai džiugina tokios iniciatyvos kaip „Misija: švari vasara“, nes jos įgalina sąmoningus žmones surinkti ne tik savo, bet ir kito šiukšles, įspėti teršiančius gamtą.

Iniciatyvos startas – birželio 6 d.

Iniciatyvos „Misija: švari vasara ‘22“ komanda parengė išskirtinius tvaraus vasarojimo kelialapius net 10 Lietuvos regioninių parkų, kuriuose poilsiautojų lauks „Žaliojo taško“ interaktyvios edukacinės erdvės ir programa visai šeimai.

Pirmasis susitikimas vyks jau birželio 6 d., Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose. Renginio pradžia – 10 val., Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijoje, adresu Žaliųjų ežerų g. 53, Vilniuje. Ten dalyvių lauks nemokamos pramogos – populiariausi stalo ir lauko žaidimai, pagaminti iš antrinių žaliavų, žinių išbandymas rūšiavimo turnyruose, atliekų perdirbimo ekspozicija, fotosesija ir jėgų išbandymas matuojantis „atostogų atliekų“ kuprinę, edukacijos apie atsakingą vartojimą, atliekų prevenciją, rūšiavimo naudą bei pakuočių rūšiavimo taisykles bei prizai už įveiktus žingsniavimo ir gamtos išlaisvinimo nuo šiukšlių iššūkius su vaikščiojimo programėle #walk15.

Daugiau informacijos apie akciją: www.zaliasistaskas.lt/misija-svari-vasara-22/

vstt.lrv.lt inf.

Rašyti komentarą