Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Erasmus+ KA122 projekto „Sveiki atvykę į STEAM“ partnerių šalių susitikimas Mantovoje, Italijoje

Publikuota: 2022 birželio 03 Kategorija: Gyvenimas, Švietimas

Autorių nuotr.Autorių nuotr.

2022 metų gegužės 1 dieną Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos 13 žmonių komanda savaitei išvyko į Italiją, Mantua miestą. Mantova (Mantua) yra Italijos provincijos Lombardijos sostinė. Tai nepaprastai gražus ir didingas miestas, apsuptas vandens. Miestą garsina architektūriniai šedevrai, puošiantys viduramžių ir Renesanso laikų kvartalus. Tai antroji mokinių ir mokytojų kelionė pagal Erasmus+ KA122 projektą „Sveiki atvykę į STEAM“.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Mokymosi veiklose dalyvavo 10 šeštų–septintų klasių mokiniai: Regimantas L., Augustė S., Brigita S., Elinga Š., Gabija V., Goda Č., Kristupas S., Goda M., Viltė M., Dangiras M., ir trys pedagogai: Aida Skarbalienė, Rita Barkauskienė, Edita Bendžiuvienė. Siekdama atskirties mažinimo, mokykla į mokymosi veiklas užsienyje jau antrą karą įtraukė specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių mokinių.

Priėmimo metu buvo smagu vėl pamatyti pažįstamus veidus iš Graikijos, Ispanijos bei Italijos mokyklų, susipažinti su naujais projekto dalyviais.

Per penkias kelionės dienas daug keliavome, pamatėme, patyrėme ir išmokome. Visų pirma nustebino pačių Italijos vaikų iniciatyvumas mokykloje: jie patys pristatė hidroponikos būdu mokykloje auginamas daržoves ir žalumynus, pasakojo apie tokios žemdirbystės svarbą tausojant gamtinius išteklius, neteršiant dirvožemio mineralinėmis medžiagomis. Mūsų mokiniai ir patys turėjo progą išbandyti šią sėjimo techniką.

Karpanetos girioje susipažinome su daugybe šiame parke auginamų medžių bei augalų rūšių. Mums pasakojo, kad mokiniai čia mokosi ne tik pažinti gamtą, augalus, gyvūnus, aiškinasi gamtosaugos problemas, bet ir mokosi literatūros – ant lentelių parko takelių pakraščiuose afišuojamos tezės, kūrinių ištraukos iš šiose vietovėse gyvenusio žymaus poeto Dantės Aligjerio veikalų. Siekiama atkurti praeities ženklus: šis parkas įrengtas pakartojant vietovės vaizdą valdant romėnams. Kovų metu romėnai žaliavusius miškus iškirto, o medieną panaudojo karo laivų statybai.

Plaukdami Mantua ežerais iki Po upės mokiniai sužinojo apie garsų architektą Alberto Pitentino ir jo pasiekimus. Gidas papasakojo apie melioracijos svarbą sutvirtinant miesto sienas, kad apsaugotų jį nuo potvynių. Teorines žinias įtvirtinome praktinėmis užduotimis melioracijos srityje. Mincio slėnyje žavėjo žmogaus nepaliesta gamta, kasdien išsiskirianti savo unikaliu besikeičiančiu kraštovaizdžiu. Plaukiojant mariomis bijojome net kalbėti garsiai, kad tik nesutrikdytume ten vykstančio gamtos gyvenimo: paukščių gausa, jų čiulbėjimas tarsi svirplių choras, neregėto dydžio žuvų gaišenos ir čia pat susirinkusių plėšrių paukščių būrys leido pasijusti pasakiškoje gamtos oazėje.

Keliones po Italijos apylinkes tęsėme pažintimi su Venecija. Plaukiant unikaliais kanalais Italijos mokytojai projekto dalyviams pristatė Venecijos lagūnos ekosistemą, M.O.S.E. vartus ir jų vaidmenį saugant Venecijos miestą nuo potvynių, vandens paliktus pėdsakus ant pastatų sienų, liudijančius vandens lygio kaitą. Pasivaikščiojimas Šv.Morkaus aikštėje, apsilankymas Šv. Morkaus bazilikoje paliko neišdildomus įspūdžius. Kitą dieną pakviestas lektorius mums skaitė paskaitą apie Venecijos potvynius, lagūną ir jos susidarymą. Kaip buvo šaunu, kad geografinius vietovės ypatumus galėjome aptarti su tikru profesionalu ir išgirsti atsakymus į mums rūpimus klausimus.

O kiek iš mūsų svajojome pabuvoti Veronoje! Ištarus vien šio miesto pavadinimą atmintyje atgyja Romeo ir Džuljetos meilės istorija, aprašyta Viljamo Šekspyro. Netoli Piazza delle Erbe aikštės, nedideliame kiemelyje, atradome Džuljetos namą, kurio balkone amžiną meilę prisiekė Romeo ir Džuljeta. Miesto centre esanti pagrindinė aikštė – Piazza Bra puikiai nuteikė pažinčiai su pagrindinėmis miesto įžymybėmis. Blyksėjo mūsų fotoobjektyvai ir šalia romėnų amfiteatro, kuriame vyksta įvairūs koncertai, pristatomos operos ir kiti renginiai, pritraukiantys minias žmonių kaip ir prieš beveik 2000 metų.

Grana Padano sūrių gamykloje apetitą žadino kalnai kietojo sūrio, o gamyklos atstovai pasidalijo šio skanėsto gaminimo subtilybėmis.

Gyvenimas Mantujos senamiestyje, laisvalaikis nuoširdžiose italų šeimose prisidėjo prie to, kad atsisveikindami braukėme ašarą ir mokiniai, ir tėvai, ir mokytojai – nesinorėjo dar išvykti. Dar kartą visi įsitikinome, kad draugystei kartais nė kalbos nereikia – mimikos, gestai, akys, šypsenos kalba už save.

Visi programos dalyviai su nekantrumu lauks kito susitikimo, kuris vyks šių metų spalio mėnesį Ispanijoje.

Aida Skarbalienė, Rita Barkauskienė, Edita Bendžiuvienė, pedagogės

Rašyti komentarą