Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Lietuvoje antrą kartą vyko „Miško kuopa“

Publikuota: 2022 gegužės 23 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

vmu.lt nuotr.vmu.lt nuotr.

Šeštadienį visoje Lietuvoje jau antrą kartą vyko Valstybinių miškų urėdijos ir Aplinkos ministerijos organizuojama miškų tvarkymo talka „Miško kuopa“. Talka vyko visuose 26-iuose Valstybinių miškų urėdijos regioniniuose padaliniuose. Pirmą kartą „Miško kuopa“ buvo surengta praėjusių metų rugsėjo mėnesį.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Mes, miškininkai, esame dėkingi visiems, kurie šią dieną skyrė miškams tvarkyti. Tokie renginiai ir žmonių dalyvavimas juose – labai svarbus ir reikšmingas žingsnis į švaresnį, tvaresnį bei gražesnį mūsų visų rytojų, juk gamtą laikome savo namais, tad ir elkimės juose atsakingai“, – sako Valstybinių miškų urėdijos generalinis direktorius Valdas Kaubrė.

Miškininkai džiaugiasi, kad šių metų talkoje dalyvavo ir daug moksleivių. „Turime ugdyti pilietišką visuomenę. Tad moksleivių dalyvavimas mums itin svarbus – kiekvienas, prisijungęs prie talkos šiandien, rytoj tikrai neatneš šiukšlių į mišką“, – sako V. Kaubrė.

Šių metų akcijos metu pilietiškai nusiteikusi visuomenė mūsų šalyje bendrai surinko dešimtis tonų šiukšlių. Vien Valstybinių miškų urėdijos Šalčininkų padalinyje, aplink Vilnių, surinkta net 40 tonų šiukšlių – daugiausia statybinių atliekų ir 3 tonos padangų. Iš miškų, kurie po šios dienos tapo gerokai žalesni, išvežta buitinės technikos, padangų, kurios gamtoje dūla daugiau nei šimtmetį, plastiko, statybinio laužo, automobilių detalių.

„Jau antri metai, kaip kartu darome šią akciją, pažiūrėsime, ar per metus įvyko pokytis. Na, ir palinkėčiau nerasti šiukšlių miškuose ir kad tokios miško kuopos nueitų į praeitį“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Miško valymas nuo teršėjų paliktų šiukšlių – kasdienis miškininkų darbas, vykstantis visus metus. Kasmet miškuose surenkama apie 1000 tonų įvairių atliekų. Didžiausią rūpestį miškininkams kelia į miškus verčiamos buitinės bei stambių gabaritų atliekos.

Vietos, kuriose vyko talka, buvo miškininkų parinktos pagal tai, kur miško teršėjai dažniausiai palieka šiukšles, atsikrato stambiagabaritėmis ar statybinėmis atliekomis.

„Miško kuopa“, šiemet įvykusi jau antrą kartą, tapo tradicine ir tęstine iniciatyva, organizuojama siekiant suburti gamtą mylinčią visuomenę išvalyti miškus nuo šiukšlių, kurios tampa taršos bei gaisrų židiniais Lietuvos miškuose. Taip pat vienas iš svarbiausių akcijos tikslų yra šviesti visuomenę apie tvarų ir atsakingą elgesį gamtoje, kadangi kasmet iš miškų išvežami atliekų kiekiai rodo, kad tokių talkų organizavimas ir visuomenės švietimas yra būtinas.

„Miško kuopa“ – miškų švarinimo iniciatyva, apimanti gamtos saugojimo, tvarkymo ir bendruomeniškumo elementus, kvies susiburti visuomenę ir kitais metais.

Prie akcijos prisijungę žmonės 2021 metais per dieną surinko 60 tonų šiukšlių visoje Lietuvoje: plastiko, padangų, senų baldų, įvairios technikos, kai kur miškininkai rado net po viso namo remonto likusias statybines atliekas.

vmu.lt inf.

Rašyti komentarą