Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Erasmus+ KA122 projekto „Sveiki atvykę į STEAM“ partnerių šalių susitikimas Trikaloje, Graikijoje

Publikuota: 2022 gegužės 16 Kategorija: Gyvenimas, Švietimas

M. Jankaus m-los nuotr.M. Jankaus m-los nuotr.

2022 metų kovo 29 dieną Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos 13 žmonių komanda savaitei išvyko į Graikiją, Trikalos miestą. Tai pirmoji mokinių ir mokytojų kelionė pagal Erasmus+ KA122 projektą „Sveiki atvykę į STEAM“. Mokymosi veiklose dalyvavo 10 šeštų–septintų klasių mokiniai: Regimantas L., Augustė S., Brigita S., Elinga Š., Gabija V., Goda Č., Kristupas S., Goda M., Viltė M., Evelina P., ir trys pedagogai: Aida Skarbalienė, Rita Barkauskienė, Sandra Montvilė.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Į projekto veiklas buvo įtrauktas vienas specialiųjų ugdymosi poreikių turintis mokinys, kurį visos kelionės metu lydėjo specialistė Sandra. Pirmą kartą mokykloje vyksta tarptautinis projektas, į kurį įtraukiami didelių specialiųjų ugdymosi poreikių turintys mokiniai ir kartu su kitais mokiniais vyksta į tolimą kelionę. Mūsų mokyklos bendruomenė siekia kuo didesnės įvairių gabumų mokinių integracijos: įtraukia šiuos mokinius į mokykloje organizuojamas įvairias veiklas, užsiėmimus, projektus. Tokiu būdu mokiniai mokosi vienas iš kito, rūpinasi, veikia kartu, priimdami sprendimus, ugdoma tolerancija ir socialinės kompetencijos.

Pirmąją viešnagės dieną projekto dalyviai praleido Trikalos miesto mokykloje (7th Experimental High School of Trikala). Ten juos kartu su kitais projekto partneriais, italais ir ispanais, pasitiko mokyklos direktorė Georgia Kourokou ir visa mokyklos bendruomenė. Sutikimui mokyklos mokiniai buvo paruošę tradicinių šokių ir muzikinių pasirodymų. Vizito metu kiekviena partnerė pristatė savo šalį, tradicijas, mokiniai artimiau susipažino su sau paskirtais globoti mokiniais. Vėliau mokiniai su mokytojais vyko į ekskursiją mieste: aplankė Trikalos miesto savivaldybę, sporto muziejų, pasigrožėjo miestu, istoriniais objektais.

Antrąją dieną laukė įsimintina kelionė į miesto šiukšlių perdirbimo centrą, kuriame mokiniai turėjo galimybę savo akimis pamatyti visą rūšiavimo, perdirbimo procesą, pasidalinti savo patirtimi, apžiūrėti rūšiavimo patalpas, supresuotas atliekas, paruoštas perdirbimui. Buvo aplankytas miesto sąvartynas kalnuose, geriamojo vandens perdirbimo įmonė, apsilankyta viename iš didžiausių Graikijoje sausainių, sausų pusryčių fabrikų „Violanta“.

Trečioji diena buvo aktyvesnė, vyko artimesnis susipažinimas su Graikijos gamta, ypač miškais. Aplankytas Pili Gate – akmeninis tiltas, jungiantis du upės krantus, Pertouli miestelis. Labai įdomi pažintinė kelionė su gidu – miškininku į universiteto miškus (Uniforest), susipažinta su vyraujančia augmenija, gyvūnija, atliekamais Aristotelio universiteto tyrimais. Dalyvauta nuotolinėje paskaitoje su universiteto dėstytoju, paragauta tradicinių graikų patiekalų.

Ketvirtąją dieną ekskursija vyko prie įspūdingo Plastira ežero, prie kurio yra įkurtas botanikos sodas. Ten mokiniai turėjo galimybę pasigrožėti įspūdingais gamtos vaizdais ir sudalyvauti STEAM edukacijoje „Natūralių eterinių aliejų gamyba iš vietinių augalų“. Grįžtant aplankyta užtvanka, pasigrožėta įspūdingais kalnais.

Paskutinę viešnagės dieną Trikaloje laukė įspūdinga kelionė į Kalampaką, Meteora. Aplankytas miestas, kuriame gyvena apie 12 tūkstančių gyventojų, o jis yra nepaprasto geologinio reiškinio – milžiniškų Meteorų uolų papėdėje. Visiems patiko ekskursija su gidu po Meteorą – unikalų geologinį reiškinį, kuris įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Aplankyti keli įspūdingi vienuolynai, pastatyti ant uolų viršūnių, pasigrožėta kvapą gniaužiančia kalnų didybe. Vėliau Kalampakos miesto skaitmeninių projekcijų centre, žiūrint 3D kiną, susipažinta su Meteoros uolų atsiradimo istorija. Aplankytas mieste įkurtas miško gamtos ir grybų muziejus. Vakare vyko atsisveikinimo ir diplomų įteikimo šventė.

Prieš vykstant namo į Lietuvą, mokiniai vieną dieną praleido Graikijos sostinėje Atėnuose, ten turėjo galimybę aplankyti įžymiausias istorines vietas, objektus. Aplankytas Graikijos Akropolis, Adriano vartai, Akropolio viršūnė su Partenonu, Parlamento rūmai.

Visa komanda labai džiaugiamės svetingu graikų priėmimu, sėkminga mokinių integracija į šeimas, projekto veiklas, specialiųjų ugdymosi poreikių mokinio puikia integracija. Savaitė buvo kupina įspūdžių, nuoširdžių emocijų, šokių ritmo, dainų, kelionių klegesio.

Pedagogės Aida Skarbalienė, Rita Barkauskienė, Sandra Montvilė

Rašyti komentarą