Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Nuo metų vidurio – didesnės senatvės ir valstybinės pensijos

Publikuota: 2022 balandžio 28 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje, Socialinė apsauga

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Seimas, siekdamas mažinti dėl infliacijos kilusius neigiamus ekonominius ir socialinius padarinius, priėmė Papildomo socialinio draudimo pensijų ir valstybinių pensijų indeksavimo 2022 metams įstatymą, kuriuo nutarta nuo birželio 1-osios nustatyti papildomą senatvės pensijų ir valstybinių pensijų indeksavimą. Priimtas įstatymas leis senatvės pensijas padidinti 5 proc.

Nuo 2022 m. vidurio vidutinė socialinio draudimo senatvės pensija sieks apie 482 eurus (padidės apie 22 eurus), o turint būtinąjį stažą – 510 eurų (padidės maždaug 25 eurais).

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Nuo 2022 m. sausio 1 d. senatvės pensijos didėjo daugiau kaip 11 proc. Vis dėlto dabartinės ekonomikos raidos tendencijos rodo, kad nuo 2022 m. sausio mėn. įvykusio pensijų indeksavimo nepakaks infliaciniam spaudimui, kurį patiria senyvi ir neįgalūs asmenys, sumažinti. Norint pensijų perkamąją galią palaikyti nepakitusią ar mažai pakitusią, būtinos papildomos tikslinės priemonės neįgaliųjų ir senyvų asmenų pajamoms didinti“, − pažymi iniciatoriai aiškinamajame rašte.

Skaičiuojama, kad šių pensijų papildomam indeksavimui papildomai reikės apie 53 mln. eurų „Sodros“ biudžeto ir 52,4 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų. Papildomam valstybinių pensijų indeksavimui prireiks beveik 5 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

„Valstybės kontrolė savo naujausiose išvadose yra pažymėjusi, kad infliacija labiausiai veikia pensinio amžiaus ir mažas pajamas gaunančių asmenų perkamąją galią. Gali išaugti skurdo rodikliai. Pastebėtina, kad šis antiinfliacinis planas turi ir daugiau sudedamųjų dalių, kurios nėra tvirtinamos Seime, nėra keičiami įstatymai, nes dydžiai yra koreguojami Vyriausybės teisės aktais. Pajamų augimas numatomas ne tik pensinio amžiaus žmonių grupei, keičiama ir didinama šalpos pensijų bazė, tikslinių kompensacijų bazė, valstybės remiamos pajamos ir kiti svarbūs socialiniai dydžiai, nuo kurių priklauso ypač mažų pajamų žmonių gavėjų pajamos, pajamų apskaičiavimas“, − svarstymo metu Seimo posėdyje yra sakęs Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Šiuo metu ir socialinio draudimo pensijos, ir valstybinės pensijos indeksuojamos kasmet nuo sausio 1 dienos.

Kartu priimtomis Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto 2022 m. rodiklių patvirtinimo įstatymo pataisomis (projektas Nr. XIVP-1504(2) sutarta nustatyti papildomo socialinio draudimo pensijų indeksavimo koeficientą ir pagal jį indeksuotus socialinio draudimo bazinės pensijos ir apskaitos vieneto vertės dydžius, taikomus nuo 2022 m. birželio 1 d.

Įstatyme 2022 m. VSDF biudžete pensijų išlaidas nutarta padidinti 67,7 mln. eurų, asignavimus iš valstybės biudžeto socialinio draudimo pagrindinei (bendrajai) pensijos daliai kompensuoti nuspręsta padidinti 52,4 mln. eurų.

„Pagal atnaujintą ekonominės raidos scenarijų laukiama, kad 2022 m. šalies darbo užmokesčio fondas augs 0,4 proc. punkto mažiau, nei buvo planuota tvirtinant 2022 m. VSDF biudžetą. Tačiau dėl geresnių 2021 m. rezultatų laukiama, kad 2022 m. VSDF biudžeto pajamos bus 145,8 mln. eurų didesnės, nei planuota. 2021 m. darbo užmokesčio fondas išaugo 13,2 proc., nors laukiamas šalies darbo užmokesčio fondo augimas buvo 9,5 proc. Dėl padidėjusio darbo užmokesčio atitinkamai didėja ir VSDF biudžeto išlaidos“, − pažymima aiškinamajame rašte.

Įstatymo pakeitimais patvirtintas papildomo socialinio draudimo pensijų indeksavimo koeficientas ir pagal jį indeksuoti socialinio draudimo pensijų dydžių mato rodikliai: papildomo pensijų indeksavimo koeficientas – 1,05, bazinės pensijos dydis – 225,84 euro, pensijų apskaitos vieneto vertės dydis – 4,94 euro.

www.lrs.lt inf.

Rašyti komentarą