Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės rajone atšaukta ekstremali padėtis (papildyta)

Publikuota: 2011 birželio 13 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Liudo Mockaus nuotr.Liudo Mockaus nuotr.

Ypatingoji padėtis Šilutės, Saugų ir Kintų seniūnijose buvo paskelbta praeitą pirmadienį, kilus gaisrui bendrovės „Klasmann-Deilmann Šilutė“ eksploatuojamame Traksėdžių durpyne.

Atskirais židiniais degė apie 100 hektarų durpyno, todėl gaisrui gesinti buvo pasitelktos gausios ugniagesių pajėgos, sulaukta pagalbos ir iš Lietuvos kariuomenės bei karinių oro pajėgų.

Bendromis pastangomis trečiadienį popiet gaisras buvo lokalizuotas, o penktadienio pavakarę Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas paskelbė apie jo likvidavimą.

Įsitikinę, kad gaisravietėje neliko rūkstančių židinių, šį pirmadienį ugniagesiai kreipėsi į Šilutės r. savivaldybės Ekstremalių situacijų komisiją (toliau – ESK) su pasiūlymu atšaukti ekstremalią padėtį. Šiam pasiūlymui buvo pritarta.

Tuo pačiu sprendimu ESK komisija įpareigojo bendrovę „Klasmann-Deilmann Šilutė“ ir Šilutės miškų urėdiją toliau stebėti durpyno teritoriją, o esant reikalui nedelsiant organizuoti naujo gaisro gesinimą.

Traksėdžių durpyne kilęs gaisras pridarė didelių nuostolių jį eksploatuojančiai bendrovei, stipriai pakenkė Aukštumalos aukštapelkės ekosistemai. Pirminę informaciją apie nuostolius ir gamtai padarytą žalą vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis žadėjo paskelbti šią savaitę.

Aiškinasi gaisro aplinkybes

Kadangi Šilutės rajono Traksėdžių durpyne birželio 6 d. kilęs gaisras padarė didžiulės žalos aplinkai, Aplinkos ministerija kreipėsi į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą prie Vidaus reikalų ministerijos ir paprašė įvertinti, ar UAB „Klasmann-Deilmann Šilutė“, eksploatuodama šį durpyną, laikėsi visų durpynų gaisrinės saugos reikalavimų. Šio departamento išvados padės išsiaiškinti gaisro aplinkybes.

Kaip sakė Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas, gaisras Traksėdžių durpyne sunaikino neįkainojamą mūsų gamtos turtą – Aukštumalos pelkės ekosistemą, saugomą Aukštumalos telmologiniame draustinyje. Aukštumalos aukštapelkėje buvo aptiktos europinės svarbos buveinės, kurias būtina tausoti ir išsaugoti. Tai natūralūs distrofiniai ežerai, aktyvios aukštapelkės, degradavusios aukštapelkės, plikų durpių saidrynai, pelkiniai miškai, pelkėti lapuočių miškai. Šiose buveinėse aptikta nemažai augalų bendrijų. Nuo gaisro Traksėdžių durpyne nukentėjo ir valstybinis miškas. Nors čia operatyviomis miškininkų ir gaisrininkų pastangomis ugnį pavyko pažaboti, liepsnos ir miške paliko savo pragaištingų pėdsakų.

Durpyno gaisro metu padarytos žalos aplinkai dydį šiuo metu vertina Aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas.

Rašyti komentarą