Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Klaipėdos regiono vienybė: nutraukti bendradarbiavimai su Rusija ir Baltarusija

Publikuota: 2022 kovo 18 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje, Rajone

klaipedaregion.lt nuotr.klaipedaregion.lt nuotr.

Klaipėdos regiono savivaldybės ir asociacija „Klaipėdos regionas“ vieningai priėmė principinę nuostatą nutraukti bendradarbiavimus įvairiose platformose su Rusija bei Baltarusija. Istorinis ir unikalus žingsnis rodo, jog Klaipėdos regionas ne tik palaiko Ukrainą, tačiau ir garsiai įvardija krašto vertybes – laisvę, vienybę ir siekį būti šviesaus, atviro, bendradarbiaujančio pasaulio dalimi.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Savivaldybių tarybų sprendimai atsisakyti ryšių su Rusijos Federacija imti svarstyti nedelsiant, kai tik ši pradėjo karinius veiksmus Ukrainoje. Klaipėdos regiono savivaldybės viena po kitos ryžtingai ir vieningai pritarė bendradarbiavimų nutraukimui su miestais partneriais ne tik Rusijoje, bet ir Baltarusijoje. Šilutės rajono savivaldybė paskelbė nebegaliojančiu ir Ketinimų protokolą tarp Šilutės rajono savivaldybės ir Rusijos Federacijos Kaliningrado srities Dūmos. Iš viso nutraukta apie 10 sutarčių.

„Klaipėdos regionas visada buvo atviras partnerystėms – tai mūsų stiprybė. Visgi pasaulis po vasario 24 d. pasikeitė neatpažįstamai. Situacija išskirtinė, nes turėjome labai aiškiai įsivertinti, ar galime bendradarbiauti su nepateisinamai agresyvius karinius veiksmus vykdančių valstybių miestais”, – teigia Klaipėdos regiono plėtros tarybos pirmininkas, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

„Mes visada draugiškai sutarėme su žmonėmis iš tų miestų partnerių, bet neįmanoma palaikyti sistemos, kuri prieštarauja bet kokioms demokratinėms nuostatoms. Sutarčių nutraukimas yra mūsų tvirtas moralinis apsisprendimas ir parama Ukrainai“, – merui antrina Eglė Stonkė, asociacijos „Klaipėdos regionas“ vykdančioji direktorė.

Geopolitiniai pokyčiai turi įtakos ir sprendimams tarptautinėse bendradarbiavimo platformose. Rusija pašalinta iš tokių organizacijų kaip „Euroregion Baltic“ ir „Baltic Sea States Subregional Co-operation. Šiose organizacijose asociacija „Klaipėdos regionas” kartu su kitomis aplink Baltijos jūrą esančiomis valstybėmis siekia išsikeltų tikslų.

„Puikiai suprantame, kad geriausių rezultatų regione galime pasiekti tik iniciatyvių ir kūrybingų žmonių dėka. Tačiau kad ir kaip vertintume kiekvieno individualų indėlį, negalime leisti, jog pragmatiškas požiūris užgožtų mūsų vertybinius įsitikinimus. Visos demokratinės valstybės, priklausančios minėtosioms organizacijoms, tiesiog privalo būti prieš Rusijos narystę“, – dalijasi nuomone Eglė Stonkė, asociacijos „Klaipėdos regionas“ vykdančioji direktorė.

V. Grubliauskas priduria dar vieną svarbų aspektą – tiek Klaipėdos, tiek Baltijos regiono klestėjimas priklauso nuo visų žmonių, kurie čia gyvena: „Nutrauktos bendradarbiavimo sutartys nereiškia, kad esame priešiškai nusiteikę prieš mūsų regione ir Lietuvoje gyvenančius rusų ar baltarusių tautybės žmones. Priešingai, tikime, kad tik kartu galime pasiekti bendrą tikslą: sukurti vieningą, laisvą ir klestintį regioną.“

klaipedaregion.lt inf.

Rašyti komentarą