Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kaip atpažinti širdies ligą?

Publikuota: 2022 kovo 01 Kategorija: Reklama, Socialinė apsauga

Širdies ligos vienos dažniausių ir pavojingiausių. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet pasaulyje nuo jų miršta 17 mln. žmonių, kas sudaro trečdalį visų mirčių. Širdies problemas gali išduoti tam tikri simptomai. Tačiau ne visada juos lengva pastebėti. Dėl šios priežasties širdies ligos tampa tik dar pavojingesnės. Taigi kaip jas atpažinti?

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Širdies ligos, susijusios su kraujagyslėmis

Aterosklerozė-liga kuria sergant arterijose susikaupia riebalinės plokštelės, kurios gali pažeistiširdies arba galvos smegenų kraujadysles. Dėl susikaupusių „apnašų“ kraujagyslės spindis susiaurėja arba užsikemša, tai gali sukelti širdies priepuolį (infarktą), trumpalaikį skausmą krūtinėje (krūtinės anginą) arba insultą.

Vyrų ir moterų širdies kraujagyslių , kitaip dar vadinamų, vainikinių arterijų ligos simptomai gali skirtis. Pavyzdžiui, vyrams dažniau pasireiškia krūtinės skausmas, o moterims – dusulys, pykinimas ir stiprus nuovargis kartu su diskomfortu krūtinėje. Bendri vainikinių arterijų ligos simptomai gali būti skausmas, spaudimas ir diskomfortas krūtinėje (krūtinės angina), dusulys. Tokią problemą taip pat gali išduoti skausmas, tirpimas, silpnumas arba šaltis kojose ar rankose, jei susiaurėjusios tų kūno dalių kraujagyslės. Aterosklerozei gali būti būdingas ir kaklo, žandikaulio, gerklės, viršutinės pilvo dalies ar nugaros skausmas.

Nenormalaus širdies plakimo sukeliamos ligos

Kartais širdis plaka per greitai, per lėtai arba nereguliariai. Tokia būklė vadinama aritmija. Esant jai, gali būti juntamas plazdėjimas krūtinėje, stipresnis (tachikardija) arba silpnesnis (bradikardija) širdies plakimas, krūtinės skausmas ar diskomfortas. Dėl aritmijos taip pat gali pasireikšti dusulys, galvos svaigimas, alpimas, silpnumas, tamsumas akyse, mėtymas į šonus. Diagnozuoti šią ligą gali gydytojas kardiologas. Taigi jei pajutote bet kokius aritmijos požymius ar simptomus, būtinai pasikonsultuokite su šiuo specialistu.

Širdies defektų sukeliamos ligos

Sunkios širdies ydos paprastai pastebimos netrukus po gimimo. Vaikams jos pasireiškia blyškiai pilka arba mėlyna odos spalva (cianoze), patinimu kojose, pilve ar srityse aplink akis. Maitinimo metu kūdikiui gali atsirasti dusulys, lemiantis mažą svorio prieaugį. Ne tokios rimtos įgimtos širdies ydos dažnai diagnozuojamos tik vaikystėje arba suaugus. Jų požymiai ir simptomai paprastai nekelia pavojaus gyvybei. Tai gali būti lengvas dusulys ir greitas nuovargis užsiimant fizine veikla, rankų kulkšnių ar pėdų patinimas.

Širdies raumens ligos

Kardiomiopatija –paveldima arba kitų priežasčių sukeliama širdies raumens liga. Ankstyvosiose jos stadijose simptomų gali ir nebūti. Ligai progresuojant, gali pasireikšti dusulys aktyvumo ir ramybės metu, kojų, kulkšnių bei pėdų patinimas, nuovargis, nereguliarus širdies plakimas, galvos svaigimas, alpimas.

Širdies ligos, kurias sukelia infekcija

Širdies sienos vidinį sluoksnį (endokardą) pažeidžianti infekcija vadinama endokarditu. Juo sergant, gali pasireikšti karščiavimas, dusulys, silpnumas ar nuovargis, patinimas kojose arba pilve. Tokia infekcija taip pat gali sukelti širdies ritmo pokyčius, sausą arba nuolatinį kosulį, odos bėrimus ar neįprastas dėmes. Dažniausiai ši patologija atsiranda esant dantų ligoms.

Širdies sienos vidurinio sluoksnio uždegimas vadinama edokarditu, gali atsirasti po kitų persirgtų infekcinių ligų. Pagrindinis simptomas būna širdies skausmas, kurį gali lydėti rimto sutrikimai. Širdies sienos išorinio sluoksnio uždegimas vadinamas perikarditu. Gali atsirasti sergant kitomis ligomis. Pagrindiniai simptomai dusulys ir dažnas širdies plakimas.

Širdies vožtuvų pažeidimų sukeliamos ligos

Širdyje yra keturi vožtuvai: aortos, dviburis , plaučių ir triburis. Jie atsidaro ir užsidaro, kad kraujas tekėtų per širdį. Įvairios priežastys gali lemti vožtuvų pažeidimus ir sukelti jų apkalkėjimą, nesandarumą, netinkamą užsidarymą arba atsidarymą. Priklausomai nuo to, kuris širdies vožtuvas veikia netinkamai, gali pasireikšti tokie simptomai kaip nuovargis, dusulys, nereguliarus širdies plakimas, pėdų ar kulkšnių patinimas, krūtinės skausmas, apalpimas.

Širdies liga gali sukelti grėsmę žmogaus gyvybei. Siekiant jos išvengti arba sėkmingai gydyti, svarbu reguliariai tikrintis sveikatą. Taigi nepamirškite to daryti ir jūs.

.

.

Užsakymo Nr. 220301

Rašyti komentarą