Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Raganų eglei suteikta pirmoji pagalba

Publikuota: 2022 vasario 21 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

V. Klimantavičiaus, Rambyno RPD, nuotr. V. Klimantavičiaus, Rambyno RPD, nuotr.

Pasikonsultavus su Lietuvos arboristikos centro vadovu Algiu Daveniu, vasario 10 dieną buvo vykdomi pirmieji paskutinį sausio savaitgalį nuo audros nukentėjusio paminklinio medžio nulūžusių šakų žaizdų tvarkymo darbai.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Dalyvaujant Rambyno regioninio parko direkcijos ir VMU Šilutės padalinio darbuotojams bei medžių pjovimo meistrui Linui, nulyginta vieno iš stambiausių susukto ir nulaužto kamieno žaizda. Vaizdas pagerėjo, lūžio vieta sutrumpinta ir nulyginta, bet plėštinės vėjo sukamo kamieno žaizdos buvo labai gilios ir įplyšimų pilnai pašalinti nepasisekė. Kad ir kaip būtų būtų liūdna, pro likusius įtrūkimus ateityje gali įsimesti puvinys.

Antrojo, paties stambiausio, ir dar 2 greta buvusių mažesnių padžiūvusių stiebų lūžio vieta kol kas palikta natūrali šio didingo medžio lūžimo eksponavimui. Prie eglės ją juosiančiame aptvertame plote bent jau kol kas bus paliktos ir storiausios nulūžusių kamienų dalys su jose matomais ryškiais suaugimas, mat kamienai buvo susikibę ir suaugę horizontaliosiomis šakomis. Kamienams lūžtant, suaugusios šakos išsitraukė ir liko gilios šakų žymės kamienuose.

Nuo nulūžusių kamienų viršūnės Rambyno regioninio parko darbuotojai nuskynė ir džiovina kankorėžius. Bendradarbiaujant su Žemės ūkio universiteto Miškų fakulteto mokslininku Dariumi Danusevičiumi, kuris jau anksčiau domėjosi ir genetiškai tyrinėjo eglės kamienus, planuojama atlikti Raganų eglės sėklų genetinius tyrimus. Galbūt ateityje bus įveistas ir Raganų eglės palikuonių daigynas.

rambynoparkas.lrv.lt inf.

Susijęs: „Gamtos stichija vėl sužalojo „Raganų eglę“

Rašyti komentarą