Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Lietuva patenka į sunkiausios mokesčių naštos šalių dešimtuką

Publikuota: 2011 birželio 08 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

ve.lt nuotr.ve.lt nuotr.

27 Europos Sąjungos šalių studijos duomenimis, Lietuva patenka į sunkiausią mokesčių naštą velkančių šalių dešimtuką.

Studiją atliko Lietuvos laisvosios rinkos instituto kolegos “Naujoji kryptis – Europos reformų fondas” (Belgija) ir Molinari ekonomikos institutas (Prancūzija).

Pasak LLRI ekspertės Kaetanos Leontjevos, mokesčių našta Lietuvoje yra sunkesnė nei tokiose gerovės valstybėse kaip Suomija ir Danija.

Lietuvoje mokesčiai didesni nei mūsų konkurentėse dėl užsienio investicijų – Lenkijoje, Estijoje, Čekijoje ir Slovakijoje.

Mokesčiai Europoje auga. Vidutinis mokesčio tarifas ES dirbančiam žmogui pakilo 0,25 proc. Pagrindinė kilimo priežastis – nuo 2009 m. 13-oje ES šalių didintas PVM.

Proporcinių mokesčių politika reikšmingai sumažino mokesčius darbuotojams, ypač Vengrijoje, kuri panaikino progresinius mokesčius ir nustatė vieną 16 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifą – čia laisvės nuo mokesčių diena atėjo 9 dienomis anksčiau. Deja, dėl didelių socialinio draudimo įmokų bendra mokesčių našta išlieka sunkesnė proporcinių mokesčių šalyse (46,4 proc.), palyginti su šalimis, taikančiomis progresinius mokesčius (43,3 proc.) – šis atotrūkis padidėjo nuo 2010 m.

Darbuotojai nemato 42,8 proc. visų darbo pajamoms tenkančių mokesčių, kadangi darbdaviai moka socialinio draudimo įmokas nuo atlyginimo “ant popieriaus”. Tokiu būdu pasamdyti žmogų kainuoja kone perpus brangiau nei jo atlyginimas “ant popieriaus”.

“Pernelyg daug šalių ėmėsi mažinti išaugusius deficitus didindamos mokesčius, o ne pertvarkydamos ir mažindamos valstybės išlaidas. Žmonės jau ir taip moka per daug mokesčių, todėl jie turėtų mažėti, o ne augti”,- teigė “Naujosios krypties” prezidentas, ES parlamento narys Džefris van Ordenas (Geoffrey Van Orden).

“Situacija kelia nerimą. Šešiose iš 27 ES šalių daugiau nei pusė darbuotojo uždarbio atimama kaip socialinio draudimo įmokos, pajamų mokesčiai ar PVM. Ir, nepaisant tokio ypač didelio apmokestinimo, biudžeto deficitai Europos šalyse ir toliau auga kaip niekad anksčiau”, – sako IEM direktorė Sesilė Filipė (Cecile Philippe).

“Vakarų ekspresas”

Rašyti komentarą