Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Tropikai iš Lietuvos pasitraukė, bet tik trumpam

Publikuota: 2011 birželio 03 Kategorija: Aktualijos, Orai

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Kiekvieno šiemetinio sezono kalendorinė pradžia beveik sutampa su meteorologine. Štai ir vasarai būdingi tropinio (atogrąžų) oro srautai visu smarkumu plūstelėjo paskutinėmis gegužės dienomis, kuomet aukščiausia oro temperatūra pasiekė ar net viršijo iki tol užregistruotą tų dienų temperatūros maksimumą, pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Prieš kelias dienas, gegužės 31 – ąją, rekordiškai aukšta temperatūra išmatuota Palangoje (29,2 °C), Klaipėdoje (29,5°C ) ir Šilutėje (30,8 °C ). Dar karščiau buvo birželio 1 d., kai temperatūra tik aštuoniose meteorologinėse stotyse nepasiekė rekordinės dienos temperatūros, o karščiausia buvo Kaišiadorių AGMS – 32 °C, tik keliomis dešimtosiomis laipsnio dalimis „vėsiau” buvo Druskininkuose, N. Akmenėje, Molėtuose, Šakiuose, Šalčininkuose.

Birželio 2 – osios popietę tropinės kilmės oras iš Baltijos regiono gana ramiai pasitraukė, bet visa jėga jis užgriuvo kaimyninę Baltarusiją, kur šėlo perkūnijos su liūtimis ir škvalais.

Pavojingų reiškinių prognozavimui labai svarbus paros metas, kuriuo atmosferos frontas slinks per šalį. Jei šaltasis frontas, skiriantis vėsesnį ir drėgnesnį vidutinių platumų orą nuo karšto atogrąžų oro, slenka antroje dienos pusėje tuomet temperatūros kontrastai padidėja ne tik dėl skirtingų oro masių savybių, bet ir vietinių temperatūros ypatybių (priežeminis oro sluoksnis labiausiai įkaista būtent antroje dienos pusėje).

Tiek temperatūros, tiek drėgmės kontrastai dar labiau išryškėja, jei fronto srityje užtenka potencijos išsivystyti galingiems lietaus kamuoliniams debesims, o kiti atmosferos konvekciją skatinantys parametrai (nestabilumo indeksai ir pan.) yra aukšti, tai susidaro palankios sąlygos liūtims, perkūnijoms, krušoms, škvalams susidaryti. Įdienojus pradėję formuotis konvekcinės audros dažnai siaučia dar ir pirmoje nakties pusėje.

Savaitgalį Lietuvos orams įtakos turės nuo Britanijos į žemyno gilumą slenkančio anticiklono rytinė arba pietrytinė dalis, todėl lietaus nenumatoma. Išsilaikys mums įprastas vidutinių platumų oras, kuris lems gaivias naktis (7-12 °C) ir po truputį šiltėjančias dienas: rytoj aukščiausia temperatūra numatoma 20-25 °C, poryt – 22-27 °C.

Laiką leidžiančius gamtoje turėtų džiuginti ir kitos savaitės pradžios orai – pirmadienį ir antradienį bus karšta (24-29 °C), lietus mažai tikėtinas, nebent antradienio popietę vakariniame šalies pakraštyje gali trumpai su perkūnija palyti.

Trečiadienį mus pasieks dar karštesnio oro srautas iš pietų. Šįkart jis gali atnešti neramius orus su liūtimis, perkūnijomis, škvalais. Po karštų tvankių dienų (temperatūra daug kur pasieks 30 °C, o vietomis ir 32-33 °C) nelabai atsigaivinsime ir naktimis – numatoma 17-21 °C.

Žmonės, kenčiantys nuo didelio oro drėgnumo bei aukštos temperatūros turėtų imtis atsargumo priemonių, nes karščio indeksas gali pasiekti aukštas reikšmes.

Panašu, kad kitą savaitgalį orai turėtų grįžti į mūsų platumoms priimtinas vėžes.

meteo.lt

Rašyti komentarą