Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Įtraukiantis paveldas“ – Europos paveldo dienos Lietuvoje (programa)

Publikuota: 2021 rugsėjo 09 Kategorija: Kultūra, Paveldas

Rugsėjo 17–26 d. visoje Lietuvoje vyks Europos paveldo dienų (EPD) renginiai, šiemet kviečiantys intriguojančia tema „Įtraukiantis paveldas“. Tai jau tradicija tapusios ir penkiasdešimtyje Europos valstybių kiekvieną rugsėjį apie 30 milijonų dalyvių į daugiau kaip 70 tūkstančių renginių suburiančios dienos.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Jų tikslas – geriau pažinti greta esantį kultūros paveldą, suvokti jo vertę, žadinti susidomėjimą juo, įsitraukti ir kitus įtraukti į kultūros paveldo išsaugojimą, išmokti jį tausoti ir išradingai naudoti.

Pirmieji kultūros paveldo pažinimo renginiai, 1985 m. prasidėję Prancūzijoje, siekė pristatyti ir atskleisti kultūros paveldą šalyje gyvenantiems užsieniečiams bei turistams. Laikui bėgant pamėgtas renginys išplito visoje šalyje, geru pavyzdžiu netruko pasekti ir kitos, pirmiausia – kaimyninės šalys. Galiausiai šie renginiai taip išpopuliarėjo, kad Europos Taryba perėmė šią inciatyvą ir pakvietė jungtis visas Europos Tarybos valstybes nares. Taip 1994 metais šis kultūros paveldo pažinimo „virusas“ persimetė ir į Lietuvą, kur tais metais jau vyko diskusijos ne tik tarp istorikų, paveldosaugininkų ir politikų, bet ir plačioji visuomenė įsitraukė į aistringus svarstymus dėl Valdovų rūmų Vilniuje atstatymo.

Lietuvoje šiemet numatyta apie 300 renginių, kuriuos organizuoja miestų ir rajonų savivaldybių paveldosaugininkai, Kultūros paveldo departamento teritoriniai skyriai, muziejai, kitos kultūros įstaigos. Europos paveldo dienų renginiuose, kurie gali tapti istorijos, meno pamokų tąsa, ypač laukiami moksleiviai, mokytojai. Šių metų tema itin atspindi pagrindinį Europos paveldo dienų tikslą.

EPD renginių Lietuvoje programa

Reginiai Klaipėdos regione

Rašyti komentarą