Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Rugsėjo 11 dieną – miškų tvarkymo akcija

Publikuota: 2021 rugpjūčio 24 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

www.vivmu.ltwww.vivmu.lt

Aplinkos ministerija ir Valstybinių miškų urėdija (toliau – VMU) visus gamtai neabejingus šalies gyventojus rugsėjo 11 d. kviečia į visuotinę miškams tvarkyti skirtą akciją „Miško kuopa“.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Nors jau esame brandi visuomenė, vis dar pasitaiko žmonių, kurie nereikalingų daiktų ir nugyvento turto atsikrato miškuose. Tokios akcijos kaip „Darom“ mus išmokė, kad galime pasirūpinti savo aplinka – atėjo laikas kuopti ir miškus. Tegu kiekvienas rudenį šalia grybų pintinės pasiima ir maišą šiukšlėms“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Akcijos „Miško kuopa“ vietos VMU regioniniuose padaliniuose parinktos pagal tai, kur teršėjai dažniausiai palieka šiukšles, atsikrato didelių gabaritų ar statybinių atliekų. Talkos vietos ir talkininkų susirinkimo vietos nurodytos VMU tinklapyje.

Akcijos dalyvius susirinkimo vietose pasitiks miškininkai, kurie drauge ir darbuosis. Visi talkininkai bus aprūpinti pirštinėmis ir šiukšlių maišais, stambios atliekos bus kraunamos į sunkvežimius.

Kasmet miškuose augantys vis didesni šiukšlių kalnai turėtų kelti susirūpinimą ne tik aplinkosaugininkams, bet ir visai visuomenei. Miškininkai kasmet iš miškų išveža beveik po tūkstantį tonų atliekų. Vyrauja išverstos buitinės, didelių gabaritų ir statybinės atliekos, o per padangų keitimo sezonus ypač padaugėja senų padangų.

Pernai miškininkai surinko 268 t gyventojų išmestų padangų – gerokai daugiau nei užpernai (157 t) ar 2018 m. (99,7 t). Miške dūlėdamos padangos išskiria sveikatai pavojingas medžiagas ir sunkiuosius metalus. Esant karštiems orams, kyla ir gaisrų pavojus, o deganti guma skleidžia itin toksiškus dūmus. Tokius miško gaisrus sunku užgesinti, jie gali užsitęsti net iki kelių savaičių. Padangoms gamtoje suirti reikia net 120-140 metų.

am.lrv.lt inf.

1 skaitytojų komentaras
Algimantas 2021 rugpjūčio 26d., 18:1084.15.183.138

tas , aišku, kad gerai yra . Bet kad per tuos mūsų miškininkus jau normalių , brandžių miškų greitai nebeliks . Mėgstu grybauti , ir nuvažiavęs į Meškinę paskutiniais metais keikiu ir tuos miškininkus ir tą mūsų valdžią , kad taip stipriai yra kertami miškai . Kaip minėjau- greit brandaus miško nebeliks , jei ir toliau taip dirbs mūsų gerbiamieji miškininkai

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą