Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Oficialu: Lietuvoje prasidėjo meteorologinė vasara (savaitgalio orų prognozė)

Publikuota: 2021 birželio 04 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje, Orai

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Nors kalendorinė vasara prasideda birželio 1 d., tačiau ši data ne visada sutampa su meteorologinės vasaros pradžia. Pastaroji yra siejama su vidutinės paros oro temperatūros perėjimu per 15 °C.

Šiais metais meteorologinė vasara daugelyje šalies rajonų prasidėjo birželio 2 d., o rytiniame šalies pakraštyje – birželio 3 d.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Ši temperatūros pereiga per 15 °C įvyko tik keliomis dienomis anksčiau, lyginant su standartine klimato norma (toliau – SKN), pagal kurią meteorologinė vasara šalyje vidutiniškai prasideda birželio 4 d.

Temperatūros perėjimo per 15 °C datos kiekvienais metais gali labai skirtis, kartais išskiriami ir teritoriniai pokyčiai – vėlyvesnis oro temperatūros perėjimas būdingas pajūriui. Pavyzdžiui, praeitais metais meteorologinė vasara daug kur šalyje prasidėjo birželio 6 d., pajūryje – keliomis dienomis vėliau, tai yra, birželio 10 d., o 2019 metais oro temperatūros pereiga per 15 °C buvo gana ankstyva – daug kur šalyje gegužės 16–18 d., o Nidoje ir Palangoje – birželio 3 d.

Remiantis šiais metais perskaičiuota SKN, meteorologinė vasara šalyje vidutiniškai trunka 92 dienas. Jei šiais metais meteorologinės vasaros pabaigos data smarkiai nenukryps nuo daugiametės normos, tai meteorologinės vasaros trukmė taip pat bus artima SKN. O kokia bus šių metų meteorologinės vasaros laikotarpio trukmė paaiškės tik rugsėjo mėnesį – įprastai tuo metu baigiasi meteorologinė vasara.

www.meteo.lt inf.

Savaitgalio orų prognozė

Rašyti komentarą