Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Gegužė buvo rekordiškai lietinga

Publikuota: 2021 birželio 02 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šių metų gegužės mėnuo buvo labai lietingas – vidutiniškai Lietuvoje iškrito 103 mm kritulių.

Taip šių metų gegužė tapo pačia lietingiausia nuo 1961 m. Iki šiol rekordininkas buvo 1962 m. paskutinis pavasario mėnuo (99 mm).

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Įprastinėmis Lietuvos klimato sąlygomis (SKN, 1991–2020 m. vidurkis) gegužės mėnesį Lietuvoje vidutiniškai iškrenta 53 mm kritulių. Taigi, šių metų gegužės kritulių kiekis buvo beveik du kartus didesnis už daugiametį vidurkį. Beje, visų gegužės dešimtadienių kritulių kiekis buvo didesnis už SKN. Kritulių gausa ypač išsiskyrė pirmas ir trečias dešimtadieniai, kai kritulių kiekis vidutiniškai Lietuvoje buvo 2,9 ir 2,2 normos.

Dar prieš kelis metus buvusi 2017 m. gegužė buvo pati sausiausia (vos 13 mm), o 2018 m. – 6-oji pagal sausumą (30 mm).

Nors vidutiniškai Lietuvoje gegužę buvo pasiektas kritulių kiekio rekordas, tačiau kritulių teritorinis pasiskirstymas buvo labai netolygus. Rytų, pietryčių, šiaurės rytų, ir centrinėje Lietuvos dalyje buvo labai lietinga. Tuo tarpu Vakarų, šiaurės vakarų Lietuvoje kritulių kiekis buvo kur kas artimesnis daugiametėms normoms. Taip pat buvo pagerinti atskirų stočių gegužės mėnesio kritulių kiekio rekordai (žr. žemėlapį).

Kadangi gegužė buvo ne tik labai lietinga, bet ir vėsesnė nei įprastai (1,4 °C žemiau nei SKN), išgaravimas buvo mažesnis, o tai leido susikaupusiai perteklinei drėgmei išsilaikyti ilgiau.

www.meteo.lt inf.

Rašyti komentarą